Dvärgschnauzern är en miniatyrvariant av schnauzern med sträv päls, skägg och buskiga ögonbryn. När det gäller uthållighet, vaksamhet och mod är den mindre varianten emellertid inte sämre än sin storebror.
Dvärgschnauzern har ärvt schnauzerns karaktäristiska utseende. Dit hör framför allt det yviga skägget och de tjocka, långa ögonbrynen som lätt skymmer ögonen. Dvärg-, mellan- och riesenschnauzern har också en stark, snarare kraftig än smal kroppsbyggnad med sluttande rygg. Även det sträva täckhåret som ligger nära kroppen är gemensamt för de tre.
Men mankhöjden hos dvärgschnauzern är endast 30 till 35 cm. Dessutom väger den bara mellan 5,5 och 9 kg.
Fyra färgvarianter
När det gäller färg är dvärgschnauzern något mer varierad än resten av schnauzerfamiljen. Förutom de mest kända schnauzerfärgerna salt/peppar och svart finns den minsta schnauzerrepresentanten även i färgerna svart/silver och vit. De olika färgvarianterna ser närmare bestämt ut enligt följande:
Helt svart med svart underull. Ljusa tecken på huvud, bröst och ben är inte önskvärda.
Salt/peppar-färger: Jämnt fördelad och välpigmenterad melering i mörkt-ljust-mörkt, från järngrått till silvergrått med grå underull och mörk mask. Tydliga ljusa markeringar är inte önskvärda här.
Svart/silver: Svart täckhår med svart underull, plus silverfärgade (ofta vita) tecken bland annat över ögonen, på kinderna, i skägget, på halsen, på framsidan av bröstet och delar av benen. Pannan, halsen och öronens utsidor ska vara svarta.
Signifikativt för dvärgschnauzern är det buskiga skägget och de tjocka ögonbrynen
Partischnauzer
I USA är den så kallade partischnauzern, en tvåfärgad schnauzer, välkänd och populär. Partifärgad innebär att hunden har fläckar i annan färg på vitt, bland annat nyanserna ”liver” (brun) och chocolate. I motsats till FCI:s standard erkänner American Kennel Club (AKC) dessa färgvarianter.
Dvärgschnauzer Karaktär: en snäll tjurskalle
Mycket livlig, klok, vaksam, ibland envis, men också vänlig, godmodig och tillgiven – så kan man sammanfatta dvärgschnauzerns karaktär. Den är därför mycket lik sina två storebröder, mellan- och riesenschnauzern. Men med tanke den ringa storleken är det förvånande hur ihärdig, smart och orädd den minsta medlemmen i schnauzer-familjen är.
Hunden är extremt vaksam och ägaren kan räkna med att den rapporterar minsta okända ljud. Detta gör den också till en bra vakthund för sin familj, som tål att jämföras med andra vakthundraser. Dvärgschnauzern är också ofta reserverad eller misstänksam mot främlingar i början.
Dvärgschnauzer Skötsel: den sträva pälsen behöver kärlek
Skötseln av schnauzern är lite mer omfattande än för vissa andra raser. Den strävhåriga hunden kräver inte bara regelbunden borstning, utan bör också trimmas två till fyra gånger om året. Du kan antingen gå till en hundfrisörsalong eller din veterinär.
Du kan också lära dig hur man trimmar, så att du kan göra det själv hemma. Med rätt redskap och lite övning brukar det inte vara något problem. Dessutom ska skägget klippas regelbundet och ögon, öron och klor kontrolleras.
Till glädje för allergiker, så fäller schnauzern väldigt lite och byter inte päls. De kan därför fungera bra också för hundägare med en mild pälsdjursallergi.
Vilket foder behöver en dvärgschnauzer?
De exakta behoven varierar mycket från hund till hund. Precis som för människor beror hundens närings- och energibehov på ålder, kön, vikt och aktivitetsnivå.
En ung hund som tillbringar flera timmar utomhus eller tränas behöver till exempel mer protein än en äldre hund som föredrar att tillbringa sin tid i soffan.
För att ta reda på vilket foder som är bäst för din hund kan du rådfråga din veterinär eller en expert på djurfoder.
Djurhållning: går att ha i lägenhet
Dvärgschnauzern är en av världens mest populära hundraser. Detta beror inte minst på deras ”behändiga” storlek, som gör att hundarna kan hållas i en mindre lägenhet.
Glöm dock inte att den har ett jämförelsevis stort behov av motion. Dvärgschnauzern behöver flera timmars rörelse om dagen, oavsett om det är långa promenader i naturen eller gemensam träning.
Träning och aktiviteter: ett litet energiknippe
Trots sin storlek har dvärgschnauzern stort behov av motion. Promenader, apportering, boll- och söklekar, spårning, joggning, simning eller cykling – den här livliga lilla hunden får aldrig nog och älskar att hålla igång.
Den vill bli underhållen och hållas sysselsatt. Att bara lata sig i soffan är inte dvärgschnauzerns grej. Men om den får tillräckligt med motion och sysselsättning är den en anpassningsbar, tillgiven och mysig hund hemma, som föredrar att vara nära sina människor.
Är dvärgschnauzern rätt hund för mig?
Den livliga rashundens stora behov av motion och aktivitet kräver en lika aktiv och sportig ägare. Äldre personer som inte längre orkar gå så långt eller personer som är på jobbet många timmar om dagen bör avstå från att köpa en dvärgschnauzer.
Den lekfulla och intelligenta dvärgschnauzern kommer vara till stor glädje för hundälskare som vill tillbringa tid med sitt lilla fyrbenta energiknippe och som själva är aktiva.
Är dvärgschnauzern en familjehund?
Denna ras är också lämplig för barnfamiljer. Den lilla schnauzern är vanligtvis nära sin familj, både barn och vuxna.
Uppfostran: en läraktig och intelligent hund
Hundens människokära natur, intelligens och lust att lära gör den till en tacksam och lydig elev. Det gäller förutsatt att den får tillräckligt med utmaningar både fysiskt och psykiskt.
Om så inte är fallet är det mycket möjligt att dess envishet gör sig påmind. Om hunden får för få uppgifter av sin husse hittar den envisa och smarta dvärgschnauzern gärna på något att göra själv. Om detta sedan uppskattas av familjen är tveksamt.
Är dvärgschnauzern lätt att träna?
En förutsättning för en harmonisk samvaro med dvärgschnauzern, som tenderar att vara dominant, är god socialisering. Särskilt i valpåldern bör din hund försiktigt introduceras till så många olika djur, människor, fordon och ljud som möjligt. Detta är det enda sättet för den att lära sig att hantera olika vardagliga situationer med lugn.
Skäller dvärgschnauzern mycket?
Du bör också sätta gränser redan från början för schnauzerns bestämda uppfattning att de måste skälla högt för att ”rapportera” vid minsta ljud. Förutom konsekvens och ett visst mått av kunskap kräver detta framför allt kärlek och tålamod. Dvärgschnauzern är en mycket känslig hund och reagerar starkt på för hårda metoder.
Hälsa: en robust dvärghund
I grund och botten är dvärgschnauzern mycket robust och stark. Defekter eller känslighet som många andra dvärghundar brottas med är inte kända hos den lilla schnauzern.
Finns det rastypiska sjukdomar?
Allvarliga, rastypiskt sjukdomar förekommer sällan hos dvärgschnauzern. En irriterande men dock inte livshotande egenskap hos denna ras är bristen på produktion av tårvätska, som kan leda till inflammation och infektioner i ögonen.
Andra ögonproblem, såsom PRA (progressiv retinal atrofi), kan också vara ett problem hos dvärgschnauzern. Dessutom förekommer sällsynta fall av epilepsi och PL (patellaluxation).
Hur gammal blir en dvärgschnauzer?
Med god djurhållning och noggrann skötsel kan dvärgschnauzern utan problem bli 14 år gammal
Uppfödning av dvärgschnauzer
Även om det har gjorts många experiment med avel av dvärgschnauzer, särskilt i USA, och de kontroversiella ”Toy Size” och ”Teacup Size” också föds upp vid sidan av ”Miniature Size”, har dvärgschnauzern aldrig riktigt varit en modehund i Europa.
Seriösa uppfödare som avlar enligt FCI:s standard undviker frenetisk avel för att få hundar i ”leksaksformat” och fokuserar istället på att upprätthålla en frisk, robust och mentalt stabil dvärgschnauzer.
Varför en rashund?
Avstå alltid från tvivelaktiga erbjudanden som erbjuder valpar utan stamtavla till ”fyndpriser”. Endast en seriös uppfödare kan garantera att din hund har ett friskt genetiskt material, att alla rekommenderade vaccinationer och förebyggande kontroller har utförts och att din hund har fått god omvårdnad och socialisering under de avgörande första veckorna.
Hur mycket kostar en dvärgschnauzer?
En dvärgschnauzer från en ansvarsfull uppfödare kostar därför mellan 10,000 och 20,000 kr.
Du bör endast köpa en dvärgschnauzervalp från en seriös uppfödare
Historia: den målinriktade uppfödningens början
Den målinriktade uppfödningen av en miniatyrversion av den strävhåriga pinschern inleddes omkring 1880 i Frankfurt am Main-området. Baserat på den medelstora schnauzern ville man få fram en liten hund som helt motsvarade sin storebror när det gällde utseende och temperament.
Den lilla storleken på den strävhåriga dvärgpinschern, som rasen fortfarande kallades i början, uppnåddes troligen genom korsning mellan affen- och dvärgpinscher.
Den första dvärgschnauzern registrerades officiellt 1888. Även om den lilla hunden till en början stod i skuggan av sina storebröder vann dvärgschnauzern många hundälskares hjärtan efter andra världskriget, då aveln av den lilla hunden ökade starkt på 1950-talet.
Dvärgschnauzerns förfäder
Motståndskraft, mod, intelligens och vaksamhet var viktiga egenskaper hos schnauzerns förfäder. Som böndernas och kuskarnas hundar skulle de inte bara hålla råttor och möss borta från hus, gårdar och vagnar, utan också skrämma bort tjuvar och andra objudna gäster.
De måste vara uthålliga för att kunna följa med kuskarna på deras resor och behövde en tålig päls för alla väder. Tack vare sina många användningsområden som ”råttfångare”, stallhundar och vakthundar blev den strävhåriga pinschern mycket populär i slutet av 1800-talet.
I ursprungslandet Tyskland, närmare bestämt i Baden-Württemberg och Bayern, fanns en sådan typ av pinscher i snart sagt varje by.
Slutsats: pigg följeslagare och pålitlig beskyddare
Tack vare sin snabba uppfattningsförmåga, lekfulla natur och nära relation till sin familj är dvärgschnauzern oftast öppen för människans försök att ”uppfostra” den.
De ser träningsövningar som ett slags lek och deltar gärna så länge de erbjuds variation. Om det alltid är samma övningar blir den lätt uttråkad och egensinnigheten visar sig. Men om du hittar rätt i relationen till din dvärgschnauzer får du en underbar sällskapshund i denna ras. De sprider inte bara mycket glädje i familjen, utan vaktar också huset mot objudna gäster.
zooplus Editorial Team
The zooplus editorial team consists of a dedicated team of experts with many years of experience in the field of animal husbandry: Luisa with her White Swiss Shepherd Elyos, Laura, Julio, and Florian. Together with a large network of animal experts, we work to make the zooplus magazine a trusted source of information for all animal owners and lovers. Our goal is to provide exciting animal knowledge and relevant information on the proper care of pets.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.