Sex skäl att inte ge bort en hund i julklapp

hund i julklapp

Innan du ger bort en hund till jul finns det några saker att tänka på.

Många barn längtar efter en djurkompis och på åtskilliga önskelistor till jul står att läsa ”Jag vill ha en hund!” med vingliga bokstäver. En hund i julklapp? Det som låter så gulligt är dock ingen bra idé! Inte heller som julklapp till en vuxen, förresten. Här kan du läsa om sex viktiga anledningar till varför hundar inte passar som julklapp.

Sex skäl – därför är en hund inte är en bra julklapp

 • Djurskydd förmedlar inte hundar som julklappar

Vis av erfarenheten: Från mitten av december brukar många djurhem och djurskydd göra ett uppehåll med att förmedla djur. Tyvärr har de alltför ofta upplevt att många som adopterat djur under denna tid har gett bort dem som julklapp. I januari fick djurskyddsmedarbetarna återse dessa hundar och katter igen på djurskyddet när de lämnades tillbaka. För mycket arbete, för högljudd, för dyrt med mat – det är skäl som tyder på att hela var en spontan och inte genomtänkt idé.

 • Inte en bra idé att ge bort en hund i julklapp

Ingen ger en hund inlindad i omslagspapper, men frestelsen är nog stor att presentera den lilla pälskulan under granen. Låt inte den nya familjemedlemmen överrumpla resten av familjen, för alla familjemedlemmar måste kunna förbereda sig på att en hund ska flytta in. Barnen behöver också tydliga regler om hur de ska hantera sin nya kompis. Låt det första mötet ske på en lugn plats utan för mycket stoj.

 • Bättre att välja hund själv

Det är inte bara barn som vill ha djur – många vuxna är också lyckligare med en hund vid sin sida. Känner du kanske någon som skulle bli glad över att få en hund? Till exempel faster Gertrud, vars tax dog för tre veckor sedan på grund av ålderdom. En hund skulle verkligen peppa upp henne! Så, snabbt iväg till uppfödaren eller börja läsa annonserna… Men det är inte en bra idé! För även den största hundälskare måste själv avgöra om det passar att ta på sig ansvaret igen för en djurkompis. Kanske skulle faster Gertrud föredra att resa, eller hon planerar att skaffa två katter. Dessutom är det viktigt att själv få välja vilken hundpersonlighet som ska berika livet i framtiden.

 • Hund i julklapp: Ansvar kan inte ges bort

Om du ger bort ett djur är du fortfarande ansvarig för djurets välbefinnande. Vem går ut med hunden i väder och vind? Vem tar hand om den tidskrävande träningen och uppfostran? Vad händer om hunden blir sjuk? Dessa, och många andra frågor, måste vara spikade, och det är de inte när hunden är en gåva.

Vuxna som vill glädja barn med en hund ska kunna svara på alla dessa frågor i förväg. Det är sant att barn kan lära sig att ta ansvar för ett husdjur, men det är till syvende och sist de vuxna i familjen som måste ta huvudansvaret och säkerställa att hunden mår bra.

Om föräldrar köper en hund för att glädja sina barn har fortfarande de vuxna fullt ansvar och måste tycka det  är minst lika roligt att ägna sig åt hunden och uppfostra den. Innan du bestämmer dig för en hund, fundera på följande frågor:

 • Är alla familjemedlemmar överens om att skaffa hund?
 • Hur planerar vi en semester med hund?
 • Har ni tid flera timmar om dagen att ägna åt hunden?
 • Finns det tillräckligt med pengar för mat och en buffert för veterinärkostnader?
 • Har ni något emot att behöva städa mer på grund av djurhår och smuts?
 • Är någon i familjen allergisk mot djurhår?
tax hund i julklapp © fotosaga / stock.adobe.com
Valpar är otroligt söta, men inte en bra julklapp. Att ha en hund innebär också att ta ett stort ansvar.
 • En hund är en familjemedlem

Att ge bort en hund som ett livlöst föremål förmedlar värden som inte passar djurälskare. Den fyrbenta vännen ska vara en högt värderad familjemedlem och inte en sak som överlämnas från A till B. Om ditt barn vill ha en hund till jul, förklara i förväg varför djur inte är lämpliga som gåvor.

 • För mycket liv och rörelse i jul

Familjefester och besök hos släktingar. En julgran med massor av glänsande julgranskulor och glitter. Middagar och busiga småbarn. Julen kan se ut så här eller liknande i många familjer. Tänk efter – vad skulle en liten valp eller vuxen, ny hund uppleva det första den gör? Den borde få lära känna sitt nya hem i lugn och ro. Det är därför julen inte är en bra tid att ta hem en ny hund.

Har du redan adopterat en hund? Upptäck våra julklappsidéer för hundar samt våra tips om hur ni firar säkert med hundar!

Hundar i julklapp – finns det några undantag?

Många har semester mellan jul och nyår och vill passa på att utnyttja de lediga dagarna för den första tiden med hunden. Till exempel för en valp som har exakt rätt ålder för att flytta in kring jul, eller vuxna hundar från djurskydd, för att vänja dem i god tid innan de följer med till kontoret efter nyårshelgen.

Det går alldeles utmärkt, så länge du inte firar stort hemma och om du stannar hemma under julhelgen. Därför brukar den 27 december vara lämpligare än den 24. Även här gäller: hunden ska aldrig vara en spontan gåva! Håll uppsikt också så att valpen inte tuggar i sig juldekorationer eller glitter från granen.

Om din nya familjemedlem flyttar in runt jul, varför inte ge den en fluffig säng att sova i.

Flocke hundsäng passar till exempel perfekt till årstiden. Det är inte för intet som den bär sitt namn:

 • Mjuk vaddering
 • Mycket bekväm
 • Fyllning av hög kvalitet
 • Kant med separata innerkuddar

Julklappar: Vilka ”djuriskt” bra alternativ finns det?

Böcker och presentkort

Önskar sig ditt barn sig en hund i julklapp mer än allt annat, och ni har redan bestämt att skaffa hund inom en snar framtid? Har ni funderat igenom kostnaden, om ni har den tid som behövs och kan uppfylla en hunds behov och vet att ni kan erbjuda den ett bra hem?

Perfekt! Då du glädja ditt barn med en julklapp som handlar om hundar. Kanske en bok, passande till barnets ålder, om hundar och hur man hanterar dem! Barnet kan förbereda sig, förväntansfull och glad över den nya kamraten.

Om presenten är till en vuxen som ska skaffa hund är böcker om ämnet ett bra tips, eller kanske kan ett presentkort för grundutrustningen vara en bra idé.

Ingen levande julklapp

Om du inte vet säkert att ni kommer skaffa hund kan en plyschhund kan vara ett alternativ för de allra minsta, men äldre barn blir nog bara mer besvikna. Kanske ni kan hitta en annan lösning så länge. Om ni har ett djurhem eller djurskydd i närheten kan du fråga om de har barn- och ungdomsgrupper där unga djurälskare får engagera sig och hjälpa hundar och katter i nöd.

Våra mest populära inlägg
7 min

Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.

5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.