Australian kelpie

Australian kelpie

Sportig, intelligent och finkänslig – med den här beskrivningen skulle australian kelpie säkert ha jättebra chanser på en dejtingsida. Rasens största passion är dock att vakta får.

Egenskaper

Arbetet med boskap är naturligtvis inte längre det som står i fokus längre vid uppfödningen av australian kelpie. Men de egenskaperna som krävs som springglädjen, uthålligheten och prestationsviljan är det som kännetecknar hunden även idag. Det är en mycket ivrig, temperamentfull och livlig hund, som kan vara mycket mjuk, lugn och lydig om den får en konsekvent uppfostran. Om den rör på sig tillräckligt och får rätt sysselsättning, i till exempel hundskolan eller någon form av hundidrott är kelpie även en utmärkt familjehund. Den tycker om barn och följer familjen som en trogen familjemedlem. Mot främmande personer är den visserligen försiktig, men den räknas inte som vakthund även om den är vaksam och orädd. Mot artfränder är kelpien rätt öppen och kontaktvänlig därför fungerar den oftast även bra tillsammans med andra djur efter en tids invänjning.

Utseende

Den mellanstora australian kelpie är inte bara “smart som en räv“, även formen på huvudet liknar rävens. Ögonen är mandelformade och nospartiet är fint utmejslat och markerat.

. Svansen och borsten, som gärna reser sig när den är aktiv, hänger ner i en båge. Pälsen har en kort och tät underull som inte bara skyddar mot kyla och värme, de täta täckhåren gör att pälsen även är helt vattentät. Färgen på pälsen kan vara mycket olika. Även om de flesta kelpies som föds upp idag är enfärgade, kan de vara både svarta, svart-mellanbruna, ha olika blåa färgningar samt röda, röd-mellanbruna, chokladbruna eller crèmefärgade.

Historia

Päslen var ursprungligen svart/mellanbrun. 1870 tog den engelska invandrarfamiljen Rutherford med sig sex svart/mellanbruna collies från de brittiska öarna till Australien. Dessa vallhundar som i England allmänt kallas för collies, väckte stort intresse i Australien där det mest fanns brittiska raser. Vid en av dessa korsningar föddes en hund som man kallade „Kelpie“ som betyder „vattenspöke“ på gäliska. Kelpie vann en valltävling 1873 vilket gjorde att efterfrågan på den här rasblandningen ökade enormt. En ny hundras var född! Den första standarden för australian kelpie bestämdes 1902. 87 år senare, år 1989, godkändes australian kelpie till som en egen ras av FCI.

Uppfödning och hälsa

Medan en av de närmsta släktingarna “working kelpie” enbart avlas för att vakta och valla boskap, finns det idag flera viktiga kriterier som är viktiga vid uppfödningen av australian kelpies. Färg, utseende och framgångsrikt deltagande på utställningar var så viktigt för många uppfödare under ett tag att australian kelpie fortfarande kallas för „show kelpie“. Tyvärr gjorde detta att många glömde bort att, australian kelpie innerst inne är en arbetshund som är precis lika smärt, smidig och aktiv som en working kelpie. Som tur är har egenskaper som sportlighet, hälsa, prestationsvilja och träningsberedskap blivit mer relevanta igen i Europa. Därför stöter man allt oftare på australian kelpie på hundtävlingar. De gillar inte bara sporter som agility, obedience, flyball och frisbee, många arbetar som räddningshund, som spårhund för droger och sprängämnen eller ledhund är bra sysselsättning för den här rasen.

För uppfödarna är förutom sportigheten även australian kelpies karaktär viktig. Därför utesluts hundar som är rädda eller aggressiva från aveln.

Australian kelpie räknas som en frisk ras och för att det ska förbli så även i fortsättningen, kommer varje hund som ska användas till avel gå igenom en noggrann hälsoundersökning. Förutom de vanliga hälsoåtgärderna som ska vidtas mot ekto- och endoparasiter, kontrollerar man framförallt att hundarna inte har några arvssjukdomar. En undersökning av höfterna och armbågarna gör att man kan utesluta missbildningar (dysplasi) och i de flesta länderna måste man även göra ett syntest.

Hållning och vård

Vården av australian kelpies är relativt enkel. Visserligen måste man avmaska dem då och då – inget konstigt med det, för de här hundarna vistas helst utomhus – men man slipper pälsvården som kan vara svår på många hundraser. Tack vare den korta pälsen räcker det att man borstar den någon gång ibland för att få bort smuts och damm.

Man måste dock investera mycket tid i uppfostran och träning av en kelpie. Den här rasen har ett mycket utpräglat behov av sysselsättning och rörelse. Australian kelpies är energiska och älskar långa promenader och behöver mycket tid att springa runt ute. Därför är den här rasen inte särskilt lämpad att hålla i en liten lägenhet inne i stan, utan behöver en stor trädgård för att må bra. Mycket rörelse är visserligen bland det viktigaste för en australian kelpie, men den här intelligenta och arbetsvilliga hunden behöver mer än så. Intellektuell träning är minst lika viktig för en kelpie. De här hundarna är självständiga och vill gärna veta varför de utför ett kommando. Meningslösa, ensida övningar som alltid upprepas tycker de inte så mycket om och letar då istället gärna själva efter något att göra – vilket inte matte och husse blir så glada över.

Även om en australian kelpies är mycket arbetsvillig, ska man inte tro att de är lätta att fostra. Eftersom de är så intelligenta och är så oerhört självständighet, måste man vara mycket kreativ och konsekvent vid uppfostran.

Vänjer man sig vid temperamentet och deras behov av rörelse och är beredd att investera mycket tid i uppfostran och sysselsättning (t. ex. hundkurser), får man en australian kelpie som är extremt trogen och trofast, som man har glädje av i många år. Kelpies älskar att gosa med matte och husse och pussas till och med då och då – du behöver alltså inte vara orolig att de här hundarna bara gillar får!

Liknande artiklar
Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.