All kattsand i jämförelse: fördelar och nackdelar
© © New Africa / stock.adobe.com
Kattsand hör till kattens grundutrustning och du behöver rätt sort för att din katt ska känna sig bekväm och trivas i sin kattoalett. Här kan du få en överblick om fördelarna och nackdelarna med de olika sorterna.
Innehållsförteckning
Varför är det viktigt med kattsand?
Först av allt kan det vara bra att förstå varför kattsand är så viktigt för katterna. I naturen gräver katten ett hål i jorden eller sanden och använder den som toalett. De nosar sedan på avföringen och täcker därefter över den. Kattsand stödjer detta naturliga beteende. Det är tillräckligt mjukt för att katten ska kunna gräva en grop och gömma avföringen.
Olika sorters kattsand i överblick
Mineralsand (ej klumpbildande)
Ej klumpande mineralsand kan betraktas som grunden till alla andra typer av kattsand. 1947 ersatte detta första moderna kattströ vanlig sand, som använts fram till dess. Mineralsand består av lermineral som kännetecknas av att den suger upp vätska mycket effektivt. Urinen förblir emellertid i kattlådan med de lösa kornen – endast kattens avföring kan tas bort. Det gör att sanden måste bytas ofta. Ett annat problem med denna sorts kattsand är att det dammar mycket när katten gräver i den. Dammet kan orsaka andningsproblem hos känsliga katter. Välj därför en sort som bara dammar lite när du vill använda mineralsand.
Fördelar
- Materialet liknar sand eller jord
- Absorberar vätska
- Finns tillgänglig att köpa överallt
Nackdelar
- Dammer mer
- Sandbyte oftare
Mineralsand (klumpbildande)
Det klassiska klumpbildande kattsanden består också av mineralströ. Bentonit säkerställer att sanden bildar klumpar när det kommer i kontakt med vätska. Kattens urin lagras i klumparna och de kan enkelt plockas ur lådan med en sandspade. Kattoaletten luktar mindre eftersom de förorenade kulorna kan tas bort ofta och enskilt. Klumpande sand finns med olika texturer, med olika kornstorlekar eller med tillsats av aktivt kol eller doftämnen. Denna sand kan användas längre tills det blir nödvändigt att byta det komplett. Det dammar dock också, vilket kan leda till andningsproblem hos känsliga katter. Även här bör du därför välja en sort som bara dammar lite.
Fördelar
- Materialet liknar sand eller jord
- Absorberar vätska
- Bildar klumpar när det kommer i kontakt med urin
- Klumparna kan plockas ut enskilt
- Luktar mindre
- Sparsam förbrukning
- Finns tillgängligt att köpa överallt
Nackdelar
- Dammar
- Beroende på kvalitet kan sanden klibba fast i botten
Fördelar
- Dammar bara lite
- Dryg förbrukning
- Binder lukt effektivt
- Låg vikt
Nackdelar
- Ovanligt ljud, rasslar när katten gräver
- Accepteras inte alltid
Vegetabiliskt sand
Vegetabiliskt sand är den mest miljövänliga typen av kattsand eftersom den tillverkas av förnybara råvaror. Sanden består av naturliga material som växtfibrer, trä eller majs. Vegetabiliskt sand är biologiskt nedbrytbart och det är det enda sand som kan komposteras. Många sorter kan också kastas i toaletten. Klumparna löser upp sig i vatten som toalettpapper och orsakar inga problem i reningsverken. Växtbaserat kattsand finns som klumpande och ej klumpande. Eftersom vegetabiliskt sand ofta består av industriella rester kan det innehålla tillsatser som exempelvis lim.
Fördelar
- Biologiskt nedbrytbar
- Kan komposteras
- Binder lukt
- Dammar bara lite
- Kan för det mesta kastas i toaletten
Nackdelar
- Kan inehålla lim och andra tillsatser
I slutändan bestämmer ändå din katt!
Som kattägare kan du föredra en viss typ av sand, men till syvende och sist är det ändå katten som bestämmer om den accepterar sanden och känner sig bekväm med det i kattlådan.
Praktiska tillbehör
Det ska vara enkelt att rengöra kattlådan, och det bästa verktyget är en speciell sandspade. Vilken spade som är rätt beror på vilken sorts sand du väljer, vilken storlek kornen har samt om sanden ska ramla igenom spåren eller hålen i spaden eller inte. Här hittar du ett urval av sandspadar. Det finns också praktiska, täta sopsystem där du kan kasta sanden utan att lukt tränger ut. Du inte ta ut soporna varje dag, men det börjar ändå inte lukta obehagligt hemma. Deodorant och luktbindemedel som blandas i kattsanden hjälper också mot lukt.
Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det
På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
5 tips för ett säkert julfirande med din katt
”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.
Katter i puberteten: När katter blir vuxna
För alla kattungar kommer det någon gång en tid då de ska bli vuxna och testa gränser. När puberteten börjar hos katter och vad den trotsiga fasen betyder för dig som kattägare får du veta i följande artikel.