Lagotto Romagnolo (Italiensk vattenhund)

Bild på en Lagotto Romagnolo i gräset

Från början var lagotto romagnolo en hund som främst vistades kring och i vattnet. Idag är det den mest kända tryffelhunden. Bortsett från detta uppskattar allt fler hundälskare att ha denna atletiska och vänliga sällskapshund.

Utseende: typisk vattenhund

“Är det en pudelblandning?” – den frågan får förmodligen alla lagotto-ägare någon gång höra av intresserade amatörer. Ja, för den är faktiskt lite lik sin berömda släkting. Men utseendemässigt har den ännu fler likheter med två andra vattenhundraser, nämligen perro de agua español och den portugisiska vattenhunden. Storleksmässigt står lagotton med en axelhöjd på 41 till 48 cm och en vikt på 11 till 16 kg mellan liten pudel och stor pudel. Den har en kraftig, robust kroppsbyggnad, ett nästan kvadratiskt huvud, hängande öron och en avsmalnande svans som når nästan ända ner till hasorna. Lagotto har många olika färger, där det oftast handlar om täckta naturtoner. Ofta är dessa hundar smutsvita eller bruna i olika varianter, även brunskimliga eller med masker. Den lockiga, lätt oljiga pälsen, som den har på grund av sitt ursprungliga vattenarbete, fäller inga hår. Men den måste klippas regelbundet.

Historia: från vattenhund till tryffelhund

Precis som alla vattenhundar var lagotto romagnolo ursprungligen fiskares följeslagare. Hundens förfäder levde i Romagna i norra Italien, där de hjälpte till att jaga i träsken, vaktade huset och båten och spårade upp höns. Men efter att träsken torrlagts på 1800-talet fokuserade hundarnas ägare främst på deras utmärkta luktsinne och därmed mer och mer på att använda dem som tryffelhundar. Detta ledde till att lagottons jaktinstinkt under årens lopp kontinuerligt minskade, eftersom det bara skulle ha distraherat hunden från det egentliga arbetet när den letade efter tryfflar. Men tryffelsökarna på 1900-talet korsade även riktat in andra raser, från pudel till pointer. Det handlade ändå inte om utseendet utan om de bästa egenskaperna för tryffelsökningen. Först på 1970-talet började den riktade uppfödningen av lagotto romagnolo tack vare de hängivna personer som älskarna denna ras. Deras mål var att föda upp den ursprungliga vattenhunden från Romagna. Vid det här laget har vattenhundar blivit mer kända, inte minst tack vare den berömda portugisiska vattenhunden Bo i USA:s förra president Barack Obamas familj. Men som alltid för det också med sig risker när efterfrågan på vissa raser ökar snabbt. Alltför många avlar utan tillräcklig bakgrundskunskap och alltför många intresserade tittar bara på det fluffiga, rustika utseendet och den felaktigt använda beteckningen “allergikerhund” istället för att ta itu med rasens behov.

Temperament: klipsk och rufsig

Lagotto romagnolo anses vara en vänlig och okomplicerad hund. Den är inte aggressiv och har – beroende på linje – liten eller ingen jaktinstinkt alls i sig. Den har en nära anknytning till sina ägare. Den älskar närheten till sin tvåbenta flock och kastar sig entusiastiskt ut på gemensamma äventyr. Inomhus är den oftast lugn, förutsatt att den får rätt aktivering. Trots att den är vaksam och larmar om något ovanligt sker, brukar den normalt inte skälla. En harmonisk lagotto anpassar sig väl till vardagen med sina tvåbenta vänner – oavsett om det handlar om en familj med barn eller en lugn pensionär. De glada rufsiga huvudena imponerar snabbt med sin charm och sitt mysiga utseende. Men de är allt annat än knähundar.

Att uppfostra en lagotto

Vänligt tilltal, positiv förstärkning och kärleksfull konsekvens som står emot den smarta, krulltottens charm – detta är det bästa receptet för att uppfostra en lagotto romagnolo. Även nybörjare kan på detta sätt utan problem lära sin fyrbenta vän grundläggande lydnad, om de först har skaffat sig rätt kunskap. En lagotto uppfyller nämligen gärna sin ägares önskemål, när relationen är rätt. Humor hjälper till med alla finesser vid uppfostran: Din lagotto kommer förmodligen alltid att vara lite egensinnig och spjuveraktig, men som ägare till en lagotto uppskattar du förmodligen just det särskilt. Ta med din valp på valplekskola i en hundklubb och ta den sedan med till en hundskola. På så sätt får du inte bara värdefulla tips kring uppfostran utan kan också skapa vänner med andra hundägare, medan din fyrbenta vän njuter av sällskapet från andra hundar

Rasens hälsa

En hund från en seriös uppfödning löper bara en mycket låg risk att drabbas av en genetiskt orsakad sjukdom. Uppfödarna vidtar lämpligt förarbete genom att låta hundföräldrarna undersökas för höft- och armbågsdysplasi samt patellaluxation och använder bara djur med felfria resultat i sin avel. Hundarna bör också ha testats genetiskt för den lysosomala inlagringssjukdomen. Det är en neurologisk sjukdom som leder till bortfallssymptom i hjärnan och nervsystemet. I regel är den dödlig. Heterozygota djur som bär på denna sjukdom förblir asymptomatiska, men sprider sjukdomstillståndet vidare. Uppfödare som vill ta det säkra före det osäkra avstår alltså från bärare med kännetecken. Dessutom drabbas vissa linjer av en autosomal recessiv form av epilepsi, där de första anfallen uppträder redan under valpåldern. Även för denna sjukdom finns det ett genetiskt test som kan ge dig säkerhet – prata med din uppfödare om det och be att få se resultaten. En ansvarsfull uppfödare berättar gärna om sin förebyggande hälso- och sjukvård.

Lagotto Romagnolo kost: hälsosamma smaklökar

När det gäller innehållet i matskålen ställer en lagotto romagnolo samma krav som alla andra hundar. Den behöver en artanpassad kost med ett högt köttinnehåll, det vill säga ett högkvalitativt våt– eller torrfoder. Om du vill barfa – alltså försörja din hund själv med rått kött – bör du först skaffa dig kunskap eller satsa på rätt barf-produkter som gör denna typ av kost mer okomplicerad. När en valp eller vuxen lagotto flyttar in hos dig bör du under inga omständigheter byta foder direkt efteråt, utan långsamt vänja den vid ett nytt foder om du vill byta. Precis som för huvudfodret gäller för eventuella belöningsgodis att det bör vara fritt från spannmål och socker och huvudsakligen bestå av kött. Du kan till exempel ge tandvårdssnacks och samtidigt bidra till din fyrbenta väns tandhälsa. Ben av nöthud eller torkade nötöron ger din lagotto en omväxlingsrik tugglädje. Din kompis ska alltid ha fri tillgång till färskt vatten – ta helst med dig en reseskål på längre utflykter.

Upptäck vårt utbud av hundfoder!

Pälsvård och grooming

En lagotto hårar visserligen inte, men det betyder inte att den är en perfekt hunden för renlighetsfanatiker. Denna naturälskande hund drar nämligen snabbt med smuts in i huset. Pälsen behöver inte borstas men bör klippas två till tre gånger per år. Antingen går du till en hundfrisör, eller så låter du en expert lära dig hur du klipper om du senare vill göra det själv. Snåla in vid valet av rakapparat om du väljer att klippa själv. Många lagottoägare klipper sin hund på våren och sent på hösten, så att det inte fastnar en massa snö i den långa pälsen på vintern. Du bör dagligen befria din hunds päls från små föremål den bär med sig från skog och mark. Många lagottoägare plockar hår ur hundarnas öron ungefär varannan vecka eftersom det kan orsaka problem. Men det kan ibland leda till små sår, som i sin tur kan vara en inkörsport för bakterier. Prata med din veterinär om hur du bäst sköter om öronen på din lagotto och håll alltid koll på hundens öron. Vid behov kan du rengöra hundens hängande öron med ett öronrengöringsmedel för hundar. Se till att hundens hår inte hamnar i ögonen och klipp pälsen mellan tassarna på vintern för att skydda dem mot snö- eller isklumpar. Ett bad behövs sällan, men det kan hända att din kompis till exempel har rullat sig i hundbajs. Tvätta då av den med ljummet och använd ett milt hundschampo. Som “vattenhund” uppskattar en lagotto oftast när den kan bada utomhus.

Sysselsättning för sniffande nosar

Lagotton älskar att vara ute i naturen tillsammans med sina nära och kära. Många, om än inte alla, uppskattar att med jämna mellanrum få möjlighet att simma. Men bara utflykter räcker inte. Som tidigare arbetshund vill lagotton utföra uppgifter. Den är lämplig för hundsporter, från agility via flyball till dog dancing – prova vad ni som team tycker mest om. Den atletiska träningen bör du börja med först med när lagotton är vuxen och se alltid till att din kompis inte tar ut sig – vissa visar först för sent att de är utmattade. Många lagottoägare gör sin hund glad med söklekar – vissa även med tryffelsökandet, som rasen är känd för. Men se upp! Innan ni drar iväg utomhus bör du kontrollera om det är tillåtet i ditt land. I Tyskland är det till exempel förbjudet att söka tryffel utomhus, i Schweiz är det tillåtet. Andra lagottoägare tränar sina hunds cirka 200 miljoner luktceller på ett annat sätt och tränar den till exempel till att bli – du läser rätt – “vägglushund”. Dessutom lämpar sig en lagotto för utbildning till räddnings- eller terapihund.

en Lagotto Romagnolo valp

Är en Lagotto Romagnolo något för mig?

Den här glada hunden passar glada människor som samtidigt inte tar lätt på ansvaret och tiden. Som ursprunglig arbetshund behöver även en lagotto mycket tid ute i det fria för att springa av sig, och uppgifter som utmanar dess intelligens. Om du kan ge den detta har du en underbar följeslagare, oavsett om du bor ensam eller med din familj och barn. Om barnen fortfarande är små bör du vara särskilt uppmärksam på att din lagotto har möjlighet att dra sig tillbaka och lära dina barn redan från tidig ålder att umgås respektfullt med djur. Lagotton passar bra som nybörjarhund, om “hundnybörjarna” sätter sig in ordentligt i ämnet hunduppfostran innan den kommer hem och går på hundskola med den. En lagotto romagnolo kommer bra överens med hundar och andra husdjur, förutsatt att den är väl präglad i valp- och unghundsåldern.

Rasen passar fint att ta med på semestern – många hotell tar nu också emot hundar som gäster – informera dig innan du reser. Särskilt vandringssemestrar är ett trevligt tillfälle att koppla av tillsammans med en lagotto. Men om du vill till soliga Karibien, så bör du lämna din fyrbenta vän i goda händer – till exempel hos släktingar eller vänner med hund som den redan känner.

Är Lagotto Romagnolo en hund för allergiker?

Ofta läser eller hör man att pudlar eller vattenhundar som lagotto och liknande hundar är perfekta för allergiker, för de tappar ju inte päls. Tyvärr gör det dem inte på något sätt till en “allergikerhund”, eftersom allergiker inte reagerar på pälsen, utan på speciella proteiner i saliv, hudavlagringar eller urin från vissa djurarter. Ändå är det möjligt att vissa allergiker inte reagerar på vissa raser. Men innan du låter en hund flytta in för att “testa” det, bör du absolut prata med din läkare i förväg och leta efter en uppfödare som du kan ha regelbunden kontakt med och som låter dig komma på längre besök.

Var hittar jag en Lagotto Romagnolo?

Lagotto romagnolo är en ras som har blivit allt mer populär under de senaste åren. Detta leder tyvärr till att många får vittring av “snabba pengar” och “föder upp” den utan att vara anslutna till en förening, saknar kunskap och inte genomför lämpliga hälsoundersökningar. De kallar det då gärna för en “liten familjeuppfödning”, där det inte behövs några papper. Fall inte för sådana falska argument. Den som vill föda upp en lagotto på ett ansvarsfullt sätt ska utan förbehåll föda upp den i en förening och hålla sig till de stadgar som föreskrivs där. Endast uppfödare som tillhör en förening får en lagotto romagnolo med stamtavla. Lagotto-uppfödare är sällsynta och har oftast en lista med intressenter. Ofta är efterfrågan större än utbudet, vilket innebär att du måste vänta på din valp eller finna dig i köra långt. Den tiden kan du använda till att förbereda dig inför den fyrbenta vännen, lära dig mer om rasen och lämpliga sporter eller utbildningar.

Tips: Om du inte vill lägga så mycket tid och efterforskning på att hitta en lagotto romagnolo, bör du definitivt se dig om efter alternativa raser. Till dessa hör i synnerhet pudeln, som till karaktären liknar lagotton, som inte heller tappar päls och som med sin moderna klippning inte alls motsvarar den gamla klichén om en “pensionärshund”. Även perro de agua español kan vara ett alternativ för dig. Om du letar efter en vuxen fyrbent vän lönar det sig särskilt att leta på internet hos internationella djurskyddsorganisationer. Här förmedlas ofta sådana vattenhundblandraser direkt från djurhem i Italien eller Spanien. Självklart kräver det intensiv förberedelse och en noggrann hälsokontroll. Men med lite hunderfarenhet kan du genom att adoptera en hund från utlandet vinna en underbar fyrbent familjemedlem, som inte är sämre än lagotton.

Ha så kul med din glada vattenhund!

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.