Faror för hunden under julen: tips för ett säkert julfirande

hund jul

Julen för med sig vissa faror inte bara för oss människor, utan speciellt för våra fyrbenta vänner. Vi kommer att visa dig var faror lurar i julen med en hund, hur du kan förebygga dem och hur du snabbt kan hjälpa till i en nödsituation.

Fem saker som kan vara farliga för din hund i juletid

1. Brinnande ljus

Vad vore en adventskrans utan riktiga ljus? Det mysiga levande ljuset är helt enkelt en del av den mörka årstiden. Som regel håller de flesta hundar avstånd från ljusets fladdrande låga. Ljus bör dock aldrig placeras inom räckhåll för hundar.

Risken att hunden stöter på den medan den stojar eller oavsiktligt viftar med svansen över ljuset är helt enkelt för stor.

Så minskar du risken

Om du inte vill klara dig utan riktiga ljus på julen med din hund bör du placera dem utom räckhåll för hunden. Ljus på soffbordet är tabu.

Dessutom ska ljusen aldrig tändas när din hund är utan tillsyn i samma rum. Om dessa försiktighetsåtgärder inte räcker kan du givetvis även använda konstgjorda LED-ljus istället för riktiga ljus. Dessa kan inte spilla hett vax eller orsaka brännskador eller brand.

Om något händer

Om din hund trots alla försiktighetsåtgärder bränner sig på ett ljus bör du kyla det drabbade området med ljummet vatten (inte iskallt, tack!). Brännsalvor eller sårpulver ska inte användas på hundar.

Omfattningen av brännskador hos hundar visar sig ofta först långt senare. Till exempel, om vävnaden i ett större hudområde dör av på grund av brännskadan. Du bör därför alltid låta undersöka din hund av en veterinär, även vid mindre brännskador. Ha telefonnumret till din veterinär eller djurjournumret klart innan semestern så att du inte behöver leta länge i akuta fall.

2. Faror under granen

Lika vacker som en färgglatt dekorerad julgran ser ut - den härbärgerar vissa faror vid jul med en hund. Du ska inte underskatta dessa. Särskilt unga Bellos har ofta smärtsamma upplevelser med lampor, glaskulor osv.

Risken för skador från trasiga julgranskulor är extra stor. De ramlar snabbt av grenen när en nyfiken hund undersöker trädet och viftar med svansen. Nedskärningar på tassar eller till och med i munnen är inte bara mycket smärtsamma, utan kan också bli farligt inflammerade.

Fairy lights är också farliga

Inte ens den elektriska kedjan av ljus är helt ofarlig. Av nyfikenhet eller tristess kan det hända att hunden stoppar dem i munnen. Han kan få en elektrisk stöt. Det kan till och med vara livsfarligt för vissa hundar.

Försiktighet krävs också med julgransstället. Det måste trots allt ses till att trädet inte ramlar omkull bara för att hunden nosar på det.

Dessutom måste vattnet i julgransstället också vara otillgängligt för hunden, eftersom det kan innehålla ämnen som släpps ut av granen som kan vara farliga för din fyrbenta vän.

Du ska inte heller underskatta risken för glitter. Traditionella juldekorationer som innehåller bly kan orsaka en farlig tarmobstruktion hos din hund om den sväljs.

Hund schnüffelt an einer Christbaumkugel
Weihnachtsdeko fällt schnell einmal herunter, vor allem mit neugierigen Hunden im Haushalt. Achten Sie daher darauf, dass sich Ihr Vierbeiner nicht an den Scherben schneidet.

När det kommer till ett skada på julen med hunden

Det klirrande av en trasig julkula eller möjligen hela trädet som välter kan ge oss människor en riktig skräck. Trots allt, behåll lugnet och få din hund i säkerhet först. Först då ska du ta hand om det krossade glaset på marken och sätta upp trädet igen.

Om din hund redan har skadats av en trasig julgran bör du först lugna ner den (vid behov sätta på en nosögla eller knyta fast hunden för att skydda den från okontrollerade reaktioner) och ta hand om sårvården.

Stoppa först blödningen (använd tryckförband vid behov), tvätta såret med rent, rent vatten och klipp håret försiktigt vid behov.

Använd desinficerande spray för att desinficera snittet. Om det fortfarande finns en skärva i tassen, försök ta bort den försiktigt med en pincett.

När måste jag ta min hund till veterinären?

Sätt ett tassförband på din hund och ta den till en veterinär så snart som möjligt. Även vid mindre skärsår är risken för infektion på tassarna mycket hög.

Vid gapande, kraftigt blödande sår eller om en främmande kropp fortfarande sitter fast i tassen måste du agera snabbt. Andra olyckor med granen, som att svälja glitter, drabbas av en elektrisk stöt eller dricka trädvattnet i beståndet, bör alltid kontrolleras av en veterinär.

Eftersom de flesta veterinärer har stängt sina mottagningar under julen, vänligen ha alltid numret till veterinärjourkliniken redo.

Trots de faror som julen med hund innebär bör du njuta av tiden med din lurviga vän. Om du fortfarande letar efter en passande present till din hund, ta en titt i vår butik.

3. Tafsar av chokladen

Inte bara vi människor, utan även många hundar tycker om att bli svaga vid åsynen av de färgglada jultallrikarna med choklad, söta kakor och nötter.

Men till skillnad från oss människor, som bara får karies eller några extra kilon av mellanmål, kan det vara livsfarligt för hundar att äta choklad. Teobrominet som finns i helmjölk och mörk choklad är giftigt för djur och kan få förödande konsekvenser för våra hundars organism. Det kan leda till kramper, högt blodtryck eller hjärtproblem.

Symtomen på chokladförgiftning varierar (beroende på mängden och kakaohalten i den ätit choklad) från diarré och kräkningar till smärtsamma kramper, skakningar, medvetslöshet och till och med hundens död.

Så minskar du risken för förgiftning på julen med din hund

Lämna aldrig choklad utomhus. Förvara bara chokladtomtar, kakor och Co. i väl förslutna burkar och lådor och klara dig utan "söta tallrikar" på mat- eller vardagsrumsbordet.

Om du har gäster eller vill slå dig ner själv med en tallrik choklad och bakverk, se till att din hund inte får något av godiset.

Lämna aldrig din hund utan tillsyn i rummet med chokladen liggandes. Lägg alltid bort de ohälsosamma godsakerna direkt. Du bör också bifoga choklad-adventskalendrar utom räckhåll för din hund. Skickligheten hos en hungrig fyrbent vän ska inte underskattas.

Vit choklad är för övrigt inte giftigt för hundar på grund av den låga teobrominhalten, men den höga fett- och sockerhalten kan ändå leda till smärtsamma kramper.

När din hund åt choklad

Hur farlig choklad kan vara för din hund beror mycket på mängden som äts och kakaohalten i chokladen.

I grund och botten, ju mörkare chokladen är, desto giftigare är den för ditt husdjur. Ju mindre din hund är, desto farligare kan konsekvenserna bli. Om du märker att din hund har ätit en stor mängd choklad utan tillstånd bör du träffa din veterinär. Endast hen kan stoppa förgiftningen med nödvändiga åtgärder, som att få någon att kräkas, magsköljning och med hjälp av aktivt kol.

Trots all spänning: Få aldrig panik och behåll lugnet för din hunds skull. Förresten: ett litet chokladgodis eller ett enda chokladkex är ohälsosamt för en medelstor till stor hund, men vanligtvis inget problem. Det blir farligt med en hel bar eller flera chokladtomtar.

Jack Russel sitzt vor einem Weihnachtsbaum
Giftige Pflanzen oder Schokolade sollten Sie nic

4. Giftiga växter och farliga dofter

En julstjärna på bordet, en mistelkvist ovanför dörren eller ett jularrangemang med julrosor. För många människor är dessa växter helt enkelt en del av julen. Men vid jul med hund ska man vara försiktig. Tyvärr är de mest populära växterna för hundar vid jultid giftiga.

Om hunden sväljer en nedfallen mistel eller en del av julstjärnan riskerar den att få svåra symtom på förgiftning som diarré och kraftiga kramper. Att bara komma i kontakt med julstjärnans löv kan orsaka obehagliga hudirritationer hos våra husdjur.

Doftoljor, som läggs i små skålar och är avsedda att ge juldofter, kan också utlösa smärtsamma magbesvär. Om en nyfiken hund dricker denna doftolja finns det förutom diarré och kräkningar även risk för irritation av slemhinnorna eller till och med förgiftning.

Måste jag klara mig utan mistel, julstjärna & co.?

Vill man hålla sig till julsederna i form av en julstjärna eller en mistel trots hunden bör man se till att dessa växter placeras eller fästs utom räckhåll för hunden.

Likaså bör små skålar med doftande oljor endast placeras på säker höjd. För övrigt bör man också vara försiktig med annat julpynt. Även små mängder av den populära snösprayen på fönster kan orsaka andnöd hos våra hundar.

Som tur är finns det några alternativ som hundägare kan använda för att julpynta sina hem.

Julfönsterbilder att skala av eller konstgjorda växter som ser bedrägligt verkliga ut och som inte ens behöver vattnas.

Vad ska jag göra om min hund åt en giftig växt?

Om du har observerat att din hund precis har ätit upp växten kan du ge honom koltabletter, som inte bör saknas i någon hundägares första hjälpen-låda.

Följande gäller: Ju tidigare det aktiva kolet kommer i kontakt med växtgiftet i magen, desto mer effektivt kan det bekämpa det. Om det har gått en tid sedan den giftiga växten sväljdes och de första symtomen på förgiftning som kramper, dålig cirkulation eller andnöd uppträder ska hunden omedelbart tas till veterinären.

5. Ingen semesterstek för Bello

En utsökt högtidsmeny är lika mycket en del av julen som granen och presenterna. Men medan matte och husse sitter vid bordet och njuter av de många läckerheterna på bordet, måste Bello sitta bredvid honom med stora ögon och tigga. Visserligen är det svårt att stå fast. På semesterhumör faller av missriktat medlidande den ena eller andra biten av semestersteken ut för den fyrbente vännen.

Du gör dock varken dig själv eller din hund någon tjänst, för det är inte ovanligt att detta "engångsundantag" hamnar på veterinärkliniken. Det mesta av maten vi människor äter, speciellt den rejäla julsteken, är alldeles för kryddig för hundar och kan leda till allvarliga mag-tarmproblem.

Fjäderfäben från helstekt gås eller kalkon hör inte heller hemma i hundens matskål. De kan lätt splittras (särskilt när de tillagas) och därmed leda till allvarliga inre skador i munnen och matstrupen.

Vill du göra din hund glad ska du istället använda en speciell hundgodis eller ett hundben som hunden kan tugga på medan vi njuter av semestermåltiden.

Så här är jul med hund avslappnad och kontemplativ

Adventstiden och julen kan faktiskt vara en utmaning för hundägare, speciellt om din hund fortfarande är väldigt ung och nyfiken. Och vill testa allt konstigt som finns i lägenheten till jul.

Men oroa dig inte, om du följer de enkla försiktighetsåtgärder som beskrivs ovan kan nästan ingenting gå fel. Så du kan fullt ut reflektera över denna speciella tid och njuta av julen med din fyrbenta vän till fullo.

Våra mest populära inlägg
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.