Fitness för hundar: så fixar ni idealvikten

Skriven av Sabrina Quente
fitness för hundar

Hundar som väger för mycket blir lata – denna onda cirkel kan dock brytas med roliga och omväxlande övningar.

Även hos våra fyrbenta vänner går kärleken genom magen. Men det som är menat som snällhet av oss hundägare, extra godbitar och för mycket mat, slutar ofta med övervikt. Med din hjälp och ett skonsamt träningsprogram kan din hund minska övervikten, komma i form igen och öka sin rörlighet. Vi visar dig fitness för hundar, och övningar som förbättrar hundens kondition och som kanske också är bra för dig!

Med rätt sportövningar tillbaka till idealvikten

Det finns många goda skäl att förklara krig mot din hunds extra kilon. Sist men inte minst vill din lojala följeslagare allt gott och önskar att hunden ska vara i form och förbli frisk under många år framöver. Lyckligtvis är det inte ett så stort problem för hundar att gå ner i vikt som många ägare verkar tro.

När du väl har fastställt att din hund ör överviktig och kommit fram orsakerna hos din veterinär har du redan lagt grunden till viktminskningen. Tillsammans kan ni bestämma rätt strategi för att få hunden att gå ner i vikt.

Är din hund för tjock? Så tar du reda på det!

Nu är det viktigt att inte bara justera kosten utan också hundens aktivitetsnivå. Det är precis lika viktigt att välja rätt mat som att leka, röra på sig och springa mer för en hälsosam viktminskning.

Du bör därför också diskutera med veterinären vad du måste vara uppmärksam på när du tränar med din hund, till exempel för att skydda hundens leder.

5 Sportövningar med hund

När ni har gått igenom alla hälsofaktorer kan ni börja. Följande övningar hjälper – och förbättrar inte bara hundens kondition, utan också människans.

Enkelt men effektivt

En överviktig hund är ofta trögare än en slank hund. För med mer vikt på kroppen blir även enkla rörelser svåra. Aktiviteter som att hoppa kan till och med skada lederna i stället för att främja hundens hälsa.

Ett enkelt men varsamt sätt att få fart på överviktiga hundar är att ta regelbundna promenader. Byt vägar eller gå tillsammans andra hundar om ni vill ha variation.

Lägg till några sportiga övningar eller gå snabbare emellanåt så blir promenaden en trevlig träning för nybörjare. Din hund kommer knappt att märka att den redan sportar aktivt. Till exempel kan du alltid infoga omväxlande kommandon som sitt eller sitt fint för att bränna kalorier och långsamt stärka hundens muskler.

När ni är på språng och hemma

När din hund börjar komma lite mer i form kan du utmana den mer och mer med olika övningar på era promenader, som att balansera på en stock, hoppa över små diken eller utnyttja olika hundleksaker.

Använd gärna en speciell leksak bara för promenaderna så tappar hunden inte intresset för den så snabbt utan ser fram emot den dagliga promenaden.

Du kan också hålla din hund aktiv hemma, till exempel genom att gömma favoritleksaken i lägenheten eller i trädgården och låta hunden leta efter den. Fitness för hundar är i princip möjligt var som helst!

Ett gemensamt mål

Det är inte bara roligare för oss människor att träna när vi kan utöva sport tillsammans med andra. Hundar är också mer aktiva när en fyrbent vän är med dem – eller när du själv är med och hjälper din hund att gå ner i vikt.

Vad sägs om hundyoga, till exempel? Eller träningsövningar utomhus där du försiktigt kan involvera din hund? Inte bara kommer din hund att gå ner i vikt under processen – du kan också dra nytta av övningarna för att öka konditionen och samtidigt stärka relationen med din lojala följeslagare.

Involvera din hund genom att kombinera rörelsesekvenserna för dina övningar med kommandon: Om du till exempel böjer knäna medan du gör en knäböj kan din hund sitta ner. När du ställer dig upp kan hunden sitta vackert.

Fitness macht Ihrem Hund noch mehr Spaß, wenn er mit Ihnen zusammen trainieren kann.

Utnyttja fysiken

Vissa hundraser trivs väldigt bra i vattnet. Om din hund är en av dem är det dumt att inte utnyttja det.

Tunga hundar profiterar av simning, för vattnets flytkraft gör hundens kropp mycket lättare än på land. Därför kommer den att finna denna sport särskilt trevlig. Med simleksaker blir träningen i vattnet ännu mer utmanande.

För proffs

Om du själv sportar och din hund är van vid lite mer motion kan du ta med den när du cyklar eller joggar. Din fyrbenta vän kan bränna extra många kalorier. Denna form av hundsport är dock endast lämplig för friska hundar som följer med bra. Hunden bör vänjas långsamt vid sportarten.

Tänk också på att inte alla hundraser är lämpliga för snabbare träning om de till exempel har mycket korta ben eller en kompakt kroppsbyggnad.

Lite överviktiga hundar, som annars är atletiskt byggda, kan snabbt komma i toppform här. Din veterinär ger dig gärna råd om avancerade hundsporter, till exempel jogging eller agility, är det rätta för din hunds viktminskning.

Tips: Om din hund ännu inte är lika vältränad eller har ledproblem kan degility vara rätt sorts sport. Det viktiga i degility är att övningarna genomförs korrekt och inte som i agility, där de ska utföras så snabbt som möjligt.

Tips för att öka hundens kondition

När din hund behöver gå ner i vikt är att ha kul på ett säkert sätt nyckeln till framgång. Observera följande tips så att du och din fyrbenta partner kan njuta av träningen:

  • Börja träna långsamt och öka gradvis öka intensiteten på övningarna.
  • Din hund ska lyssna på dig och följa de viktigaste hundkommandona, särskilt när det gäller utomhusaktiviteter.
  • Värm upp hunden innan ni tränar, till exempel genom att gå snabbt med pauser. Se också till att hunden kan dricka tillräckligt under övningarna, och självklart även efteråt.
  • Anpassa aktiviteterna till vädret och se till att din hund kan svalka sig när som helst varma dagar.
  • Det finns otaliga sportövningar med hundar som du kan använda för att hålla din hund aktiv. Försök hitta ett träningspass som passar din favorits kondition och kroppsbyggnad.

Fitness för hundar: det viktigaste rådet

Ha kul! Om du ser träningen positivt kommer din hund att smittas av din motivation och tycka det är roligt att sporta.

Med rätt övningar, empati och tålamod kommer du och din följeslagare snart att uppleva framgång. När träningen efter ett tag blir till en rutin som ni inte vill vara utan blir det ännu roligare att träna – både för dig och din hund.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Animals have accompanied me for as long as I can remember - there is hardly a child's photo without a budgie on my head or a cat on my lap. For more than ten years, I have been writing as an editor about various topics ranging from health insurance to cat ownership. Always with me: my cat Mimi, who is the best source of inspiration for many texts and knows when it's time for a break from writing.


Våra mest populära inlägg
8 min

När hunden löper: allt om löptikar

Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
8 min

Coronavirus hos hundar

Canine coronavirus (CCoV) hos hundar är utbrett över hela världen och drabbar särskilt hundar i kennlar samt valpar. Skillnaden mellan det mänskliga coronaviruset och det som drabbar hundar är att det förstnämnda orsakar problem i luftvägarna medan den senare varianten främst leder till mag-tarmbesvär. Även om en corona virusinfekt hos hundar ofta är mild kan hundar med svagt immunförsvar drabbas mycket hårt, med svår diarré och även dödsfall som följd.