Lekmän blandar ofta ihop den med korsningar: Den oansenliga vovven från Storbritannien fångar intresset först vid andra anblicken – och då oftast på grund av sin uppmärksamma och nyfikna uppsyn. Terriern från Storbritannien väger upp till 7 kg och har en hård, sträv päls som skyddar den mot väder och vind. Färgerna är röd, vetefärgad, grizzle (grå-röd-melerad) eller blå (svart-blå-grå-melerad). Den har hängande, små öron och en platt, granska bred skalle med kort nosparti – huvudformen påminner om utterns. De långa och graciösa benen ger en vink om terrierns uthållighet.
Härkomst
Gränsöverskridare på jakt
Namnet talar för sig själv: borderterriern härstammar från gränsen (”border” på engelska) mellan England och Skottland. Avelsmålen för denna ras var ursprungligen enbart inriktade på jakt: den skulle vara tillräckligt snabb och uthållig för att kunna springa bredvid hästen. Samtidigt skulle den vara tillräckligt liten för att ta sig in i de trånga rävlyorna och driva ut rävarna ur sina gömställen. Skönhet eller rastypiskt utseende var helt irrelevant i början av aveln, det var bara prestationen räknades. Även om hundar som liknar borderterriern kan beundras redan på målningar från 1700-talet, blev aveln inte etablerad förrän i början av 1900-talet.
1920 erkändes rasen officiellt av Kennel Club. Borderterriern förekommer i varierande grad i olika europeiska länder. I Storbritannien har den till exempel alltid varit en vanlig syn och används fortfarande vid jakt. Här är den också en populär sällskapshund. Rasen är mindre vanlig i andra länder, men har blivit mer populär under de senaste decennierna. I Tyskland har Holly, borderterriern som ägdes av den tidigare tyska förbundskanslern Gerhard Schröder, ökat rasens popularitet avsevärt.
En border terrier är nyfiken och gillar att utforska
Borderterrierns karaktär
Gladlynt och äventyrlig
Det blir aldrig tråkigt med en borderterrier: den är alltid redo för nya äventyr, livlig och orädd. Den anses också vara glad, lekfull och intelligent och tenderar varken att vara envis eller aggressiv. Även om hunden skäller för att visa att något är intressant skäller den inte så mycket. Eftersom hundens jaktförfäder användes i en större flock och bråk inte var önskvärt, kommer rasindivider än idag bra överens med andra hundar och är socialt kompatibla.
En borderterrier är nyfiken och gillar att utforska häckar, buskage – eller trädgårdsdammen, eftersom den som före detta utterjägare har en förkärlek för vatten. Detta, i kombination med hundens jaktinstinkt, gör att en god grunduppfostran är särskilt viktig så att borderterriern inte springer bort.
Uppfostran
Även för konsekventa nybörjare
I allmänhet anses rasen vara lätt att uppfostra om man följer en av de viktigaste reglerna – att vara konsekvent. Då kommer borderterriern att acceptera dig som flockledare – även om den kommer att sätta dig på prov då och då, för som jakthund är den van vid att fatta självständiga beslut och har en viss envishet.
Om du vill kunna släppa din borderterrier lös i koppel måste du se till att din lilla jägare kan inkallning perfekt. Detta bör tränas redan från tidig ålder. En väldresserad borderterrier kan utan problem kallas in när den ser en ekorre, men det kräver mycket träning. Det bästa är att gå på en valpkurs där den får den mycket kontakt med andra hundar, vilket också gynnar dess socialisering.
Om du regelbundet ansar din borderterriers päls, som består av underull och täckhår, kommer du att få ett lättskött husdjur som knappt fäller alls. Borderterriers med lite morrhår är vanligtvis lättare att sköta eftersom de har silkeslen, mindre tjock päls. Borsta pälsen noggrant varje vecka och kontrollera om den har parasiter eller hudförändringar.
Två gånger om året bör du trimma din borderterrier för hand eller låta en hundfrisör trimma den. Använd aldrig sax eftersom det skadar den grova hårstrukturen. För att ta hand om din hunds tänder kan du vänja den vid speciell tandkräm och tandborstar för hundar redan från tidig ålder. Denna rutin förebygger tandsten. En annan bra förebyggande åtgärd är att köpa leksaksrep eller låta hunden knapra på morötter eller torkad våm. Håll ett öga på klornas längd och klipp dem vid behov. Glöm inte de s.k. sporrarna som sitter längre upp.
Liksom alla hundar är borderterriers köttätare och behöver därför en kost som huvudsakligen består av kött. Se därför till att kött står högst upp på ingredienslistan när du utfodrar med våt- eller torrfoder. En proteinhalt på cirka 20 procent är tillräcklig för en vuxen hund. Följ tillverkarens anvisningar om mängden, men håll ett öga på hundens midja: om den inte längre är definierad på grund av små fettvalkar, bör du justera mängden mat.
Kom ihåg att godisbitar också räknas in i hundens dagsbehov. Om du byter foder ska det ske gradvis genom att du blandar nytt foder i det befintliga fodret. Öka sedan mängden ny mat långsamt. Två måltider om dagen räcker för en vuxen hund – yngre djur bör matas upp till fyra gånger om dagen. Torra tuggben som t.ex. nötöron eller nöthovar från specialbutiker är lämpliga för tandvård.
Hälsosam hundras
Dess ganska oansenliga utseende har räddat borderterriern från ren modeavel. Sedan man började med riktad avel av rasen har fokus legat på kvalitet snarare än visuella egenskaper. Som tur har detta inneburit att borderterrier tenderar att vara befriade från typiska rassjukdomar jämfört med andra raser. Det finns dock individer med höftledsdysplasi, ögonsjukdomen progressiv retinal atrofi eller hjärtsjukdom. Därför är det mycket viktigt att välja en seriös uppfödare, som kan minimera risken för dessa sjukdomar genom riktat urval.
Borderterrier kan också drabbas av CECS (Canine Epileptoid Cramping Syndrome). Detta är en sjukdom med okänd orsak som yttrar sig i form av krampanfall. Den är recessivt ärftlig och uppträder vanligen för första gången vid 2–5 års ålder. Prata med din uppfödare om sjukdomen och om åtgärder. Dessa små energiknippen kan också tendera att bli överviktiga – håll ett öga på deras dagliga ransoner och väg fodret om det behövs. Dessa robusta hundar kan leva upp till 17 år om de är vid god hälsa.
Älskar aktivitet i skog och på ängar
Låt dig inte luras av de små benen: borderterriern behöver mycket motion. De gillar naturen och tillbringar helst sin tid utomhus. Som arbetshundar behöver de mycket aktivitet, och huvudet behöver också lite utmaningar. Hundsporter som agility eller Freestyle, som kombinerar rörelse med små tricks, passar bra. Den flitiga terriern uppskattar också nosarbete. Rasens förkärlek för hästar ska inte glömmas bort, och gör borderterriern en utmärkt följeslagare under ridturer.
Självklart följer den också med dig när du joggar eller promenerar. När du rider eller joggar med din hund, ska du öka träningen långsamt så att du inte överbelastar den – din fyrbenta vän ska vara fullvuxen innan den börjar med uthållighetssporter. Även om rasen uppskattar motion bör du också se till att din borderterrier får vilopauser. Den forne jägaren kan annars kräva mer och mer motion och sedan bli en hyperaktiv hund. Att utbilda sin borderterrier till terapihund kan vara ett intressant komplement till hundsporterna.
Border Terrier passar för sportiga människor som gillar att vara ute och röra på sig med sin hund
Är en borderterrier lämplig för mig?
Trots sitt näpna utseende, som lockar människor som letar efter en okomplicerad, lätthanterlig hund, är borderterrier bara lämplig för nybörjare eller äldre personer under vissa omständigheter. Nybörjare bör noga läsa in sig i det nödvändiga uppfostringsarbetet och ta professionell hjälp för att kunna stå emot mot terrierns charm i uppfostringsfrågor. Äldre måste kunna erbjuda hunden tillräckligt med motion. Rasen är lämplig för sportiga människor som tycker om att resa med sin hund.
Det är viktigt att se till att borderterriern får motion i alla väder – först då kan den bo i lägenhet. Ju större flock, desto bättre trivs hunden. Detta gör den till en bra familje- eller andrahund, eftersom den då oftast har sällskap omkring sig. Den lille gynnaren ger också snabbt barnen en plats i sitt stora hjärta. Den kan dock ibland leka ganska vilt, särskilt i ung ålder, så du måste hålla uppsikt om det är små barn med i leken. Lär dina barn grunderna för ett respektfullt umgänge med den fyrbenta familjemedlemmen, så kan de bli vänner för livet.
Innan du skaffar en borderterrier ska alla i familjen vara med på det och inte vara allergiska. Kontakta läkare om du är osäker. Om du hyr boende ska du ta reda på om din hyresvärd godkänner hundar och, om detta inte tydligt framgår av hyresavtalet, få det skriftligt. Planera hur du vill organisera framtida semestrar: lämnar du hunden hos släktingar, vänner eller på ett hundpensionat, eller kan den följa med dig när du reser? Många hotell välkomnar numera fyrbenta vänner. Med sin smidiga storlek och vänliga natur är borderterriern i allmänhet en lämplig följeslagare på vandringsresor eller liknande.
Innan du tar på dig ansvaret för en hund som ska följa dig i många år ska du också tänka över kostnaderna: Utöver priset för att köpa en hund från en uppfödare tillkommer även den första utrustningen i form av skålar, selar eller halsband, koppel, korgaroch filtar, säkerhetsutrustning till bilen och skötseltillbehör som borstar och ett milt hundschampo. Löpande utgifter uppstår för foder av hög kvalitet, hundskatt och försäkring samt besök hos veterinären, vilket är dyrare om hunden blir sjuk.
Var hittar jag en borderterrier?
Om du efter noggrant övervägande har bestämt dig för en borderterrier som din nya familjemedlem kan du börja leta. Om du vill skaffa en valp bör du leta efter en seriös uppfödare. Dessa är medlem i en hundavelsförening och följer dess riktlinjer, vilket i sin tur ger dig en viss trygghet. Föräldradjuren måste klara ett antal hälso- och temperamentstester innan de godkänns för avel. Tikarna får tillräckligt med tid för att återhämta sig mellan kullarna.
En bra uppfödare låter dig lära känna din drömvalp i lugn och ro i sitt hem och svarar också på dina frågor om rasen och sin avel. Valpar och föräldradjur ger ett livfullt, hälsosamt och harmoniskt intryck. Även efter försäljningen svarar uppfödaren gärna på alla specifika frågor om sin skyddsling, eftersom denne bryr sig om djurens framtid. Uppfödaren kommer förmodligen att ställa några frågor om din erfarenhet av hundar, dina förväntningar och din boendemiljö. Då ska du vara glad över att ha hittat en ansvarsfull uppfödare!
Köp inte en borderterriervalp utan härstamningsbevis – då kan du bidra till att sprida sjukdomar. Dessutom är de flesta valpar från sådana försäljare inte väl socialiserade och föräldradjuren lever i ett kärlekslöst hem. Djuren kan verka billigare, men dessa så kallade uppfödare tjänar mer än en seriös uppfödare som vanligtvis lägger ner mycket pengar, tid och omtanke för att få friska, rastypiska djur.
Om du vill ge en äldre borderterrier ett hem kan du också kontakta en förening, eftersom vissa uppfödare ibland måste göra sig av med äldre djur eller känner till tidigare skyddslingar som har förlorat sina hem. En annan väg är föreningar som specialiserar sig särskilt på förmedling av terrier och ibland förmedlar borderterrier.
Det kan förstås också finnas en borderterrier som väntar på en ny familj på ett djurhem, men här är chansen är mindre. Det är mer troligt att du hittar blandraser, som kan likna borderterriern till utseende och karaktär men ändå bjuder på överraskningar – vilket naturligtvis inte behöver innebära något dåligt. I vilket fall som helst ska du informera dig noggrant om egenskaperna hos en vuxen hund. Förmedlingarna ger dig ofta bra råd för att avgöra om du och din drömhund blir ett bra team.
Vi önskar dig lycka till med din äventyrliga borderterrier!
Kort och gott: De vanligaste frågorna om borderterriern
Här hittar du svar på vanliga frågor om borderterriern:
Är borderterrier en hund för nybörjare?
Borderterriern är inte nödvändigtvis en bra nybörjarhund, eftersom den kräver konsekvent uppfostran och tydligt ledarskap. Nybörjare bör vara beredda på att ta hjälp tidigt, till exempel med en valpkurs, för att kunna hantera hundens jaktinstinkt och självständighet.
Skäller borderterriern mycket?
Nej, borderterriern anses inte skälla överdrivet mycket. Den skäller för att uppmärksamma dig på något intressant, men inte konstant.
Är det svårt att fostra en borderterrier?
Borderterriers är inte helt lätta att uppfostra, eftersom de är envisa och inte alltid följer instruktioner blint. Med konsekvent och tålmodig träning är det dock möjligt att göra borderterriern till en lydig kamrat.
Hur mycket motion behöver en borderterrier?
Borderterriern har ett mycket stort rörelsebehov. De behöver mycket motion, promenader, vandringar eller andra sportaktiviteter. Utan tillräcklig motion kan de uppvisa oönskade beteenden, t.ex. skälla överdrivet eller förstöra saker.
Hur mycket kostar en borderterrier?
En borderterrier kostar vanligtvis mellan 800 och 1 200 euro. Priset kan dock också variera beroende på uppfödare, ålder och härstamning.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.