Greyhound

Greyhound

Greyhounds utstrålar kraft och snabbhet.

Greyhound är en prototyp av en vinthund och ett av de snabbaste landdjuren i världen. Den forna jakthunden har haft stora framgångar på vinthundskapplöpningar, men tyvärr blir vadslagningsarenan till ett ont öde för många hundar. Samtidigt är den stora, smala greyhounden mycket mer än bara en sprinter. Tack vare sitt lugna och vänliga sinnelag är denna brittiska hund en idealisk familjehund och den har lätt för att anpassa sig.

Historia

Greyhounden är inte bara ett av de snabbaste landdjuren i världen, utan också en av de äldsta rashundarna. Greyhoundens historia går tillbaka så långt som till tiden före Kristi födelse. De graciösa och kraftfulla hundarna är avbildade på flera tusen år gamla gravmålningar, mynt, vaser eller grottritningar från Mellanöstern. De egyptiska faraonerna mumifierade dem, och även i den mytomspunna Odysséen av Homer blir Odysseus (800 f. f.Kr.) igenkänd av en greyhound efter sin kamp mot Troja.

Avel som pågått i tusentals år

Förfäderna till den brittiska rashunden kom till de brittiska öarna runt 300-talet f.Kr. tillsammans med keltiska invandrare. Där var de högt respekterade hundarna enbart förbehållna adeln. Kung Canute av England införde höga straff för varje vanlig medborgare som ertappades med en greyhound. Kung Howel av Wales införde till och med dödsstraff på 900-talet om man dödade en greyhound. Den engelska adeln investerade mycket pengar och tid i att föda upp dessa fascinerande jakt- och vinthundar. Greyhound är därmed en av de få hundraser som systematiskt har fötts upp under många århundraden.

Kapplöpningsindustrin och dess konsekvenser

När man på 1500-talet förändrade det engelska adelsystemet avsevärt vilket ledde till att även rika och icke-adliga kunde hålla sig med och föda upp dessa värdefulla hundar, utvecklades aveln ytterligare. Greyhound-hundar, som ursprungligen föddes upp för jakt på levande vilt, har även använts för hundkapplöpningar sedan mitten av 1500-talet. Hundarna sprang till en början på öppen mark, men sprang senare på ovala tävlingsbanor, vilket gav tittarna möjlighet att följa hundarna under hela loppet. Greyhound-kapplöpningarna var till en början tänkta som folklig underhållning, men utvecklades snart till en miljardindustri med hårresande insatser. Hundtävlingar hålls fortfarande i Australien, USA och särskilt på Irland. Greyhound-hundar föds huvudsakligen upp för att vara snabba, för att springa in mycket pengar på kapplöpningar. Gamla hundar som inte längre kan prestera på hög nivå “städas undan” direkt. På Irland är det till och med lagligt att döda greyhound-hundar som har blivit oanvändbara inom vadslagningsindustrin.

springsale_campaign_032024_article

Rädda kapplöpande greyhoundar

För att sätta stopp för denna praxis har man i många länder bildat föreningar som sysslar med att rädda de kapplöpningshundar som inte längre används genom att förmedla nya hem till dem. I vissa länder, till exempel i Tyskland, genomförs greyhound-tävlingar endast som en hobby för hundar, ägare och greyhound-vänner. Här är det förbjudet att satsa på spel. Tack vare dessa åtgärder har många tidigare kapplöpningshundar hittat ett nytt hem. I USA och andra länder (utom Irland) finns det numera fler kapplöpningshundar i familjer än på kapplöpningsbanan.

Karaktären hos en greyhound

Den som någon gång har fått se en greyhound på kapplöpningsbanan och sett hur snabbt, kraftfullt och elegant den springer för att vinna, kommer knappast att tro att denna ovanliga sprinter även kan vara en lugn hemmahund som älskar att ligga i den mjuka soffan i timmar och slappa nära sin familj. Greyhounden är faktiskt en ambitiös helblodig löpare och en mysig hemmasittare i ett.

Greyhound har ett smalt huvud
Greyhounds har ett avlångt, smalt huvud.

Sprinter, jägare och soffpotatis

Greyhound visar ihärdighet och uthållighet inte bara på kapplöpningsbanan, utan även när den sover. Oavsett om den ligger på det fluffiga hundtäcket, i den mysiga soffan eller till och med i ägarens varma säng, så sover vissa hundar gärna 16 timmar eller mer per dag. Trots sina anmärkningsvärda tävlingsprestationer är greyhoundar förvånansvärt lugna hemma. De skäller sällan och behöver inte så mycket mer än ett mjukt underlag och närheten till sina människor för att vara nöjda och glada. Dessa sociala och människoorienterade hundar tycker däremot inte särskilt mycket om att vara ensamma. Om du ändå måste lämna din greyhound ensam lite då och då, bör du vänja den långsamt vid det.

Lugn följeslagare och mild familjehund

Tack vare sitt lugna och milda sätt kan de flesta greyhoundar utan problem tas med till kontoret, på shoppingrundan eller till restaurangen. Deras anpassningsförmåga och förnäma återhållsamhet gör dem till okomplicerade och oftast välkomna sällskap. Aggressivt beteende är helt främmande för denna mjuka och godmodiga britt, och den kommer även bra överens med barn. Inte ens renlighetsfanatiker kommer att ha något att klaga på hos den rena rashund som nästan inte fäller alls och knappt luktar.

Läs mer om familjehundar!

Kapplöpning är en greyhounds passion

Men låt inte den mysiga och lite bekväma sidan lura dig. Greyhounden är ursprungligen en jakthund och har fortfarande har ett stort behov av att springa och röra på sig. Behovet är kanske mindre än vad man skulle kunna tro hos denna högpresterande sprinter, men man bör inte heller underskatta det som ägare. Tyvärr är går det inte att springa fritt överallt – den här rashunden är ju inte bara en löpare utan också en jägare, så koppel är i stort sett oundvikligt på promenader i parken eller på skogsvägar. Greyhoundar kan däremot leva ut sin passion fritt när de är med och kapplöper på en hobbybana eller på specialanläggningar hos vinthundföreningar. Hundar som får möjlighet att springa fritt regelbundet kommer då även att gå fint i kopplet, under de dagliga promenaderna, och förnöjt gosa ner sig i soffan när den är hemma.

Greyhound springer
Att springa är Greyhounds största passion

Utseende

Vid tävlingar når greyhoundar topphastigheter på upp till 85 km/h, men även om de bara håller denna hastighet på korta sträckor springer tävlande greyhoundar ändå i genomsnitt otroliga 60 till 65 km/h. Hela kroppen är inställd på den snabba sprinten. De långa benen, det djupa bröstet, den kraftiga muskulaturen, den strömlinjeformade kroppen och det lika långa sträckta, smala huvudet utstrålar kraft och snabbhet vid varje rörelse.

Stor, strömlinjeformad och färgglad

Med en mankhöjd på 71 till 76 cm hos hanhundar och 68 till 71 cm hos tikar hör greyhoundar till de stora vinthundraserna. ”Racing Greyhounds” som fötts upp speciellt för tävlingar är ofta lite mindre. Trots sin ansenliga storlek ligger en greyhounds genomsnittliga vikt på 23 till 33 kg, och rasstandarden anger inte någon lägsta eller högsta vikt. Hundarnas päls är kort och slät, fin och tät. Men på grund av att de saknar underfett och har så tunn hud är greyhoundar också ganska känsliga för bitande kyla eller stekande värme. På vintern, när hunden vistas utomhus under längre tid, bör man sätta på greyhounden en varm jacka.

Pälsen kan ha många olika färgställningar. Enligt standarden är följande färger och kombinationer tillåtna:

  • svart
  • vit
  • röd
  • blå (grå)
  • brunaktigt rödgul
  • sandfärger/dovfärgad
  • tigrerad
  • tvåfärgad: grundfärg vit, fläckig med alla de färger som nämns ovan

Greyhoundens hälsa och typiska sjukdomar

Greyhoundar är i regel mycket friska och tåliga hundar som inte utvecklar några rastypiska sjukdomar. Detta gäller inte bara valpar från en seriös uppfödare, utan oftast även för f.d. tävlingsgreyhoundar, som har genomgått de stränga kraven för systematisk avel. Vanligtvis undersöks djuren för höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, hypotyreos, von Willebrands sjukdom och eventuella ögondefekter. Typiskt för rasen är även rabdoyolys. Det är ett tillstånd som kan uppstå vid för hög belastning i kombination med för lite vatten och höga utomhustemperaturer. Det kan leda till kramper i musklerna och till och med till att hunden inte kan röra sig. Om du ser att hunden går stelt eller har mörk urin bör du därför omedelbart åka till en veterinär.

Kost: Vilket foder behöver en greyhound?

En balanserad kost är oerhört viktig för en greyhound ska kunna hålla sig frisk. Hundar har vissa näringsbehov som måste tillgodoses genom fodret. Eftersom näringsbehovet varierar beroende på hundens ålder, storlek, kroppsbyggnad, ämnesomsättning och aktivitetsnivå, kan frågan om rätt foder inte besvaras med ett enkelt standardsvar. I princip bör kött alltid utgöra en större del av hundens kost, men vilka grönsaker, frukt och flingor som kompletteras med beror på den enskilda hunden. Om du själv sätter samman fodret till din greyhound, som till exempel vid BARF, bör du först läsa på ordentligt om de enskilda livsmedlen, vilka näringsämnena de innehåller och vilka behov hunden har. Men även om du hellre vill plocka en färdig produkt från hyllan, bör du ta en noggrann titt på ingredienserna. Om ingredienserna börjar med spannmål, har det använts animaliska eller vegetabiliska biprodukter och socker eller konstgjorda smakförstärkare. Då bör du vara försiktig.

Greyhound står ståtligt på fältet
Lugn och mild, Greyhound är en bra följeslagare

Ta hand om din hund!

Men det bästa beviset på rätt foder är fortfarande hunden själv. Om den ser frisk och vital ut, har en normal vikt, har en glänsande päls och är aktiv ute och full av energi, så är det ett bra tecken på att du ger den rätt kost.

Se till att hålla dig till den planerade dagsransonen. Ge din greyhound mat två gånger per dag och töm matskålen noggrant efter måltiden. Ställ fram tillräckligt med färskt dricksvatten och unna hunden en lång vilostund efter maten. Aktiviteter efter en måltid kan leda till livshotande gastrisk dilatation och bör därför absolut förläggas före utfodringen.

Skötsel

Greyhounden är över lag en mycket okomplicerad hund som inte ställer några krav utöver sitt behov av att springa. Samma sak gäller hundens skötsel, som tack vare den korta, tunna pälsen är mycket enkel. Det räcker att borsta en gång i vecka. Du kan också ta bort döda hår med en noppad handske. Greyhoundens tassar behöver däremot lite mer uppmärksamhet, eftersom de kan vara ganska känsliga hos vissa hundar. Särskilt på vintern, efter promenader på saltade gångvägar, bör du tvätta tassarna med ljummet vatten hemma. Hundschampo är normalt sett inte nödvändigt.

Spana in våran nya Premium-hundvårds-serie från Kooa!

Vad du bör tänka på när du har en greyhound

Bara själva storleken på greyhounden förutsätter att dessa hundar ska ha gott om plats i ditt hem. En lägenhet i stan och ingen möjlighet att röra sig fritt gör verkligen inte den passionerade löparen och jägaren lycklig på lång sikt. En stor tomt där greyhounden kan gå fritt och kanske till och med springa lite är naturligtvis idealisk. Det privata området bör dock säkras med en stängsel, för när en kanin eller ett annat litet bytesdjur väl har väckt jaktlusten hos en greyhound går denna stora, snabba vinthund knappast att stoppa. När du går ut på promenader i skogen, på fältet eller i ett bostadsområde är det därför bättre att din greyhound alltid går i koppel – såvida du inte kan lita till hundra procent på att hunden lyssnar på dig när du kallar in den. Förutom de dagliga promenaderna och gemensamma rid- eller cykelturer är det viktigt att du regelbundet ger hunden möjlighet att utveckla sitt uttalade behov av att springa snabbt. Vinthundklubbar med kapplöpningsbanor eller coursing-erbjudanden där greyhounden får springa bakom en kaninattrapp är perfekta för detta. En hund som aktiveras på detta sätt kommer glatt att gosa ner sig i den mjuka soffan, njuta av din närhet och i lugn och ro drömma om nästa gång den springer fritt.

Köp av en greyhound i nöd

Om du är intresserad av en greyhound och vill ge en uttjänt tävlingshund en andra chans, bör du titta runt på ett initiativ för greyhound-hundar i nöd. Även om de högpresterande hundarna har en hel del att ta igen när det gäller socialisering, går det oftast ganska bra att integrera en vuxen greyhound i en familj. Den som har lite kunskap om hunduppfostran, som hanterar dessa känsliga vinthundar med mycket tålamod och lugn och ger dem en stabil plats i familjen, kommer snart att ha en tillgiven och lojal vän vid sin sida.

Att välja rätt greyhounduppfödare

Om du däremot lägger vikt vid en ung greyhound som kommer till familjen utan tidigare påverkan och kan uppfostras redan från ung ålder, bör du absolut kontakta en seriös uppfödare. Kennelklubbar har oftast en lista över registrerade uppfödare som inom kort ska få en valpkull. Innan du bestämmer dig för en valp bör du besöka uppfödaren hemma minst en gång, helst flera gånger. Om uppfödaren villigt visar dig sitt hem och sina hundar och är uppriktigt intresserad av dig och dina motiv till att köpa en greyhound är det ett gott tecken. En seriös uppfödare som föder upp av kärlek till rasen är mycket intresserad av att hans greyhound-avkomma trivs bra hos dig och kan vara säker på att du kan erbjuda hunden ett bra och kärleksfullt hem för denna ras. Om du till exempel inte i förväg har funderat över om du har möjlighet att låta din greyhound springa fritt regelbundet, kan det hända att uppfödaren till en början avråder dig från att köpa den. Om uppfödaren är villig att anförtro dig en av sina valpar, bör du få alla papper som behövs. Detta inkluderar bland annat dokumentation av hälsokontroller och vaccinationer samt den officiella stamtavlan. Priset för en frisk greyhoundvalp från en uppfödare ligger på cirka 10 000 till 12 000 SEK.

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.