Shar Pei

Shar pei hundras

Den kinesiska Shar Pei med de karakteristiska rynkorna och de små musselformade öronen är en lugn, men också viljestark hund som behöver en konsekvent ledning och ett nära band till familjen.

Egenskaper

Denna ovanliga hundras från Kina kategoriseras av FCI som en Molosser. Shar Pei är, i enlighet med typiska egenskaper för denna grupp, oftast en bastion av lugn och stillhet. Den visar lojalitet och tillgivenhet mot sin familj, med en särskild anknytning till sin ägare. Även om den kanske inte är den mest lekfulla, så är dess milda natur och stoiska tålamod väl lämpade för ett liv i en barnfamilj.

Karaktär

Viljestark till dominant

Shar Pei är generellt mindre tolerant mot andra hundar och djur. Denna annars lugna ras kan lätt förlora sitt tålamod i närvaro av andra hundar och kan då uppvisa ett markant dominansbeteende. Kombinationen av dess viljestyrka och mod kan skapa problematiska situationer, särskilt då Shar Pei fysiskt ofta överträffar andra hundar. För att hantera detta krävs tidig, grundlig socialisering och en känslig, men konsekvent uppfostran. Med rätt träning kan denna intelligenta och stolta hundras lära sig att behålla lugnet och inte reagera på provokationer.

Rashund med familjekänsla

För att utvecklas till en omtänksam familjehund behöver den individuella och känsliga Shar Pei inte bara rätt uppfostran utan också en stark anknytning till sin familj. Denna självständiga, men människofokuserade ras är inte lämplig för att hållas i bur. Om den isoleras, kan den snabbt utveckla egna vanor och beteenden som kanske inte stämmer överens med ägarens förväntningar. Nära relationer med sin vårdare och familjemedlemmar bygger upp rasens lojalitet och tillgivenhet. Inom familjens trygga ramar visar denna allvarliga hund ibland en lekfull och mild sida.

Självsäker vakthund

Shar Pei är en tillförlitlig vakthund, alltid vaksam och självsäker när det gäller att skydda sin familj. Rasen närmar sig främlingar med försiktighet och reservation, men besitter mod och självsäkerhet för att försvara sin familj om nödvändigt. Det är ägarens ansvar att lära Shar Pei att skilja mellan verkliga hot och situationer där den kan vara avslappnad. Kunskap och förmåga att ge hunden ett visst mått av självständighet är fördelaktigt. En sak är säker: Livet med denna mångsidiga individualist är allt annat än tråkigt.

Utseende

Det är inte bara de uppenbara motsägelserna i hundens karaktär som gör Shar Pei till en mycket speciell hund. Även rent utåt är denna rashund allt annat än vanlig. Den kinesiska standarden formulerar detta på ett passande sätt: Öron som musslor, näsa som en fjäril, huvud som en melon, mormors ansikte, hals som en nylonhäst, baksida som en häst och ben som en drake.

rynkig hund med få rynkor

Shar Peis mest framträdande kännetecken är dess rynkor på huvudet och ryggen, vilket har gett rasen smeknamnet “kinesisk rynkhund”. Dock är det viktigt att inte överdriva rynkbildningen genom selektiv avel, som det ibland har skett tidigare. Shar Pei är ursprungligen en arbetshund och dess rörlighet ska inte begränsas av överflödig hud. Det är typiskt att valpar har tydligare rynkor eftersom deras hud fortfarande verkar för stor för deras lilla kroppar. När hunden mognar, växer den in i sin hud och behåller endast några få rynkor på huvudet och längs ryggraden.

Hur stor blir en Shar Pei?

Hanar av Shar Pei når en mankhöjd på upp till 51 cm, medan tikarna är något mindre med en maximal mankhöjd på 48 cm. En vuxen Shar Peis vikt bör ligga mellan 18 och 25 kg, beroende på storleken. Nutida exemplar av rasen tenderar att vara något mer massiva än deras förfäder, en effekt som förstärks av deras relativt stora huvuden. Deras typiska, tätt liggande, mussel-formade öron verkar i kontrast extremt små.

Även den tätt krullade svansen och den blå tungan, som antyder ett släktskap med Chow Chow, är distinktiva drag för Shar Pei.

Färgglada varianter

Shar Pei uppvisar en imponerande mångfald i pälsfärg. Alla färger förutom vit är tillåtna, och den enfärgade pälsen varierar från djupt svart till dovgrått, ljust rostbrunt, och ljusa nyanser av sand och kräm. Mörkare toner längs ryggraden, samt på öron och svans, är acceptabla. Pälsen är kort, sträv och står ut från kroppen, och eftersom de saknar en isolerande underpäls, tolererar Shar Pei varken kyla eller våta förhållanden särskilt väl.

Shair Pei Valpar

Historia

Denna kinesiska ras har unika egenskaper som även kan beläggas på biologisk nivå. Shar Pei tillhör gruppen “ancient breeds” (gamla raser), som genetiskt sett skiljer sig markant från andra hundraser. Denna hundtyp existerade redan för 2000 år sedan i Kinas södra provinser. Även om deras exakta ursprung fortfarande är föremål för forskning, pekar historiska illustrationer och arkeologiska fynd på att rasen härstammar från Han-dynastin (206 f.Kr. – 220 e.Kr.).

Är Shar Pei en hund för fattiga människor?

Till skillnad från mopsen, som den delar sitt kinesiska ursprung och en lång historik med, var Shar Peis hem inte kejsarens palats, utan snarare hos fattiga bönder och fiskare. Rasens arbetsuppgifter varierade från att vakta gården och hjälpa till med boskapen, till att jaga småvilt och råttor. Än idag har denna mångsidiga gårdshund en viss jaktinstinkt som kräver att ägaren är uppmärksam, särskilt när hunden är lös och utan koppel.

Populär tack vare marknadsföring i USA

Trots sin långa historia är Shar Pei fortfarande en sällsynt hundras som länge var okänd utanför sitt hemland Kina. Även i själva Kina skulle Shar Pei redan ha dött ut för några decennier sedan om inte uppfödaren Matgo Law, som kommer från Hongkong, hade gjort enorma ansträngningar för att rädda den. Den framväxande kommunismen, som betraktade uppfödningen av en shar pei som en onödig lyx, hade kraftigt reducerat rasbeståndet. 1976 fanns det bara 145 exemplar kvar runt om i världen – Shar Pei var därmed den sällsyntaste hundrasen i världen. Alarmerad av dessa siffror vände sig Shar Pei-älskaren Law till amerikanska kollegor. Tack vare en stor marknadsföringskampanj från amerikanerna blev Shar Pei känd och älskad i USA. Framgångsrika avelsprogram inleddes och beståndet av den kinesiska hundrasen återhämtade sig långsamt.

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Avel och hälsa

Också i Europa finns det idag uppfödare av denna karaktäristiska hundras. Men valet av lämpliga avelshundar är fortfarande överskådligt. För att undvika rasrelaterade sjukdomar krävs därför noggranna kontroller av föreningar och klubbar samt ett stort ansvar från uppfödarnas sida.

Kampen är främst inriktad mot genetiskt orsakade hudproblem (t.ex. idiopatisk mucinos) samt mot “Familial Shar-Pei Fever” (FSF).

Familjär Shar Pei-feber och amyloidos

Den familjär Shar Pei-febern liknar den familjär Medelhavsfebern hos människor och är fortfarande vanlig hos Shar Pei. De återkommande, höga utbrotten av feber hos FSF, som ofta åtföljs av svullna leder och en förtjockad näbb, orsakar hos många drabbade hundar en så kallad amyloidos, som i sin tur kan leda till en tidig död på grund av njursvikt.

Två Shar Pei hundar i gräset

Nödvändiga undersökningar från uppfödarens sida

Innan du köper en Shar Pei-valp bör du därför kontrollera av uppfödaren att föräldrarna och valparna är fria från genetiska defekter och ärftliga sjukdomar. Seriösa uppfödare, som oftast är anslutna till en förening och som föder upp enligt FCI:s gällande standard, uppmanas att undersöka sina hundar för olika sjukdomar. Dessa inkluderar skelettproblem, som dysplasi i höftleder (HD), armbågsdysplasi, meniskluxation (patella) samt genetiska predispositioner för hudsjukdomar och FSF. Med hjälp av DNA-typning kan eventuella ärftliga sjukdomar identifieras och dokumenteras tidigt. Att ta emot och bedöma en kull görs vanligtvis av en oberoende uppfödare.

Hur mycket kostar en Shar Pei-valp?

Det säger sig självt att en valp som är så kontrollerad och frisk inte kan köpas till ett skämtpris. Således kan den tidigare ”hunden för fattiga människor” från en seriös uppfödning gärna kosta 20 000 Kr eller mer. Även om det här valppriset är ganska högt i jämförelse med mer “vanliga” hundraser, bidrar du på det sättet avgörande till ett hälsosamt bevarande av denna ovanliga och sällsynta hundras.

Utfodring av Shar Pei

Upptäck vårt utbud av hundfoder och hundtillbehör!

En valp som har genomgått alla nödvändiga undersökningar och är fri från ärftliga sjukdomar har säkert goda chanser att leva ett långt och hälsosamt liv. Hur gammal och smidig din Shar Pei blir beror dock inte bara på dess DNA, utan även på dess djurhållningsvillkor, skötsel och kost. Precis som för alla andra hundar bör fodret för Shar Pei vara balanserat och av hög kvalitet. Först och främst måste man vara uppmärksam på att få i sig rätt mängd protein. Proteiner är hundens viktigaste energikälla och får inte saknas i matskålen. Ett överskott av protein kan dock leda till njur- och ledproblem hos Shar Pei, vars kropp inte kan utsöndra för mycket protein. Därför bör du välja högkvalitativt och lättsmält kött och fisk som proteinkälla och komplettera dem med mycket grönsaker.

Vad behöver en Shar Pei?

Din Shar Peis exakta näringsbehov beror på dess ålder, hälsotillstånd, vikt och aktivitetsnivå. Ett foder som är det bästa för den ena shar peien kan därför betraktas som otillräckligt för den andra. Om du är osäker får du råd från din veterinär, din uppfödare eller en hundnäringsexpert om vilken näringsblandning som är rätt för din hund. Eftersom Shar Peis i allmänhet anses vara ganska bekväma hundar utan särskilt stort behov av rörelse, tenderar vissa representanter att vara överviktiga, vilket kan medföra allvarliga hälsoproblem. Utfodra därför din vuxna hund högst två gånger om dagen och undvik “hundgodis” mellan måltiderna. Se också till att det finns tillräckligt med färskt dricksvatten. Det gör att det intagna fodret lättare kan smälta och att giftiga ämnen utsöndras.

En svart och en röd shar pei valpar

Pälsvård

Däremot ställer Shar Pei få krav på sin skötsel. Den korta, grova pälsen rengör sig i regel av sig själv och behöver bara tas i kontakt med en duk eller en borste då och då. I motsats till vad många tror är hudvecken hos shar peis i regel inga problem. Förutsättningen för detta är dock att rynkorna – som krävs enligt standarden – inte är för uttalade och bara syns på huvudet och ryggen. Överskottshuden hos överviktiga Shar Peis behöver däremot ständigt kontrolleras och rengöras, eftersom inflammationer lätt kan uppstå under hudflikarna.

Hur mycket träning behöver en Shar Pei?

Lika anspråkslöst som när det gäller skötseln uppför sig Shar Pei när det gäller sin fysiska aktivitet. Den mysiga molossern avvisar överdriven ansträngning och det är därför sällan du möter en shar pei när du spelar hundsport. Men du bör ändå ge din hund möjlighet att röra på sig tillräckligt varje dag – inte minst för att undvika övervikt. Men om de dagliga promenaderna ger lite omväxling och du ger dem tillräckligt med tid att mysigt “snusa på” i omgivningen, kan Shar Peis också motiveras till långa promenader – förutsatt att det inte regnar eller snöar för mycket, eftersom dessa rashundar inte alls gillar kyla eller vatten.

Vad du behöver tänka på när du håller en Shar Pei

Tvångsutgång är därför inte lämpligt för dessa väderkänsliga hundar. Men det är inte bara deras motvilja mot vatten och kyla, utan framför allt deras människofokuserade och känsliga väsen som gör att de måste hållas inomhus. Shar Peis behöver vara nära sina människor och vill inte vara ensam. För att undvika alltför stor smärta från separationen bör du därför träna din valp att vara ensam under korta perioder. En andra hund eller andra husdjur är inte till stor hjälp när man är ensam. När allt kommer omkring har Shar Peis en stark egen vilja och låter sig ibland snabbt provoceras av andra djur.

En hund för erfarna händer

För att mötena med andra hundar ska bli fridfulla rekommenderas en omfattande socialisering av valpen. Ju tidigare din hund kommer i kontakt med andra människor och djur, desto mindre kommer den att kunna få ut av sitt lugn senare som vuxen hund. Det är viktigt att du är tålmodig och försiktig och inte överbelasta den känsliga Shar Peien vid all träning. En erfaren hundägare som hittar den rätta balansen mellan empati och konsekvent uppfostran kan i slutändan göra den här självsäkra hunden till en trevlig och kärleksfull partner som alltid troget vakar över sin familj.

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.