Engelsk cocker spaniel

engelsk cocker spaniel

Rasen engelsk cocker spaniel älskar långa promenader i naturen.

Graciös, initiativrik och med busig envishet – med dessa egenskaper är engelsk cocker spaniel en av de mest populära hundraserna. Ta reda på de viktigaste detaljerna om den långörade britten nedan.

Utseende: Stark och robust kroppsbyggnad

Engelsk cocker spaniel är en medelstor och robust ras, med cirka 40 centimeter mankhöjd och en vikt mellan 12,5 och 14,5 kilo. Ett märkbart kännetecken för rasen är de lågt sittande, långa, hängande öronen. Pälsen är slät och silkeslen.

Engelsk cocker spaniel finns i många färger. Det finns enfärgade hundar i svart, brunt eller vitt och tvåfärgade cocker i svart/ vitt, orange/vitt, brunt/vitt eller gult/vitt. Små fläckar är tillåtet för alla färger. Det finns också trefärgade exemplar.

Karaktär: glad, vänlig, girig

Utseendet är inte vilseledande: Den engelska cocker spanieln är en glad, öppensinnad hund som behöver en familjeanslutning. Den är vänlig mot människor och djur, så länge det senare inte ses som ett möjligt byte utomhus.

Det anses också vara en tillgiven, lojal och gosig hund och är alltid på humör för nöjen och lekar. Även om hunden på ett tillförlitligt sätt rapporterar främlingar genom att skälla, blir den också vän med dem lika snabbt. Det är därför engelsk cocker spaniel vanligtvis inte är en bra vakthund.

Trots all vänlighet förblir den en jägare i sitt hjärta. När hunden en gång följer ett spår prioriteras ofta jaktinstinkten över lydnad.

Förutom sin familj har den engelska cocker spanieln vanligtvis en annan passion: mat i vilken form som helst. Den lilla glada naturen älskar delikatesser, vilket tyvärr ofta leder till övervikt.

Uppfostran: konsekvens är a och o för den engelska cocker spanieln

Den passionerade jägaren behöver en principfast uppfostran utan hårdhet. Kom överens om tydliga regler om hur ni vill uppfostra valpen redan innan den nya familjemedlemmen flyttar in – och följ dem! Annars kommer en engelsk cocker spaniel förklara varje litet ”undantag” som en ny regel och utnyttja den för att få igenom sin vilja. Om man tar hänsyn till detta kan även en nybörjare klara av att fostra en cocker.

Cockerns karaktäristiska girighet gör det enkelt att belöna dem på träningen, men var försiktig: låt inte din fyrbenta vän linda dig runt sin tass. Engelsk cocker spaniel är mästare i smäktande blickar för att nå sitt mål. Vekna inte, även om det är svårt!

Pälsvård: en hårig angelägenhet

Det är ganska arbetskrävande att vårda en engelsk cocker spaniel. Den silkeslena pälsen bör borstas minst varannan dag, ännu bättre dagligen. Pälsen under armhålorna och under öronen tovas ganska snabbt.

Det är bäst att vänja valpen vid pälsvården med en mjuk borste. Träna särskilt på att borsta knepiga områden, till exempel på magen.

Beroende på vad du föredrar kan du trimma din cocker varannan månad och korta håret på ryggen, runt munnen, under öronen och under magen. Med lite tålamod och rätt verktyg (urtunningssax, borste, kam, sax, trimningskniv) kan du trimma din engelska cocker spaniel själv. Fråga en expert och få vägledning hur du ska gå tillväga innan du börjar klippa.

Klipp också regelbundet bort överflödigt hår runt trampdynorna för att förhindra smuts och infektioner.

På grund av det varma och fuktiga klimatet i öronen gynnas svampinfektioner och hudirritation och därmed öroninflammationer. Kontrollera din hunds öron regelbundet och rengör dem vid behov. Läpparna bör också rengöras med en fuktig trasa en gång om dagen för att förhindra inflammation.

Hållning: engelska cocker spaniels är mysiga energiknippen

Den engelska cocker spanieln är vänlig, tillgiven, lojal och lekfull. Således har rasen optimala egenskaper som familjehund. Den är väl lämpad för sportiga familjer som gillar att hålla sin hund sysselsatt och är ute mycket.

Som regel blir cockern lätt vän med andra husdjur. Men dess jaktinstinkt kan få övertaget utomhus.

Aktivera hunden tillräckligt

En engelsk cocker spaniel fungerar bra i en lägenhet men bör få tillräckligt med motion för att kompensera. Trots allt slår en jakthunds hjärta i bröstet, och det kräver motion och aktivitet – minst en till två timmar om dagen.

Förutom de vanliga promenadrundorna bör hundens hjärna också sysselsättas, till exempel med sök- och hämtningslekar eller dummy-arbete. Mantrailing och spårning är andra populära hundsporter. Många cockers vågar också kasta sig ut i kallt vatten och tackar aldrig nej till ett trevligt dopp.

Joggare hittar en idealisk följeslagare i det lilla energiknippet, förutsatt att de introducerar den vuxna hunden till träningen steg för steg. Cocker spaniels älskar också att kela med sin ägare. Denna särskilt tillgivna fyrbenta vän vill helst vara med överallt och gillar inte att vara ensam.

engelsk cocker spaniel
Mental och fysisk ansträngning förhindrar fetma.

Ärftliga sjukdomar hos engelsk cocker spaniel

Rasen har en ärftlig disposition för medfödd vestibulärt syndrom, en sjukdom i innerörat med obalans och ibland ensidig eller bilateral dövhet. Dessutom är ögonproblem (grå starr) vanligare än andra raser.

Det är också värt att nämna det förmodligen ärftliga “cocker rage”. Berörda hundar får aggressionsattacker jämförbara med epileptiska attacker med efterföljande utmattning. Dessa faser är inte på något sätt jämförbara med de “vilda fem minuterna” hos en lekfull valp och måste undersökas och fastslås av veterinär direkt. Teorier som säger att monokroma (och särskilt röda) hundar drabbas oftare är ännu inte slutgiltigt klarlagt.

Familjära njursjukdomar och hjärtproblem (vidgad kardiomyopati) kan också förekomma något oftare hos denna ras.

Trots dessa tendenser är de flesta engelska cocker spaniels robusta hundar. De ärftliga anlagen påverkar också bara en liten del av rasen. En frisk cocker spaniel kan leva i upp till cirka 15 år om den hålls på ett artlämpligt sätt och med en balanserad kost.

Letar du efter en engelsk cocker spaniel?

Eftersom rasen är så populär finns det också ett stort antal uppfödare av engelsk cocker spaniel. Ta dig tid att leta efter en ansvarsfull uppfödare som beaktar föräldrarnas och deras förfäders hälsa, en omfattande socialisering av valparna, ger tiken tillräckligt med tid att koppla av mellan kullarna och är intresserad av köparna och valparnas nya hem. Med en bra uppfödare har du även vanligtvis en bra kontaktperson efter köpet om du har några frågor om din nya familjemedlem.

Valparna ska självklart vara vaccinerade, avmaskade och märkta med chip när de överlämnas.

Bra alternativ: adoption från djurskydd

Om du kan tänka dig en redan vuxen hund kan du kolla in ditt lokala djurskydd. Engelska cocker spaniels är mycket populära, men även de hamnar tyvärr hos djurskydd då och då.

I många länder finns det också “Spaniel in Need”-organisationer som arbetar med cocker spaniels samt blandraser med en hög andel cocker. Oavsett var du hittar din äldre cocker – att ge ett äldre djur en andra chans kan alltid vara en mycket berikande upplevelse!

engelsk cocker spaniel valp
Var noga med att föräldrarna har en god hälsa när du köper en valp.

Ursprung: ättlingar av den brokiga spaniel-familjen

Det exakta ursprunget till engelsk cocker spaniel är okänt. En legend antar att hundarna kom till Storbritannien från Spanien med Julius Caesars romerska soldater för drygt 2000 år sedan. Deras namn härleds därför från det latinska uttrycket för “spansk hund”.

Det som är säkert är att förfäderna till dagens spanielraser åtnjöt stor popularitet redan för hundratals år sedan. Den brittiska författaren Geoffrey Chaucer nämnde “spanielhundar” redan på 1300-talet. 200 år senare förevigade William Shakespeare också spanieln i sina verk. År 1570 klassificerade naturforskaren John Caius de samtida brittiska raserna. Där fanns också cocker spaniel, som han delade upp i land- och vattenraser.

År 1892 erkände British Kennel Club engelsk cocker spaniel som en egen ras. I Europa utvecklades snabbt många spanielklubbar som ägnade sig åt ren uppfödning av denna ras.

Används vid morkullajakt

Engelsk cocker spaniel föddes upp speciellt för att jaga morkullor. Dessa fåglar kan kamouflera sig särskilt bra på marken, men cockerns fina hundnos kan spåra dem.

Engelsk cocker spaniel hör till de stötande raserna och jagar främst genom genom att söka. Det innebär att hunden går i serpentinlinjer eller cirklar upp till ca 20 meter framför jägaren och försöker få vittring på potentiella byten. De stannar inte vid ogenomtränglig underväxt eller vass utan skrämmer ut fåglarna därifrån så att jägaren sedan kan skjuta dem.

Än idag används rasen för jakt i England och Skottland, men majoriteten av alla engelska cocker spaniels lever nu som familjehundar.

Futter English Cocker Spaniel
© sweetlaniko / stock.adobe.com
Liknande artiklar
Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.