Faror för hunden under julen: tips för ett säkert julfirande

hund jul

Glasskärvor från en trasig julgranskula, en brinnande ljusstake, en julgran som tippat omkull och en svårsmält julmeny: julen för med sig vissa faror, inte bara för oss människor utan kanske ännu mer för våra fyrbenta vänner. Här ger vi dig några tips var du kan behöva se upp, hur du kan förhindra olyckor och hur du kan hjälpa hunden snabbt och korrekt i en nödsituation.

Doften av gran och kanel sprider ut sig i hemmet, pepparkakorna i ugnen är strax färdiga, alla fönster är julpyntade, de levande ljusen och den färggranna julgranen väcker julkänslor. Julen är en mycket speciell tid. Men den kan faktiskt vara farligt för våra hundar. Medan matte och husse  jäktar för att hinna få allt klart, förpackar de sista julklapparna och förbereder julskinkan gläder sig barnen över en ny lucka att öppna i adventskalendern. Hunden får lite mindre uppmärksamhet de sista dagarna före jul även om det borde vara tvärtom, för även hundar känner av julstressen!

Fem tips om faror för hunden

1. Levande ljus

Vad vore en adventsljusstake utan levande ljus? Det hör till att tända ljus och mysiga lampor den mörkare årstiden. Även om de flesta hundar förstår faran och håller avstånd från det flackande ljuset bör inte levande ljus placeras så att hunden kan komma åt dem. Risken är alltför stor att hunden välter ett ljus när den

Minska risken: Vill du inte vara utan levande ljus bör de placeras där hunden inte kan komma åt eller stöta till dem. Inte på låga soffbord, fönsterbänkar eller i närheten av granen. Lämna aldrig hunden ensam utan uppsikt i ett rum med tända ljus. Har du en extra busig hund kan du naturligtvis också välja konstgjorda LED-lampor. De kan vare sig skvätta hett vax eller orsaka bränder.

Om något ändå sker: Om hunden ändå skulle skulle komma åt ett ljus och bränna sig ska du kyla stället med ljummet (inte iskallt) vatten. Salva för brännsår eller sårpulver ska inte användas på hundar. Ofta blir omfattningen av brännskador hos hundar tydlig först senare, när exempelvis vävnaden i ett större hudparti dör genom förbränningen. Därför bör hunden alltid undersökas av en veterinär, även om förbränningen inte ser stor ut. Det kan vara bra att ha alla nödvändiga  telefonnummer till veterinären och olika kliniker.

2. Faror under julgranen

Så vacker julgranen ser ut med färgglatt julgranspynt, glaskulor och lametta - tills den busiga och nyfikna hunden lyckas välta den eller kasta ner glaskulor med den ivrigt viftande svansen. Många hundar har haft smärtsamma upplevelser med trasiga julgranskulor, ljus och annat pynt. Snittskador på tassarna eller till och med i munnen gör inte bara ont utan kan också bli inflammerade om de inte vårdas ordentligt.

Elektriska ljusslingor är inte heller helt ofarliga. Busiga valpar kan bita tag i de hängande sladdarna och få en elektrisk stöt som kan vara direkt livsfarlig för vissa hundar. Sväljer hunden lametta kan det leda tarmvred eller tarmstopp, vilket är dödligt om den inte behandlas snabb. Var också noga med att julgransfoten är stabil och står stadigt, även med granen i den. Den får inte tippa när hunden stöter till den med svansen eller när den leker. Vattnet i julgransfoten kan innehåller ämnen från granen som kan vara giftiga för hunden så det är en bra ide att täcka över öppningen med en bit papp eller liknande.

Hund schnüffelt an einer Christbaumkugel

Kan jag verkligen ha en julgran?

Naturligtvis kan du ha en gran, men läs gärna igenom följande säkerhetstips så att den är säker för hunden:

  • Placera granen på en säker plats där hunden inte ständigt kommer åt den eller måste springa runt den för att nå sin vattenskål eller matskål.
  • Säkerställ att granen står stabilt. Julgransfoten bör vara tung och ha en barnsäkring så att skruvarna håller och granen inte kan lossna. Du kan också säkra granen med ett snöre i väggen om du vill känna dig säkrare.
  • Placera ljusen, ljusslingorna och dekorationen lite högre upp för att hunden inte ska kunna komma åt dem. I den nedre delen kan du hänga pynt av papper, plast eller trä som inte kan gå sönder.
  • Försök dekorera med ”hundsäkert” julgranspynt. Det finns fina alternativ till glaskulor och lametta.
  • Tänd endast levande ljus när du uppehåller dig i rummet och släck dem när du går ut igen, och endast om hunden lyder så bra att den håller sig borta från granen när du säger till! Ett bra och säkert alternativ till levande ljus är sladdlösa LED-lampor som kan slås på och av med fjärrkontroll.
  • Täck över öppningen till julgransfoten så att hunden inte kommer åt att slicka i sig vattnet.

Om hunden skär sig: Det klirrande ljudet när en kula faller ner och går sönder eller till och med om granen ramlar omkull sätter nog skräck i alla. Bevara lugnet och för din hund i säkerhet innan du ställer upp granen igen och tar hand om glasskärvorna på golvet. Lugna hunden och kontrollera om den har skadat sig på glassplitter. Ta hand om såren (eventuellt sätter du på en munslinga om den reagerar okontrollerat) och stoppa blödningen (eventuellt med ett tryckförband). Rengör såret med klart, rent vatten. Klipp bort håret på tassarna om det är nödvändigt. Använd en desinfektionsspray för att desinficera såret. Kontrollera att det inte finns skärvor i såret, ta annars bort dem med en pincett.

När bör jag uppsöka en veterinär?  Lägg på ett förband och ta hunden så snabbt som möjligt till en veterinär. Även små sår kan bli inflammerade om de inte vårdas ordentligt, och det är särskilt riskant med sår på tassarna. Är såren större och blöder starkt eller om du kan se att det finns främmande partiklar i dem bör du skynda dig till veterinären! Det är samma om hunden lyckas svälja julgransdekoration eller limetta, bita i julgransbelysningen och får en stöt eller om den dricker vattnet ur julgransfoten – låt undersöka hunden av en veterinär för att vara på den säkra sidan. Eftersom de flesta veterinärer har stängt över julen kan det vara bra att ha telefonnumret till närmaste nödfallsklinik till hands.

3. Håll tassarna borta från choklad

Inte bara vi människor blir svaga när vi ser godisskålarna med nötter, choklad och julkex eller pepparkakor – hunden skulle alltför gärna mumsa lite gott julgodis. Men till skillnad från människor, som högst får lida av några kilo för mycket eller lite tandvärk av för mycket godis, kan choklad vara direkt dödligt för hundar. Både mörk choklad och mjölkchoklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för djur. Det kan ha katastrofala följder på hundens organism och leda till livsfarliga problem som högt blodtryck eller hjärtproblem. Symptomen på en chokladförgiftning (beroende på kakaohalten och hur mycket hunden fått i sig) kan vara kramper, kräkningar,  diarrée  och darrningar. Hunden kan även dö av för mycket choklad.

Låt inte hunden stjäla choklad: Låt aldrig choklad stå framme. Förvara chokladtomtar och annat sött i burkar som hunden inte kan få upp och undvik öppna skålar med sötsaker på soffbordet. Håll ett öga på hunden när du har gäster eller när du vill ha det mysigt i soffan med lite godsaker och låt den inte komma åt sötsakerna – hur bedjande den än tittar på dig för att få smaka. Lämna aldrig hunden ensam med choklad eller annat godis. Frestelsen kan bli för stor, även om den vet att den inte får ta. Tänk också på att hänga adventskalendern med choklad högt nog så att hunden inte kommer åt den! Man får inte underskatta våra listiga hundar! Vit choklad är inte giftigt för hundar för det innehåller knappt något teobromin. Däremot är naturligtvis den höga fetthalten och sockret i chokladen inte nyttigt.

Om hunden har ätit choklad: Hur farligt det kan vara beror på mängden choklad och kakaohalten i den. Ju mörkare choklad, desto giftigare är den för hunden, och ju mindre hunden är, desto farligare blir det. Ta hunden till en veterinär så snabbt som möjligt när du märker att den har ätit choklad. En veterinär kan stoppa förgiftningen genom att få hunden att kräkas, en magsköljning eller med hjälp av aktivt kol. Försök hålla dig lugn, även om du blir rädd. För övrigt: en medelstor till stor hund skadas inte av en liten chokladgodbit. Det börjar blir farligt när den har ätit en hel chokladkaka eller chokladtomte.

Jack Russel sitzt vor einem Weihnachtsbaum

4. Giftiga växter och farliga dofter

En julstjärna på bordet, misteln i dörröppningen och en juldekoration med julrosor – inte alla vet att många av de traditionella julväxterna är giftiga för hundar. Om din hund är en av dem som tuggar på allt, även växter, bör du undvika växterna ovan. Det räcker med att hunden kommer åt bladen på en julstjärna för att få hudirritationer. Lyckas hunden svälja blad av växterna ovan kan den få allvarliga symtom på förgiftning med diarré, kräkningar och kraftiga magkramper. Lika farligt kan det vara med doftoljor som placeras ut för att sprida juldoft. Hunden kan få diarré, kräkningar och irriterade slemhinnor eller till och med förgifta sig om den slickar i sig den.

Måste jag undvika mistlar och julstjärnor? För att vara på den säkra sidan bör du undvika både doftoljor och giftiga julväxter. Vill du inte det bör de placeras utom räckhåll för hunden. Men även sprejsnö, som används på fönsterrutorna, kan vara giftiga för hundar. Den kan leda till andningsnöd.

Vad måste jag göra om hunden har ätit en giftig växt? Ser du att hunden sväljer ett giftigt blad kan du ge honom koltabletter (som bör finnas i varje första hjälpen set för hundar). Ju snabbare koltabletten kommer in kontakt med växtgiftet i magen desto verksammare kan giftet bekämpas. Har hunden redan börjat utveckla förgiftningssymptom med kramper, cirkulationsproblem och andningsnöd måste den snabbt tas till en veterinär eller djurklinik.

5. Ingen julmat för din hund

Julmaten hör till julen, lika mycket som julgranen och klapparna. Men medan matte och husse sitter vid bordet och njuter av smörgåsbordet får hunden sitta bredvid med bedjande ögon och tigga. Det är svårt att stå emot och oftast ramlar den ena eller andra skinkbiten ned på golvet. Men ge inte hunden rester från din jultallrik, även om du vill vara extra snäll till jul och unna den något gott. Maten är för det mesta alldeles för fet och salt och kan leda till mag- och tarmproblem samt övervikt. Ben från höns ska hunden inte heller få för de tunna benen splittrar snabbt och kan skada hundens mage och tarm allvarligt.

Vill du glädja din hund på ett sunt sätt kan du i stället ge den ett speciellt hundgodis, ett tuggben eller någon annan delikatess som den kan njuta av under bordet.

Så firar du en fröjdefull jul med hunden

För hundägare kan julen vara en utmaning, särskilt om din hund fortfarande är väldigt ung och nyfiken och vill undersöka alla konstiga saker som plötsligt dyker upp i hemmet till jul. Men oroa dig inte. Om du följer våra enkla tips och försiktighetsåtgärder kan nästan ingenting gå fel.

Vi önskar dig och din hund en riktigt avslappnad och God Jul!

Våra mest populära inlägg
6 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
14 min

10 tips för att ta perfekta bilder av din hund

"Säg omelett!" Det är inte lätt att både fånga hunden i rätt ljus och fotografera den från sin bästa sida på kommando. Här kan du läsa om hur du kan peppa din hund inför hundfotograferingen och få professionella tips för att ta lyckade foton av din hund.
20 min

Att vänja valpar : tips och bastillbehör

Har du bestämt dig för att skaffa hund? Grattis! Om du vill att den ska få en lugn och avslappnad start hemma, bör du förbereda alltihop innan du tar hem vovven. Förutom att skaffa dig know-how om hunduppfostran och artanpassad djurhållning, bör du också känna till bastillbehören som hundägare bör ha. De som skaffar sin första hund bör i varje fall använda väntetiden till att inhämta kunskaper om allt vad hunden behöver för att den ska trivas och må bra i sitt framtida hem. Skaffa bastillbehören innan valpen flyttar in – så är du perfekt utrustad för den första och spännande tiden tillsammans med den! Här nedan har vi sammanställt några tips om de viktigaste tillbehören för ditt liv tillsammans med valpen!