Min hund är överviktig: förlora vikt på ett hälsosamt sätt

Överviktig hund

Många hundar har några kilo för mycket på revbenen. Det kan vanligtvis åtgärdas med rätt diet.

Antalet överviktiga hundar i våra hushåll ökar. För att bibehålla hälsan och få ett långt liv är det viktigt att bli av med de extra kilona. Har du märkt att din hund är för tjock? Ta upp kampen mot överflödiga kilon med dessa åtgärder och fasta utfodringsregler.

Är min hund överviktig?

Våra hundraser skiljer sig avsevärt åt i kroppsstruktur och storlek. Ändå kan du med bara några enkla steg ta reda på om din hund är för tjock.

Placera händerna löst mot hundens revben. Om du inte längre kan känna dem utan mycket tryck och om du tittar på på hunden ovanifrån och inte längre kan se midjan, då är det dags att börja banta.

Varför är det så viktigt? Överviktiga hundar drabbas oftare av vissa sjukdomar än normalviktiga. Livslängden för hundar som är för tjocka är också kortare – de dör i genomsnitt två år tidigare än slanka hundar.

I vår magasinartikel ”Är min hund överviktig?” kan du läsa om hur du tar reda på om din hund är överviktig samt orsaker och konsekvenserna med övervikt.

Överviktig hund: få hjälp av veterinären

Om du misstänker att din hund väger för mycket bör du definitivt fråga din veterinär om råd. Hen kan bäst avgöra om och i vilken utsträckning din hund är överviktig och utesluta eventuella sjukdomar som orsak. Veterinären kan också rekommendera en hälsosam metod som kan hjälpa din hund att gå ner i vikt.

Först och främst ska den individuella målvikten och den dagliga mängden foder bestämmas. Den rekommenderade mängden mat baseras på djurets idealvikt. Den dagliga rationen måste justeras under de efterföljande kontrollerna beroende på framsteg och viktminskning. Målet bör vara att minska din hunds vikt med en till högst två procent av kroppsvikten per vecka.

Vad måste jag tänka på när jag byter diet?

För att kunna minska energiintaget tillräckligt och därmed lyckas med den planerade viktminskningen är det ofta nödvändigt att hunden bara får hälften så mycket kalorier som tidigare.

Det rekommenderas dock inte att ge hunden hälften så stora portioner av det vanliga fodret. Hundfoder är utformade för att förse hunden med alla viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och storleken på portionerna är anpassade till vikten. Om en hund som är för fet bara får hälften av sin matration får den för lite näringsämnen, vilket leder till bristsymtom på lång sikt.

En annan negativ konsekvens av att äta halva portioner är att hunden inte blir mätt när den aldrig får fylla magen. Den kommer att börja tigga eller i värsta fall stjäla mat. Vissa hundar kan till och med börja protestera genom att kissa inne.

Istället bör en överviktig hund få en speciell viktminskningsdiet. Tänk på att den övervikt som har uppstått under lång tid inte försvinner på några veckor. Dieten kommer att behövas i flera månader. Även efter det måste du fortsätta med vissa åtgärder för att din hund inte ska gå upp i vikt igen.

Foder för viktnedgång: vad ska jag tänka på?

Bra hundmat kommer från en pålitlig tillverkare som övervakar foderproduktionen strikt och listar alla ingredienser och näringsvärden på förpackningen.

Har din hund blivit lite överviktig? Eller är den redan riktigt fet? I det senare fallet är det värt att börja med en speciell dietmat som ordinerats av veterinären.

överviktig Golden Retriever
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Lightfoder kontra viktreduktionsfoder

Tillverkare kallar vanligtvis de foder som har lägst kaloriinnehåll i deras foderserie för Light. De är mycket bra för att kontrollera vikten, men oftast inte tillräckliga för viktminskning.

Reduktionsdieter, som också måste kännetecknas som sådana, har ett betydligt lägre kaloriinnehåll. Ändå är dessa dieter skräddarsydda till överviktiga hundars behov och innehåller alla viktiga näringsämnen, vitaminer och spårämnen.

Våtfoder från samma dietlinje kan ges som tillskott till torrfodret. Det hjälper också till att uppnå en bättre mättnadseffekt. På grund av det högre vätskeinnehållet i våtfodret kan du ge större portioner som fyller hundens mage.

Hög proteinhalt

När man ställer samman ett lämpligt foder för överviktiga hundar är det särskilt viktigt med ett högt proteininnehåll. Halten råprotein i torrsubstansen bör vara 30 till 40 procent i torrfoder och 9 till 12 procent i våtfoder. Det gör inte bara maten god utan främjar också fettförlust samtidigt som musklerna bibehålls och mättnadskänslan ökar.

Låg fetthalt

Fett, å andra sidan, är den största kalorikällan. Det innehåller 2,5 gånger så mycket energi som proteiner och kolhydrater per viktenhet. Därför bör fodret endast innehålla små mängder fett.

Men fodret får inte ha för lite fett för det kan påverka tillförseln av essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer. Ett foder med 8 till 10 procent fettinnehåll (torrfoder) och 4 procent (våtfoder) är lämpligt.

Ökat fiberinnehåll

En högre andel råfiber, ca 10 till 15 procent i torrfoder och 2 till 3 procent i våtfoder är vettigt. Fibrer – dvs. kostfiber – ökar volymen på fodret och hunden blir mätt snabbare. Dessutom stöder en del av fibrerna hälsan i tarmarna och stabiliserar den friska tarmfloran.

Vilken nytta har tillsatserna?

Tillsatser som aminosyran L-karnitin kan också ha en positiv effekt på vikten, för L-karnitin stimulerar fettförbränningen i kroppen. Antiinflammatoriska omega-3 fettsyror i dietfoder ser också till att blodsockernivån förblir stabil.

Mängden mat: hur matar jag en hund som är överviktig?

Den främsta anledningen till att hundar blir för tjocka är att de får för mycket mat, men också att hunden får godis och tuggsnacks mellan måltiderna. Det är absolut nödvändigt att följa den fastlagda fodermängden strikt för att hunden ska gå ned i vikt!

Om du bara använder en vanlig mätkopp för att mäta torrfoder blir mängden mat vanligtvis för stor – ofta upp till tjugo procent. Bara några foderbitar torrfoder för mycket, särskilt hos små hundar, kan leda till att hunden inte går ner i vikt utan till och med ökar den. Därför bör varje portion vägas på en köksvåg.

Begränsa också antalet dagliga godbitar och tuggsnacks för din hund. De kan öka kaloriintaget väldigt mycket. Sammantaget bör belöningarna inte utgöra mer än 10 procent av det beräknade dagliga kaloriintaget. Dessutom måste de dras av från den dagliga foderportionen.

Tips: För att du fortfarande ska kunna ge din älskling lika många godbitar som tidigare kan du dela dem i mindre bitar. Hunden bryr sig inte om storleken!

Dessutom bör du vara noga med att din hund inte längre får mat från bordet. Våra livsmedel innehåller mycket kalorier. 60 gram ost täcker till exempel redan 23 procent av det dagliga kaloribehovet hos en hund på 20 kg.

Överviktig hund: glöm inte träningen

För att få hunden att gå ner i vikt bör du definitivt byta foder genom att gradvis vänja din hund vid en speciell dietmat. Men det kommer inte att räcka med att bara förändra kosten. Du måste också se till att din fyrbenta vän är tillräckligt aktiv. Ett sportprogram för hunden ökar energiförbrukningen, onödiga fettavlagringar bryts ner och nya muskler byggs upp.

Det är viktigt att anpassa träningen till hundens kondition. Ni kan börja med att träna i vattnet eller på mjuk mark för att skydda lederna och öka aktiviteterna långsamt.

Lästips: Letar du efter alternativ till klassiska promenader? I zooplus magasin kan du läsa om många olika aktiviteter som du kan testa tillsammans med din hund.

.

överviktig labrador i vatten
Motion i vattnet belastar inte lederna, bygger upp musklerna och svalkar när det är varmt ute.

Hjälp för enklare viktminskning

Antislukskålar är ett bra tillbehör för våtfoder. Skålen tvingar hundarna att äta långsammare, de blir mätta fortare och mättnaden håller i längre. Samtidigt är de sysselsatta en längre tid, vilket gör dem mer tillfredsställda på lång sikt.

Du kan också sysselsätta hunden med en foderboll eller andra intelligensleksaker. De fylls med en del av den dagliga foderransonen torrfoder och håller hunden upptagen en stund. Samtidigt rör den på sig medan den äter och förbrukar automatiskt några av de kalorier de har konsumerat.

Du kan använda hackade grönsaker som morötter, gurka eller äppelbitar som godis. Grönsaker har fördelen att de knappt innehåller några kalorier och samtidigt fyller magen. Och om hunden vägrar äta det är det ett tecken på att den verkligen verkligen inte är hungrig!

Det är också an bra idé att anpassa skålens storlek till mängden mat. Portionen ser betydligt större ut i en liten skål än i en mycket stor skål.

Våra mest populära inlägg
5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det. Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven. Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen. Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.
6 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.