Bolonka Zwetna

Bolonka Zwetna hundras

Den “färgglada knähunden” från Ryssland, som det översatta namnet betyder, blir mer och mer populär utanför sitt hemland. Inte konstigt, för trots allt är bolonka zwetna ett riktigt litet solsken som ger sina ägare mycket glädje med sin glada och okomplicerade karaktär.

Egenskaper

Den lilla rufsiga hunden har en mycket balanserad och godmodig natur. Den är alltid vänlig och verkar alltid vara på gott humör – åtminstone så länge den kan vara runt sin ägare. Den tillgivna hunden är väldigt fixerad på sin familj och älskar att leka och gosa med dem. Däremot gillar den inte alls att vara ensam. Bolonka zwetna är därför en ganska olämplig ras för människor som arbetar mycket, om de inte kan ta med sig sin lilla hund till jobbet förstås. Den kommer säkert att ta kollegornas hjärtan med storm! Bolonkan är inte bara en söt hund, den är också mycket okomplicerad och anpassningsbar. Irriterande skällande eller aggressivt beteende är helt främmande för den intelligenta och självsäkra hunden. För att vara lycklig behöver den inte mycket utrymme, men desto mer kärlek och uppmärksamhet från ägaren. Om hunden är säker på den här kärleken är den enkel att tas med vart som helst. Hunden är vänlig och öppensinnad gentemot främlingar och barn, och även att bo tillsammans med katter eller andra husdjur är vanligtvis inte ett problem för den sociala hunden. Dagliga kelstunder med den gosiga Bolonkan är lika oumbärligt som promenader och lek, för den lilla hunden är ett riktigt energiknippe som älskar att springa och som det verkar inte kan få nog av att busa, hämta pinnar och röra på sig i allmänhet. Bolonka zwetna är en aktiv ras som bör få minst en till två timmars träning per dag. När hunden är trött av att springa runt och leka sover den också bra, hemma i korgen eller under skrivbordet på kontoret. Det viktigaste är bara att matte eller husse är i närheten!

Bolonka Zwetna – utseende

Inte bara hundens vänliga natur, utan också det söta utseendet och det faktum att rasen inte tappar hår trots den frodiga pälsen gör bolonka zwetna till en välkommen gäst överallt. Även allergiker eller personer som älskar renlighet kan andas ut med en bolonka i huset.

Hundens tjocka päls är lång och glänsande och ramar in hela kroppen med stora tunga lockar eller vågor. Vind och väder påverkar inte hunden för den har en tjock underull. Trots sin lilla kroppsstorlek på 20 till maximalt 26 cm och ganska tunna kroppsbyggnad är bolonka zwetna mycket robust. Kroppsformen är något långsträckt och harmonisk formad. De medelstora hängöronen, som är något upphöjda vid basen, får huvudet att se större ut än det är. Mustaschen och polisongerna är särskilt karakteristiska. De runda, mörka knappögonen som troget och noggrant observerar sin ägare ger hunden dess typiskt söta och tilltalande ansiktsuttryck. Hunden bör ha saxbett, men tångbett till lätt överbett är tillåtet.

Som det ryska ordet “zwetnaja” (svenska “färgglad”) redan antyder är rasens lockiga päls är väldigt varierad. Alla färgvarianter och kombinationer är tillåtna, med undantag för vit och fläckig. Små vita markeringar på bröstet och tassarna tolereras, förutsatt att andelen vitt inte överstiger 20 procent. Bolonka zwetnans nos ska ha samma färg som pälsens.

Bolonka Zwetna valp

Historia

Bolonka zwetna kommer från Ryssland och avlades och hölls under lång tid uteslutande i sitt ursprungsland och i länderna i det senare Sovjetunionen. Hittills är denna ryska ras inte erkänd av den internationella paraplyorganisationen FCI (Fédération Cynologique Internationale). “Russian Kennel Federation” (RKF), som representerar Ryssland i FCI, skyddar rasstandarden och placerar bolonka zwetna i FCI-grupp 9. Den har nyligen erkänts som en oberoende hundras i olika regionala föreningar, till exempel sedan februari 2011 i tyska VDH.

I Ryssland började bolonka zwetna avlas målriktat i början av 1950-talet, då intresset av en nationell dvärghundras ökade. Efter andra världskriget ökade intresset för små hundar. Legal import av hundar från utlandet var knappast genomförbar under den sovjetiska regimen och vänner av små och miniatyrhundar var tvungna att nöja sig med de raser som fanns i Ryssland.

Bolonka zwetnas förfader är den vita bolonka franzuska som var en följeslagare och levande smycke i de högre samhällsklasserna redan i början av 1700-talet. Bolonka franzuska, “översatt: fransk knähund”, kom troligen till landet genom de nära kontakterna mellan den franska och ryska adeln vid den tiden. Enligt berättelsen ska kung Ludwig IV ha överlämnat den lilla vita hunden som gåva till den ryska tsaren. Andra hundar av typen bolonka franzuska fann troligen vägen till Ryssland med Napoleon och hans armé.

På 1950-talet, när många hundar hade dött i kriget, parade de ryska uppfödarna bolonka franzuska med andra små hundraser. Bolonka zwetna härstammar från korsningar med hundraser som pekingese, shut tzu, bolognese och lhasa apso. Den skiljer sig från sin förfader, bolonka franzuska, främst genom dess färgade päls, som idag förekommer i alla varianter och kombinationer förutom i rent vitt. År 1966 presenterades den första officiella rasstandarden och erkändes av det sovjetiska jordbruksministeriets kynologiska råd. Skillnaderna i kroppsbyggnad som har utvecklats sedan början av den officiella aveln är verkligen en tillfällighet och har befästs över tiden. Det skulle dock vara fel att tala om en etablerad “rastyp” för denna ras. På utställningar i de olika unionsrepublikerna finns bolonka zwetnas som många olika typer.

Avel och hälsa

Trots bristande erkännande från FCI avlas bolonka zwetna sedan länge utanför Rysslands gränser. Att hitta en bra och ansedd uppfödare inom räckhåll borde i de flesta fall inte vara alltför svårt. Även i djurhem finns det alltid några av dessa små hundar som hoppas på ett nytt hem. Det kan definitivt vara värt att kollas upp!

Om du är intresserad av en valp bör du köpa en från en ansedd och kunnig uppfödare som inte fokuserar på snabba pengar utan på hundarnas välbefinnande och hälsa. Ett billigt fynd utan papper visar sig ofta vara en kostnadsfälla på grund av höga veterinärkostnader. Det är bättre att investera direkt i en frisk hund, eftersom det här är det enda sättet att förhindra genetiska sjukdomar som till exempel höftledsdysplasi (HD).

Självklart kan din hund ändå bli sjuk, på grund av infektioner, skador eller andra sjukdomar. Ju tidigare du ser problemen, desto bättre är chanserna för återhämtning. Det är därför mycket viktigt att hunden sköts och vårdas korrekt och artanpassat. Låt undersöka den regelbundet hos veterinären. Vaccinationer kan också förhindra olika sjukdomar. Det är bäst att kontakta din uppfödare och veterinär om vilka vaccinationer som rekommenderas.

Bolonka Zwetna – en lämplig kost

Rätt kost bidrar avgörande till din hunds hälsa. Se därför till att din hund får en korrekt diet. Välj foder utifrån ålder, vikt och aktivitetsnivå. Olika typer av mat för valpar, vuxna och äldre hundar är inte en försäljningsstrategi från tillverkarens utan har faktiskt en grund. Valpar behöver till exempel tillräckligt med kalcium och fosfor för en sund skelettillväxt. För mycket av dessa ämnen skulle skada en vuxen hund. Om du köpte din hund från en uppfödare kommer du troligen att mata med uppfödarens valpmat först. En bra valpmat kännetecknas av en hög andel kött och tillräckliga mängder mineraler och näringsämnen. Dessutom bör kosten inte innehålla några konstgjorda tillsatser, smakämnen, färgämnen eller konserveringsmedel. När hunden är nio eller tio månader kan den äntligen kallas fullvuxen och kan gradvis introduceras till Adult-foder. Då ändrar du inte bara innehållet i matskålen utan också antalet måltider per dag. Medan valpar bör äta cirka fem till sex måltider om dagen på grund av att de tenderar till hypoglykemi, räcker det med två till tre måltider för vuxna bolonka. Om fodrets sammansättning är korrekt, dvs att det består av mycket kött (cirka 70 %), grönsaker (cirka 25 %) och bara lite spannmål (5 %) behöver du inte ge extra vitamin- och mineraltillskott. Inte bara för lite utan också för mycket av vissa näringsämnen kan skada!

Tänk på att aldrig promenera eller leka med din hund direkt efter måltiderna när den har en full mage.

Wolf of Wilderness - MINI Kroketten ("The Taste Of"

Wolf of Wilderness – MINI foderbitar (“The Taste Of”)

  • Torrfoder med extra små foderbitar, utan spannmål och potatis
  • Med stora mängder färskt kött och baljväxter som vegetarisk proteinkälla
  • Utan konstgjorda konserveringsmedel, färgämnen och smakämnen
Bolonka Zwetna

Hållning

Den smidiga rasen bolonka uppskattar nästan varje aktivitet med sin ägare (förutom direkt efter måltiderna). Det viktigaste är att hunden får vara nära sin familj och får springa och leka. Trots de korta benen är hunden ett riktigt energiknippe utomhus, med ett livligt temperament och imponerande uthållighet. Den lekfulla ryska rasen älskar promenader i naturen där du kastar pinnar och bollar som hunden får apportera. Den livliga hunden gillar också hundsporter som agility eller klickträning. Inomhus uppvisar den däremot sina lugna och gosiga sidor och kan aldrig få nog av klappar och gos från matte eller husse.

Även om bolonka zwetna är en medelaktiv ras är den därför lätt att hålla i en mindre lägenhet, trots att den behöver röra på sig i minst en till två timmar om dagen. Hunden behöver inte mycket utrymme i hemmet, för den ligger ändå helst direkt i närheten av sin husse eller matte.

Den människoorienterade rasen är vanligtvis enkel att uppfostra och att träna de viktigaste kommandona brukar gå smidigt. Den kan också leva harmoniskt tillsammans med katter och andra husdjur efter lämplig socialisering.

Skötsel

Förutom de dagliga promenaderna och de ovan nämnda “gosestunderna” måste pälsen vårdas. Även om pälsen är lång är den enkel att sköta. Den behöver borstas noggrant varannan till var tredje dag. Det är tillräckligt för att undvika tovor och för att ta bort damm och smuts. Dessutom bör du kontrollera och rengöra ögonen och öronen samt klippa klorna regelbundet för att förhindra och upptäcka eventuella sjukdomar eller infektioner i ett tidigt skede. Tänderna behöver särskild uppmärksamhet – kontrollera att det inte har fastnat främmande föremål eller om hunden har tandsten, vilket kan orsaka svår tandvärk. Missfärgade  tänder, inflammerat tandkött eller dålig andedräkt kan också visa att något är fel. Då är det bäst att uppsöka din veterinär för att undersöka orsaken.

Med rätt vård, tillräckligt med träning och framför allt med mycket kärlek och uppmärksamhet kommer din bolonka zwetna att trivas. Denna okomplicerade och glada hund kommer att skänka dig mycket glädje och bli en älskad följeslagare oavsett om du är nybörjare eller erfaren hundägare, singel eller har familj med barn, hyresgäst i en liten lägenhet eller ägare av en lyxvilla.

I zooplus hundbutik hittar du allt du behöver för skötseln av en Bolonka Zwetna. Hitta dina och din hunds favorit produkter idag!

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.