Japansk spets

Liten men tuff! Med sin tjocka päls i rent vitt och sitt pigga, stolta uttryck är den lilla japanska spetsen ett riktigt blickfång. Nihon Supittsu, som den kallas i sitt hemland Japan, drar dock inte till sig uppmärksamhet genom högljutt skällande. I motsats till sina släkting tysk spets skäller den vaksamma japanen mest i nödfall.

Vit Japan Spitz i gräset på en solig dag

Japan Spitz älskar att tumla runt utomhus och långa promenader genom skogar

Allt annat än en mjukis

I FCI:s standard för japansk spets står det uttryckligen att en sann representant för rasen ”inte ska vara skällig”. Även om den är en mycket uppmärksam vakthund – som alla spetshundar – måste den inte skälla på varenda människa eller hund som passerar reviret. Först när spetsen ser sin familj, som den älskar över allt annat, i verklig fara försvinner lugnet och den försvarar familjen högljutt och modigt. Lyckligtvis händer detta sällan och spetsen är därför en mycket trevlig och lugn följeslagare som möter främlingar med en sund reservation, men utan alltför mycket misstänksamhet.

Jämnt humör med rörelseglädje

Medan den utstrålar lugn och harmoni inomhus, är det full fart på den lilla vita hunden utomhus. Den älskar att springa runt i det fria, gå långa promenader genom skog och mark och att leka med sin ägare där den kan få släppa loss. Snabba hundsporter, som agility, är också roliga för den energiska fyrbenta vännen. När promenader, lek och hundsport kombineras med en mental utmaning är den intelligenta och glada spetsen i sitt esse.

Okomplicerad och kärleksfull familjehund

Den här japanska rashunden älskar sin familj ännu mer än att vara ute i friska luften. Helst vill den vara med överallt och njuter till fullo av att vara nära sina tvåbenta vänner. Den vill dock inte att lämnas ensam under längre perioder, och för denna människokära sällskapshund räcker det inte med sällskap från andra hundar eller husdjur. Hundens tillgivna natur i kombination med förmågan att snabbt förstå saker och en vilja att lära sig, gör hunden mycket lätt att uppfostra. Även personer som har liten eller ingen erfarenhet av hundar kommer knappast att få problem med den här hunden.

Att leva tillsammans med små barn eller andra husdjur klarar den också bra.

Till vem passar en japansk spets?

Tack vare sin vänliga natur och sitt livliga men lugna sätt är den japanska spetsen en idealisk sällskapshund för alla människor som har tid och lust att aktivt engagera sig i en hund. Det spelar ingen roll om ägaren är ensamstående eller har familj, bor på landet eller i stan – huvudsaken är att deras levnadsförhållanden gör det möjligt för hunden att vara i deras närhet en stor del av tiden och följa med till träning, vänner, affären eller jobbet. Lyckligtvis gör deras människovänliga natur och lydiga karaktär dem till mycket okomplicerade följeslagare. Även de listiga försöken att hävda sin egen vilja, som ger den lilla hunden en speciell charm, kan snabbt hanteras med lite konsekvens.

Utseende

Oftast går det inte att vara arg på denna söta hund någon längre stund. Den glada vita ”ulltussen” med den pigga blicken i de mörka, mandelformade ögonen och det söta, spetsiga ansiktet förlåter man nästan allt – även om det sällan är nödvändigt, eftersom det är en snäll och positiv hund.

© Joonas / stock.adobe.com
Japanese Spitz älskar att vara med sin ägare överallt och njuter till fullo av närheten till sina tvåbenta vänner

Elegant och graciös, men också sportig och kraftfull

I linje med sitt balanserade och värdiga temperament är den japanska spetsen också mycket harmonisk och graciös till det yttre. Med en mankhöjd på 30 till 38 cm hos hanhundar (tikar är lite mindre) och en vikt på 5 till 10 kg är proportionerna mycket balanserade. Trots sina korta ben är Nihon Supittsu mycket atletisk och har en kraftig kroppsbyggnad med ett kroppsförhållande på 10:11 (förhållandet mellan mankhöjd och kroppslängd). Detta skiljer den något från den till det yttre mycket lika tyska mellanspetsen, vars kroppsbyggnad bör vara helt kvadratisk med ett förhållande på 1:1. En annan märkbar skillnad är pälsen, som till skillnad från hos den tyska släktingen är uteslutande rent vit.

Vacker krås och viftande plym

Det vita täckhåret är rakt och står ut. Detta gör att pälsen ser väldigt fluffig ut, särskilt efter borstning. Den blir ännu tjockare genom den korta och mycket mjuka underullen, som ger spetsen en pålitlig skyddande päls mot väder och vind. Täckhåret är övervägande långt och bildar ett vackert krås på bröstet. Svansen, som den japanska spetsen bär över ryggen, har också riklig behåring och bildar en vacker plym. På huvudet, nospartiet, öronen, framsidan av frambenen och nedanför hasorna är pälsen ganska kort, men ändå mycket tät.

Den japanska spetsens historia

Den starka likheten med den tyska mellanspetsen leder till antagandet att den japanska spetsen härstammar från samma ras. Andra kynologer menar att det är mer sannolikt att spetsen härstammar från den nordiska spetsen. Ett är säkert: den japanska spetsen har inte sitt ursprung i Japan, utan snarare i Europa. Därifrån kom hunden till Japan med resenärer i början av 1900-talet.

Från Europa till det nya hemlandet Japan

Den fina vita hunden med den charmiga personligheten blev snabbt populär bland den japanska befolkningen. På 1920-talet etablerades ett separat avelsprogram i Japan med ytterligare spetsar från Kina, Kanada och USA. Medan man i Europa försökte göra spetsen större, vilket resulterade i den större tyska Grosspitz, föredrog japanerna den ursprungliga mer kompakta formen. 1948 fastställde den japanska kennelklubben den första rasstandarden. I standarden angavs Japan som ursprungsland. FCI, som officiellt har erkänt den japanska spetsen sedan 1964, listar den nu under standard nr 162 i grupp 5 (spetsar och urhundar) och sektion 5 (asiatiska spetsar och närstående raser).

Uppfödning och utbredning

I sitt hemland Japan var Nihon Supittsu mycket populär under lång tid, särskilt på 1950-talet. Även om den fortfarande är vanligare där än i Europa, ökar efterfrågan på den lilla vovven gradvis. Medan antalet nyregistrerade valpar minskar i Japan, ökar det i Nordamerika och Europa.

© AKVALS / stock.adobe.com
Även personer som har liten eller ingen erfarenhet av hundar kommer knappast att ha några svårigheter med Japan Spitz

Köpa en japansk spets

Trots den ökande populariteten och efterfrågan på den europeiska och amerikanska kontinenten hör den japanska spetsen fortfarande till de sällsynta hundraserna. Väntetiden på en ny kull från en uppfödare kan därför vara lång. Om du inte nödvändigtvis letar efter en renrasig valp utan också kan tänka dig att köpa en vuxen spets kan du – förutom att leta efter en uppfödare – också leta på djurhem, där det alltid finns spetsar eller spetsblandningar som väntar på ett nytt, kärleksfullt hem. En valp ska endast köpas från en seriös och certifierad uppfödare.

Hur känner jag igen en seriös uppfödare?

Flera faktorer spelar in vid valet av en lämplig uppfödare. Det är alltså inte bara ”formaliteterna” som ska vara i ordning, dvs. papper, stamtavla och köpekontrakt, utan även personliga motiv som i slutändan avgör köpet. Först och främst ska du tycka att uppfödaren är trevlig – och det är inget du kan ta reda på genom ett kort mejl eller telefonsamtal. Ett eller helst flera möten krävs för att bilda sig en uppfattning av uppfödaren och dennes hundar. Bjuder uppfödaren hem dig? Är uppfödaren villig att visa dig sin ”kennel” och har djuren nära kontakt med uppfödarens familj? De första veckorna är mycket viktiga för valparnas socialisering och därför bör miljön motsvara den japanska spetsens tillgivna natur. Dessutom kommer en seriös uppfödare att kunna berätta mycket om rasen och dess speciella egenskaper. Hen kommer också att fråga dig om din livssituation för att se till att skyddslingen kommer att få det bra hos dig.

Läs även våra artiklar om Vänja valpen vid sitt nya hem: Basutrustning och tips.

Hälsa och skötsel

En annan indikation på bra och seriös avel är att visa resultaten från genetiska tester. De avelsdjur som används ska ha en oklanderlig genetik för att genetiska sjukdomar ska kunna uteslutas från början. Hundar med ärftliga sjukdomar som är typiska för rasen måste uteslutas från avel för att upprätthålla rasens hälsa. Hit hör också tendensen till patellaluxation (knäskålen glider ur led) vilket också kan vara ärftligt hos många hundar, särskilt små raser. Ögonproblem, såsom distichia eller trånga tårkanaler, samt tandproblem kan också förekomma hos japansk spets. Några andra rastypiska sjukdomar är dock inte kända.

Hur sköter jag om min japanska spets?

Trots den ärftliga benägenheten för flera sjukdomar kan många av besvären undvikas genom noggrann skötsel. Särskilt tandproblem kan förebyggas genom regelbunden tandvård, dvs. att borsta tänderna minst en gång i veckan, helst dagligen. Sjukdomar eller inflammationer i ögon, nos, öron och klor kan också upptäckas och behandlas i ett tidigt skede med lämplig skötsel och regelbundna kontroller. En annan viktig aspekt av skötseln är pälsvård. Trots den imponerande, yppiga pälsen är detta inte särskilt  tidskrävande och det räcker oftast med att kamma eller borsta pälsen ordentligt två gånger i veckan. Endast under fällningsperioden (två gånger per år) ökar skötselbehovet till daglig kamning.

Den japanska spetsens kost

Inte bara skötseln utan även kosten har stort inflytande på våra fyrbenta vänners hälsa. Precis som en hälsosam och balanserad kost kan öka hundens vitalitet, kan en dålig kost också leda till en rad olika sjukdomar. Ett utbrett problem hos spetsar är övervikt, som den japanska spetsen löper stor risk för på grund av sitt nätta format. Om de extra kilona inte motverkas i tid kan de leda till hjärt- och kärlproblem, diabetes och ledsjukdomar. Du gör därför både din hund och din plånbok en stor tjänst genom att hålla dig till den rekommenderade dagliga mängden mat och undvika för många godbitar däremellan.

Hur mycket foder behöver min hund och vad ska det innehålla?

Hälsosam hundmat kännetecknas i första hand av en stor andel kött av hög kvalitet, som kompletteras med grönsaker och eventuellt ris. För mycket spannmål i fodret är ett tecken på dålig foderkvalitet, vilket kan leda till matsmältningsstörningar eller fetma på lång sikt. Hundfoder får inte heller innehålla sötningsmedel eller konstgjorda smakförstärkare. Idag finns det en rad högkvalitativa torr- och våtfoder som uppfyller dessa krav och förser hundar med alla de viktiga näringsämnen de behöver. Men hemlagat foder eller så kallad BARF, där kött och grönsaker serveras i rå form, blir också alltmer populärt. Om du inte vill använda konventionella produkter kan du använda den här metoden för att ge din hund en individuell kost som är skräddarsydd efter dess behov. Både hemlagat foder och BARF kräver dock kunskaper om de livsmedel som ska användas och om hundens individuella näringsbehov.

Är spets rätt hund för dig?

Den söta ulltussen med det vackra ansiktet och den imponerande pälsen blir alltmer populär i många länder. Dess vänliga och barnkära karaktär, liksom avsaknaden av tendenser att skälla och jaga, ökar också dess popularitet bland hundälskare. Innan du köper en japansk spets ska du ändå vara säker på att den här hunden passar in i ditt liv.

Glad japansk spets i skog © Joonas / stock.adobe.com
Spitz är trevliga och lugna följeslagare som möter främlingar med en sund återhållsamhet

Personer som jobbar mycket och därför tillbringar mycket tid hemifrån bör inte skaffa en hund som är så tillgiven och människokär. Spetsen vill tillbringa mycket tid med sin familj och känner sig snabbt försummad om den får för lite uppmärksamhet. Du bör ha gott om tid och möjlighet att låta din hund följa med dig på exempelvis jobb eller resor. Om du får ta med din hund till kontoret kommer du säkert inte att ha några problem med denna okomplicerade och lugna ras.

Inget för soffpotatisar

Det är viktigt att du, förutom behovet av närhet, också tillgodoser den fyrbenta vännens stora rörelsebehov. Regelbundna promenader (minst en timme om dagen) och längre vandringar måste ingå, oavsett väder. Även hundsport är ett bra sätt att utmana din spets både fysiskt och mentalt. Personer som gillar en aktiv livsstil och vill ha en vänlig, okomplicerad och lättdresserad hund, även för nybörjare, kommer att ha mycket glädje av en japansk spets. Denna ras är dock inte ett bra val för personer som helst ligger i soffan och inte vill gå ut om det regnar.

Våra mest populära inlägg
10 min

Malteser

Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.

11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.