Basenji

Basenji hundras

Basenjin kommer från Centralafrika och namnet betyder ungefär litet, vilt buskdjur.

Basenjin sticker inte bara ut med sitt ädla utseende, utan gör också ett bestående intryck med sitt glada sinnelag. Detta är en hund för vana hundägare som är gärna vill ha en smart kompis.

Utseende

Den fina kroppsbyggnaden i kombination med de upprätta, stora öronen och den stolta blicken gör att basenjin ser mycket elegant ut. De tydliga rynkorna i pannan betonar den ovanliga looken ytterligare. Halsen är mjukt välvd, svansen bärs över ryggen och är ringlad. Den väger mellan nio och tolv kilo och har en elegant, kvadratisk kroppsbyggnad och en maximal mankhöjd på 43 centimeter. Basenjin pryds av en fin, tät och glänsande päls. Rasen finns i färgerna svart-vit, röd-vit, svart, tanfärgad, vit med tanfärgade tecken och tigrerad. Pälsen har svarta ränder på röd botten.

Historia: afrikanska rötter, brittiskt beskydd

Redan stenåldersmålningar och gamla egyptiska gravmålningar vittnar om existensen av denna hundtyp, som har överlevt under årtusenden. Basenji hör till de mycket gamla och ursprungliga hundraserna. Man tror att den är en direkt ättling till den egyptiska tesem – så kallar hundexperter den hundform som vi kan se på egyptiska avbildningar från det fjärde årtusendet f.Kr. Basenjin kommer från Centralafrika där den levde tillsammans med bysamhällena, men utan att ha fötts upp riktat eller haft särskilt nära band. Snarare levde de bredvid varandra som råttjägare. Ofta följde människorna även jagande basenjier för att själva dra nytta av bytet. Vid hungersnöd slaktade man till och med hundarna. Översatt betyder “basenji” förresten “litet vilt buskdjur”. Redan i slutet av 1800-talet kom några basenjier till Europa tillsammans med afrikanska forskare. Men den riktade uppfödningen började först runt 1935 i Storbritannien. Trots att hunden ursprungligen kommer från Afrika, har Storbritannien idag beskyddarskapet av basenjin. Härifrån spred sig rasen så småningom till resten av Europa. I Tyskland till exempel blev den från och med 1970-talet allt mer populär.

Karaktär: livlig hund med kattlika egenskaper

Genom att ha levt sida vid sida med människor i tusentals år har basenjin förblivit en ursprunglig hund i hjärtat och den kännetecknas av att den är mycket självständig. Den är vänlig mot den som den känner, smart och aktiv, men inte beredd att underordna sig. Med lite tålamod kan du lära din basenji grunderna i hunduppfostran, men den är vanligtvis inte mycket för att behaga. Detta beror på att den under årtusenden anslöt sig ganska löst till människan. Det fanns alltså ingen fast anknytning. Basenjins skäll är mycket tyst och utan någon som helst melodi, men förutom skallet ger den även ljud ifrån sig som påminner om joddling. Ute i det fria är den mycket uppmärksam, ibland med en viss tendens till ängslighet. Den har en stor jaktinstinkt. Om din basenji möter andra hundar av samma ras eller dominanta hundar kan det bli ganska obehagligt. Annars gillar den att leka med andra hundar och blir snabbt vän med dem, förutsatt att basenjin har fått rätt social träning.

en ståtlig basenji © sushytska / stock.adobe.com
sushytska / stock.adobe.com

Uppfostran med intelligens

Kunskap och mycket tålamod i kombination med humor behövs om du vill uppfostra en basenji. För denna fyrbenta vän gör i princip vad den vill – men med ett starkt anknytning, mycket tid och positiv förstärkning kan du få den till att ha en stabil grundlydnad. Sätt inte för ambitiösa mål och lägg stor vikt vid ett stabilt förhållande mellan människa och hund, eftersom det är grunden för all uppfostran av denna lilla tjurskalle. Den behöver tydliga strukturer i form av konsekventa regler och en fast plats i rangordningen. Pressa den aldrig, för då stänger basenjin i regel helt av och uppfostran stannar upp. Om basenjin är en familjehund är det viktigt att alla konsekvent följer reglerna och att det inte finns några undantag. Planera aktivt in generöst tilltagna vilostunder under träningen. Det kan vara svårt med inkallning utomhus, för när basenjin väl kommit gång finns det nästan inget som stoppar den – i synnerhet inte när den har sett ett potentiellt byte. Att gå på en hundskola är alltid bra, men leta upp en tränare som har erfarenhet av envisa hundar, som accepterar rasens självständighet och som styr den i rätt riktning med positiv förstärkning. Särskilt den omfattande socialiseringen och präglingen från tidig ålder är viktig för att basenjin ska kunna komma överens med andra hundar och människor.

Hälsa

Rasen är i grund och botten visserligen robust, men i vissa linjer kan det finnas genetiska predispositioner för vissa sjukdomar. A och O för en frisk hund är alltså att välja en valp från en uppfödare som föder upp med hjärta och förstånd. Basenji-hundar kan lätt drabbas av njursjukdomar – det så kallade Fanconis syndrom, ögonproblem i form av näthinneatrofi och ljumskbråck. Denna fyrbenta vän från Afrika klarar sig ganska dåligt av kyla – se till att den inte blir underkyld på vintern. En hundjacka kan vara ett bra tillbehör för denna hundras. Honorna löper endast en gång per år. Basenjier är oftast lekfulla och aktiva ända upp i hög ålder om de får rätt kost och motion. De smidiga hundarna kan bli upp till 15 år och äldre.

Basenji kost: håll koll på vikten

Rätt mat i skålen ingår som en del i den perfekta förebyggande hälsovården. Se därför till att din basenji har ett högkvalitativt hundfoder i skålen som har ett högt köttinnehåll och som är spannmålsfritt. Detta gäller både för våt– och torrfoder. Dessa finlemmande hundar går snabbt upp i vikt om kaloriintaget är för högt, de klarar sig helt enkelt på lite föda. Det är viktigt att du håller koll på din hunds midja eller ställer hunden på vågen en gång i månaden för att kunna motverka hotande övervikt på ett vettigt sätt. Det kan du göra genom att minska ransonerna och hädanefter avstå från godis – såvida det inte ingår i dagsransonen. Du kan till exempel använda ett högkvalitativt torrfoder som belöning, som basenjin måste jobba för att få. Men du bör redan vänja valpen vid alternativ till belöning med godis – vad sägs om en kort lekstund eller lite gos? Båda alternativen kul, men inget som lägger sig på hullet. Torkade tuggprodukter som nötöron eller tuggben för hundar tillfredsställer din kompis tuggbehov. Se alltid till att din fyrbenta vän alltid har fri tillgång till färskt dricksvatten.

en bensenji valp © zanna_ / stock.adobe.com
Små tjurskallar: Hur söta basenji-hundarna än är, så behöver de ändå en konsekvent, kärleksfull uppfostran.

Skötsel

Inte bara hundens karaktär utan även dess renlighet påminner vissa ägare om en katts. Dessa hundar anses vara mycket renliga av sig – de tvättar sig regelbundet och kommer i de flesta fall inte heller att rulla sig i lera. De sprider nästan ingen typisk “hundlukt” och den korta pälsen kräver mycket lite skötsel. Ändå bör du kamma den varannan dag eller rykta den med en massagehandske – det stärker bandet till hunden och tar samtidigt bort lösa hår. Den tappar ganska lite hår inomhus. Kontrollera samtidigt basenjins öron och rengör dem vid behov med ett speciellt öronrengöringsmedel för hundar. Håll också koll på din kompis klor och klippa dem vid behov med en klosax för hundar. Vissa hundägare vänjer redan sina valpar vid hundtandkräm och hundtandborste. Det är visserligen fortfarande ett lite ovanligt men mycket effektivt sätt att förebygga tandsten. Om regelbunden tandrengöring även är något som passar dig och din fyrbenta vän, ska du bekanta dig med och träna denna vårdrutin redan när den är valp. Gör det med tålamod och under korta stunder.

Sport

Denna ras älskar att röra på sig mycket, men måste i de flesta fall hållas i koppel eftersom de flesta basenjier inte är pålitliga vid inkallning. Men det finns undantag – särskilt om redan förfäderna kunde kallas in och om du som ägare lägger vikt vid att träna på rätt sätt från det att hunden är valp. Men även kopplad – helst med flexi– eller spårlina – kan ni upptäcka mycket tillsammans. Tänk alltid på att “snabbt bara gå ut en sväng med hunden i tio minuter” inte alls räcker för att rasta av en basenji – cirka två timmar per dag bör du vara ute med den. Vissa dagar kan du behöva ett alternativt inomhusprogram, eftersom regn är något som vissa av denna hundras upplever som högst osympatisk. Många basenjier vill då hellre hem igen där det är torrt och skönt. Det kan även gälla för hundar som annars gärna tar sig en simtur. Om det svalkande vattnet kommer uppifrån är vattnet inte lika skoj längre! Dessutom är basenjier – under förutsättning att de är fullvuxna och har fått rätt träning – utmärkt sällskap när du joggar eller åker inlines. Tricks, kurragömmalekar eller bollspel är också något som många av dessa hundar tycker är roligt. Dessutom rekommenderas särskilt jaktsimulering, som coursing eller löpning på hundtävlingsbanan, där din pälsiga sportvän till exempel springer bakom en haratrapp, det vill säga ett konstgjort byte. Lydnadsprov är inget för den självständiga basenji.

Är en Basenji lämplig för mig?

En basenji är en hund som inte passar alla eftersom den ställer höga krav på sin omgivning. Om du vill ha en glad hund med fri själ som sällskap, kan en basenji vara det rätta valet för dig. Denna urhund behöver dock erfarna hundägare med humor som kan lära den grundläggande lydnad, men som kan se mellan fingrarna när det behövs, så att basenjin kan behålla sin karaktäristiska lilla tjurskallighet. Den bo i en lägenhet i stan men behöver då mycket motion och mental sysselsättning, vilket innebär att den kommer att ta upp mycket av din tid. Om din basenji har en inhägnad trädgård att vistas i, kommer din fyrbenta vän att trivas med att utforska och bevaka den. Men se till att den inte kan hoppa över staketet och kontrollera trädgården regelbundet för att se om det finns rymningsförsök i form av grävda hål i närheten av staketet.

Den är lätt att hålla i en flock – basenjin gillar ändå inte att vara ensam. Den vänliga fyrbenta vännen kan i regel hantera barn från och med skolåldern, som redan har lärt sig de grundläggande reglerna för att umgås med djur och som rör sig mer koordinerat än yngre barn. Den kan visserligen bo tillsammans med dessa, men då bör du inte lämna barnet och hunden utan uppsikt. Kom också ihåg att kontrollera att det inte finns några allergier i familjen.

Redan innan hunden flyttar in bör du ordna en hundvakt som kan ta hand om den vid sjukdom eller semester. Till vissa semesterdestinationer går det också bra att ta med en basenji – till exempel om du planerar en vandringssemester. Många hotell tar idag gärna emot väluppfostrade hundar som semestergäster. Annars bör du redan innan du reser iväg låta hundvakten bekanta sig med ditt sällskapsdjur. Ännu bättre är det om en känd familjemedlem kan ta hand om den i en välbekant miljö. Att få hem en basenji innebär ett stort ansvar i cirka 15 år – det är rätt klokt att i förväg även räkna på de fasta kostnaderna.

två bensenji hundar i gräset © Sally Wallis / stock.adobe.com
Basenjier gillar inte att vara ensamma och behöver dessutom mycket motion.

Var hittar jag en Basenji?

Basenjin hör visserligen inte till de vanliga raserna, men det finns några uppfödare runt om i Europa som ägnar sig åt att föda upp unga basenjier. I Tyskland föds till exempel flera dussin basenji-hundar varje år. Med lite tur hittar du en i din närhet – läs mer på internet om basenjiuppfödare och deras nuvarande kullar. Det är viktigt att du bara köper en valp från en uppfödare om hen är ansluten till en hundklubb. Detta är minimikravet för en seriös uppfödning, som dessutom kännetecknas av mycket kunskap och lämpliga hälsoundersökningar. Besök din potentiella nya fyrbenta vän i dennes barnkammare, där du också kan få en uppfattning av föräldrarna. Uppfödaren informerar dig gärna om sitt uppfödningsmål när det gäller karaktär, typ och hälsa. För ansvarsfull uppfödning betyder mycket mer än att bara para ihop två hundar av samma ras. Din hund får flytta tidigast när den är åtta veckor gammal.

Om du hellre vill att en äldre basenji ska flytta in hos dig, så kan du ha tur och efter lite sökande hitta en renrasig basenji. Ge inte upp direkt om det lokala djurhemmet inte har rätt hund för dig, men gör gärna först ett besök på djurskyddet – det kan ju hända att det väntar en annan, lika intressant fyrbenta vän där som spontant lindar dig runt tassen. Annars kan du leta på internet, och lita på djurskyddsorganisationer. Informera dig i förväg ordentligt om hur din potentiella nya kompis har levt hittills, för beroende på vad den har upplevt i sitt förflutna kan den bli utmanande att uppfostra.

Vi önskar dig mycket glädje med din glada Basenji!

Våra mest populära inlägg
11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

10 min

Malteser

Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.