Chow Chow

chow chow hundras

Typiskt för en chow chow är lejonmanen och den blå tungan.

Chow chow är en av de äldsta hundraserna i världen. Den ser inte bara värdig ut, den har också en mycket speciell karaktär. Somliga anser att chow chow på grund av sitt egensinne är mer som en katt än som en hund till sinnelaget.

Utseende: asiatisk spets med blå tunga

I Kina kallas rasen även för ”fluffig lejonhund”, “björnhund” eller “blåtunga”. Man hör redan på namnen att den här hunden har ett mycket iögonfallande utseende.

Chow chow tillhör gruppen asiatiska spetsar. Den har en kompakt kroppsbyggnad. Det finns både korthåriga och långhåriga hundar, men även de korthåriga har en mycket plyschaktig och mjuk päls.

Tät päls i lejonlook

Korthåriga ”smooth chows” är mycket mindre vanliga än den långhåriga varianten. Denna har i sin tur en tät underull och en ymnig ”man”. Denna lejonlook är typisk för denna hundras.

Den imponerande pälsen är alltid enfärgad, medan buksidan och lårens baksidor får vara ljusare. Färgerna svart, rött, blått, fawn, crème och vitt är tillåtna. De tjocka små öronen står upprätt. Och svansen bär denna fyrbening böjd över ryggen.

Hur stor blir en chow chow?

Hanhundarna kan nå en mankhöjd på 48 till 56 centimeter. Tikarna blir däremot mellan 46 och 51 centimeter höga.

Vikten är 20 till 27 kilo för tikar och 25 till 32 kilo för hanhundar.

Varför har chow chow en blå tunga?

En särskild egenskap hos denna ras uppenbarar sig när den öppnar munnen: tungan, gommen och läpparna är blå. Det som skulle ge anledning till oro hos andra raser – blå tunga och munslemhinnor kan tyda på syrebrist – ingår i rasstandarden för hundar av denna ras. Den blå färgen är alltså inget tecken på hälsoproblem.

Det finns ingen entydig vetenskaplig förklaring till färgen. Men det finns legender kring den blå tungan, till exempel den här:

När universum skapades och stjärnorna fästes på firmamentet, så lossnade blå små bitar från himlavalet och föll till jorden. Och det blev chow chow som fick slicka upp dem. Mindre mytologiska förklaringar utgår ifrån ett samband med blodcirkulationen eller temperaturregleringen.

Det sägs ofta att en chow chow till sin natur liknar mer en katt än en hund. ”Man kan ha den, men inte äga den” brukar det heta, men vad menas med det egentligen? Det syftar på faktumet att dessa hundar inte har någon utpräglad vilja att vara till lags. De är knappt undergivna alls, utan har sin egen (tjocka) skalle i stället.

Mot främlingar och andra hundar är de oftast ganska reserverade. Om dessa inte befinner sig inom deras revir vill säga. Då kan hundar av denna ras bli riktigt otrevliga. Den grundläggande misstänksamheten mot främlingar och det revirhävdande beteendet gör chow chow till bra vakthundar.

Är chow chow en bra förstagångshund?

Om uppfostran går snett kan en chow chow för sig själv eller när den träffar andra hundar ha en tendens till svårkontrollerade aggressioner. Särskilt hundar av samma kön kan vara problematiska – framför allt om det rör sig om andra hundar av samma ras.

Man bör också vara försiktig när man träffar mindre hundar, eftersom de kan väcka hundens jaktinstinkt. En tidig socialisering är därför oumbärlig för denna ras. För att kunna hålla en chow chow krävs det alltså att man förstår sig på hundar. Därför är den inte lämplig som förstagångshund.

Hur farlig är en chow chow?

Denna ”lejonhund” är ganska lugn till sättet och utstrålar oftast ett stort lugn och fridfullhet. Den är inte farlig i sig.

Men på grund av rasens enorma jaktinstinkt och det faktum att den inte alltid kan inkallas är det inte alla chow chow som kan springa lösa utan koppel.

En chow chow är visserligen vaksam, men för det mesta inte särskilt aggressiv. Men eftersom den är svåruppfostrad så finns det en viss slumrande fara i hunden – särskilt om den hålls av oerfarna hundvänner.

Räknas den som en kamphund?

Även om rasen har sin alldeles egen vilja så räknas inte chow chow till kamphundarna. Rasen får alltså hållas utan några särskilda regler.

en chow chow ute på språng
En chow chow gillar att ta det lugnt. Men den vill ändå gärna vara utomhus.

På grund av den egensinniga karaktären är en chow chow svår att uppfostra. Den behöver klara och tydliga kommandon.

Varje liten eftergift när man tittar in i den fyrbenta plyschbjörnens ögon leder till problem senare. För om minsta tvivel uppstår så försöker hundarna i denna rasen ta över kommandot.

Gå på hundskola

Med empati och en kärleksfull och konsekvent uppfostran kan även en chow chow bli väluppfostrad. Men den kommer aldrig att bli en följeslagare som alltid glatt lyder varje ord, utan den kommer alltid att behålla sin egensinnighet.

Det bästa är om du redan innan hunden flyttar hem till dig letar upp en hundskola som redan har erfarenhet av rasen. Här kan din valp även lära känna andra hundar på ett lekfullt sätt. En bra socialisering är mycket viktig för denna ras.

Är en chow chow lämplig för nybörjare?

På grund av sin egensinniga karaktär bör en chow chow helst hållas av en erfaren hundägare. Hunden utnyttjar typiska nybörjarfel, vilket kan leda till att svåra situationer spårar ur okontrollerat.

Om du inte har mycket erfarenhet av hundar bör du absolut läsa om hundutbildning och även hämta tips från erfarna hundägare eller uppfödare.

En chow chow är inte en klassisk familjehund, fast med de obligatoriska undantagen som bekräftar regeln. Om ditt hjärta slår för den teddybjörnsliknande hunden med lejonpäls bör du därför noga tänka igenom om en företrädare för den här rasen är lämplig för dig och din omgivning.

Denna fyrbening är en bra hund för singlar, eftersom den skapar ett nära band med en enda person. Innan du skaffar hunden bör du tänka på att pälsvården delvis kan ta mycket tid i anspråk, särskilt för de långhåriga ”lejonhundarna”.

Saker att tänka på innan du skaffar hunden

I princip är rasen även lämplig för att hållas i en lägenhet. Men även en chow chow blir glad över en väl inhägnad trädgård. För de här hundarna gillar att vara utomhus.

Man bör också tänka på att pälsvården är ganska krävande.

Innan din ”lejonhund” flyttar in bör du även tänka på att du har ansvaret för den i över tio år. Det gäller även under semestern eller om du själv blir sjuk. Fråga dig själv vilka inkvarteringsmöjligheter som finns under semestern. Resmål med för höga temperaturer är nämligen inte lämpliga för hundar av denna rasen.

Tänk också på kostnaderna. Förutom den nödvändiga basutrustningen i form av en hundsäng, koppel, borstar och kammar, skålar och hundbilbälte samt de regelbundna foder- och veterinärkostnaderna kan det även hända att din fyrbenta vän blir sjuk, vilket kan kosta större summor.

Chow chow plus en katt?

Om du redan har en katt och vill föra ihop den med en chow chow som ny familjemedlem, så bör du definitivt välja en hund som redan är van vid katter.

Denna socialisering sker hos vissa uppfödare redan under de första levnadsveckorna. Äldre hundar har svårt att vänja sig vid att bo tillsammans med det potentiella ”bytet”.

Det går bra för en chow chow att bo tillsammans med äldre barn. Du bör dock i förväg ställa upp regler tillsammans med barnen, så att de beter sig konsekvent och respektfullt mot sin fyrbenta vän. Då finns det inget som står i vägen för vänskapen längre.

Du bör även testa dig själv och andra som lever i hushållet för att se om någon är allergisk mot hundar.

Mer lugn än sportig

Agility, freestyle, joggning? Det där är ingenting för de här lugna hundarna. Den täta pälsen och det ganska raka bakstället hindrar hunden från att motionera länge.

Denna hund uppskattar framför allt långa promenader med många möjligheter till att nosa runt, men ställer inte alltför höga krav på sina ägares sportighet. Långa vandringar är inte heller denna kompakta hunds paradgren.

På sommaren måste man ta hänsyn till den tjocka pälsen när det är varmt ute. Den långhåriga chow chowen tål nämligen inte värmen så bra.

Lejonmanen behöver skötas om. Den som har en långhårig chow chow bör utföra pälsvården två till tre gånger i veckan, eller ännu hellre en gång om dagen.

Generellt rekommenderas att du kammar hunden ordentligt en gång per vecka och att du dessutom borstar den en gång om dagen – fast mindre intensivt. Särskilt bakom öronen och vid kråset runt halsen tenderar pälsen att bli tovig.

Den korthåriga varianten behöver inte alls lika mycket pälsvård.

Bada endast i undantagsfall

Man bör undvika att bada hunden. Fast inte om din chow chow har smutsat ner pälsen så till den grad att den inte längre går att kamma ut förstås. Om du måste bada hunden, se då till att använda naturliga ämnen och ett milt hundschampo, till exempel med kamomill. På så vis minskas risken för allergier.

På sommaren bör du hålla koll på svansens kontaktpunkter med huden under heta perioder, eftersom hudirritationer snabbt kan uppstå där.

En balanserad hundkost bidrar till ett långt och lyckligt liv. Varje hund har sitt eget individuella näringsbehov, så man kan inte fastlägga ett allmänt näringsbehov för alla hundar.

Här spelar många faktorer in, som hälsotillståndet, vikten och åldern till exempel. Om du är osäker på din hunds näringsbehov kan du fråga din veterinär.

Färdigt foder eller BARF-metoden?

Hundfodret bör till största delen bestå av högkvalitativa proteiner, till exempel kött. Men om du väljer att utfodra med torr- eller våtfoder eller enligt BARF-metoden (biologiskt artanpassat råfoder) är förstås helt upp till dig och din chow chows personliga preferenser.

Se också till att din vän alltid har tillgång till tillräckligt med friskt vatten.

Chow chows drabbas i högre grad av hudinflammationer, som bland annat kan orsakas av en felaktig kost. När de första tecknen dyker upp bör du genast uppsöka en veterinär.

Denna ras har en tendens att få hudeksem, inrullade ögonlock samt höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. Regelbundna kontroller och lämplig behandling kan ofta sakta ner sjukdomsförloppet så att operationer inte blir nödvändiga.

Ett välkänt dåligt exempel

På grund av de ärftliga faktorerna är det särskilt viktigt att man kontrollerar att föräldrarna har genomgått motsvarande hälsokontroller, innan man köper valpen. Seriösa uppfödare använder endast friska djur till uppfödningen.

En chow chow som blev berömd genom en sorglig historia var Todd, världsstjärnan Justin Biebers före detta hund. Justin skänkte Todd till en av sina dansare så snart hunden kommit in i hund-tonårsåldern. Dansaren började då samla in donationer för det sju månader gamla djurets höftoperation, som skulle kosta runt 8 000 dollar.

Hur gammal blir en chow chow?

Hundar av denna ras kan i genomsnitt bli tolv till fjorton år gamla.

Rasen kommer ifrån Kina, men den har sibiriska förfäder. Hundtypen i sig är över tusen år gammal.

Forntida tempelväktare

Chow chow är en av de uråldriga raserna, som genetiskt sett skiljer sig mycket från de flesta av dagens hundraser. Man tror att djuren också har haft inflytande på avbildningen av ”Fu-hundarna” som står på vakt framför många officiella kinesiska byggnader – i likhet med de lejonstatyer som är vanliga i Europa.

Under antiken användes chow chow faktiskt som tempelväktare i Kina, Mongoliet och Tibet. Senare när de vann större spridning användes de allt oftare som jakthundar eller privata vakthundar också, och de blev mer och mer till en folkets hund.

Samtidigt fungerade några exemplar av den iögonfallande rasen länge som statussymbol vid det kejserliga hovet. Men förmodligen hamnade många chow chows på menyn också hemma hos sina ägare, som även använde den värmande pälsen.

Utställda i zoologiska trädgården

På 1800-talet kom rasen till Europa. I Storbritannien kunde man beundra de första chow chow-hundarna, fast inte på grannens soffa, utan i zoologiska trädgården. Där väckte de stort intresse bland besökarna.

1865 fick drottning Victoria en av de iögonfallande hundarna från Kina och skapade därmed en efterfrågan efter en “lejonhund” som husdjur. 1895 bildade de första fansen en chow chow-förening. Över tio år senare grundades en ”Chow Chow Club” också i USA.

Chow chow som statussymbol

De plyschiga hundarna förblev dock för dyra för de flesta djurvänner och betraktades länge som en statussymbol i västvärlden. Även i Vita huset har redan två företrädare för rasen bott: USA:s president Calvin Coolidge (1923–1929) hade de två hundarna Tiny Tim och Blackberry.

Idag lever det knappt några chow chows i Kina längre, utan de lever i stället i Europa och Nordamerika, där rasen på 1980-talet till och med hörde till de populäraste raserna av alla.

Hur rasen fick sitt namn

Ursprunget till det ovanliga namnet är inte entydigt klarlagt. Men det finns flera olika teorier om ursprunget. En av dem säger att namnet helt enkelt kommer från det kinesiska ordet ”gou” som betyder “hund”.

En annan förklaring är att namnet kommer från en variant av pidgin-engelska: enligt den teorin kan ”tschau-tschau” översättas med ”godbit”.

Än i dag betyder det amerikanska ordet “chow” i vardagligt tal ”måltid”. Om det stämmer så påminner namnet alltså om de (osaliga) tider då chow chows också betraktades som en matkälla.

Köp: Var hittar jag en chow chow?

Chow chow är inte en vanlig ras. Ändå finns det i alla länder seriösa uppfödare som har gått med i en förening och som avlar med kunskap, passion och stamtavla.

Endast från seriösa uppfödare

Det är viktigt att du lägger stor vikt vid en seriös uppfödare. Om du väljer valpens härkomst på så vis så utesluter du nämligen största delen av dem som inte bryr sig om djurens väl, utan bara om att berika sig själva.

En bra uppfödare kan du besöka hemma och du får inte bara lära känna valpen, utan valpens föräldrar också. Uppfödaren informerar dig gärna om hur djurens hälsovård hanteras. Dessutom hjälper uppfödaren dig gärna med råd och dåd i alla frågor som rör valpen du vill köpa.

Du bör endast köpa chow chow-valpar av en seriös uppfödare.

två chow chow valpar
Chow Chow valpar bör du endast köpa från en seriös uppfödare.

Uppfödaren får gärna ställa frågor

Vid överlämnandet ska valpen inte bara ha en stamtavla och ett vaccinationsintyg, utan i regel också ett chip och ett veterinärbesiktningsintyg.

Det är bra om uppfödaren ställer lite frågor till dig också om dina levnadsförhållanden och din hunderfarenhet. Sådana frågor visar nämligen att uppfödaren bryr sig om sina skyddslingar och vill att de ska ha det bra.

Se upp för valpmaffian

Akta dig för massavlare och köp inte av dem av medkänsla. Varje djur som köps där leder till nya kullar, som får lika lite socialisering och hälsokontroller som sina föregångare.

Dessutom är det ofta inte bara valparna som lider hos sådana skumma säljare, utan valparnas föräldrar också. De måste ofta leva under kärlekslösa, ostimulerande förhållanden och hålls mer eller mindre bara vid liv för att producera nya kullar regelbundet.

Besök på djurhemmet

Om du kan tänka dig ett äldre djur också kan du leta på nätet efter djur som har lämnats in och behöver ett nytt hem. Det kan till exempel fungera med föreningar för chow chows i nöd som sysslar speciellt med att förmedla dessa hundar.

På djurhem hittar man även blandrashundar som ser ut som en chow chow och som har rasens typiska karaktär. Du kan prata med de tidigare ägarna eller djurhemmets personal för att ta reda på om hunden du är intresserad av passar till dig.

Liknande artiklar
Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.