Kattlåda med eller utan tak för katten?

Kattlåda för din katt

Kattlåda som kattlåda – eller? När du letar efter det passande ”hemlighuset” för din katt kan du, förutom olika storlekar och former förstås, välja mellan två huvudsakliga varianter – toaletter med eller utan tak. Men vilka fördelar och nackdelar har de två alternativen?

Kattens platsbehov

Kattoaletter med tak är mycket högre än kattlådor. De kan vara 50 centimeter och mer, medan öppna kattlådor brukar vara 20 till 30 centimeter höga. Det påverkar självklart inte hur mycket yta din katt behöver för att kunna göra sina behov bekvämt. Det kan dock vara enklare att hitta en passande plats för kattlådor utan tak.

Storleken på kattlådan väljas efter kattens storlek. En större katt behöver mer utrymme för att kunna vända sig, huka sig och gräva än en liten kisse. Det gäller speciellt för toaletter med tak, eftersom katten inte kan låta svansen eller morrhåren hänga utanför kanten på toaletten! När du köper en kattlåda med tak är det extra viktigt att se till att din katt får tillräckligt med utrymme.

kattlåda med tak
© © Lightspruch / stock.adobe.com

Design för kattlådan

Oavsett hur mycket du älskar din katt är använt kattströ ingen behaglig syn. Kattlådor med tak är mer diskreta än kattlådor utan tak. Här är kattsanden och dess innehåll alltid gömt. Det kan vara en stor fördel, särskilt när kattlådan står där de tvåbenta familjemedlemmarna också uppehåller sig! I kattlådor utan tak är det alltid uppenbart när din katt har använt den. Den enda fördelen är att du alltid är motiverad att hålla den ren och städa den snabbt!

Lukt

Katter är renliga djur. Men ett besök på toaletten efterlämnar ändå för det mesta en bestående lukt. En kattlåda med tak håller lukten inne under locket och ser till att den inte sprids fritt i omgivningen. Det är behagligt för människorna, men inte nödvändigtvis för katten.

Förresten: om en kattlåda är hygienisk eller inte beror på vilket strö som används och att den rengörs regelbundet. Det finns många praktiska tillbehör som gör det enklare att rengöra och desinficera toaletter både med och utan tak regelbundet.

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Kattens Beteende

Hålla toalettbesöket privat? Även om vi människor tycker det är självklart att skydda våra fyrbenta vänners privatsfär ser katter världen med andra ögon. Katter är jägare, men i naturen har de också naturliga fiender. En katt vill därför känna sig trygg när den besöker toaletten. Den vill veta att det finns en möjlighet att fly, när som helst. En kattlåda utan tak ger katten en 360°-vy där det går att hålla koll både på eventuella fiender och möjliga flyktvägar. En kattlåda med tak erbjuder bara en enda väg in och ut. Denna flyktväg kan snabbt blockeras av fiender eller andra katter. Inte bara rädda katter kan snabbt känna sig fångade eller osäkra inne i en kattlåda med tak. Ur kattens perspektiv föredrar de därför ofta en kattlåda utan tak framför en kattlåda med tak.

Kattlåda utan tak
En kattlåda utan tak ger din katt en tydlig bild av omgivningen och därmed en känsla av trygghet.

I valet och kvalet: en kattlåda med eller utan tak

Oavsett om du väljer en kattlåda med tak eller en enklare kattlåda är det ett måste att rengöra kattströet regelbundet – minst en eller två gånger om dagen! Vår artikel om kattsand i zooplus Magasin hjälper dig att välja rätt strö. I hushåll med mer än en katt bör du helst erbjuda flera kattlådor för att undvika brist på utrymme eller att det kanske uppstår bråk om katternas territorium. Det idealiska antalet toaletter är antalet katter plus 1. Men katter som trivs med varandra har ofta inga problem att dela toalett, förutsatt att den är tillräckligt stor.

Vi önskar dig och din katt all lycka!

Våra mest populära inlägg
5 min

Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det

På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
8 min

5 tips för ett säkert julfirande med din katt

”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.