Västgötaspets

Denna lilla till medelstora hund från Sverige har flera namn. Det officiella namnet är västgötaspets – på tyska felaktigt ”Westgotenspitz” – men från början kallades den för ”svensk vallhund”.

Svensk Vallhund utan fötter på marken jagar ett lockbete i en tävling

Svenska Vallhundar är uthålliga, modiga och energiska

Nordisk hund med korta ben

”En welsh corgi-korsning?” undrar nog många hundälskare när de ser en västgötaspets för första gången. Och likheterna mellan de två besläktade raserna går inte att förneka. Den svenska hundrasen är lågbent och långsträckt med en mankhöjd på 35 cm. Vikten bör ligga mellan 9 och 14 kg. Med sina korta ben är den ett undantag bland de annars långbenta nordiska hundarna.

Vallhunden har medelstora, spetsiga och upprättstående öron som är mycket rörliga. Både lång svans och stubbsvans förekommer. Fram till 1980-talet lät många uppfödare kupera sina hundar med hänvisning till att det ibland fanns en naturligt kort svans, men detta är numera förbjudet. Den yviga svansen på en västgötaspets är 25 cm lång.

Enligt standarden är färgerna gråbrun eller grågul och rödbrun tillåtna. Håret på ryggen, nacken och sidorna av kroppen är vanligtvis något mörkare.

Vallhund och råttfångare

Trots den stora likheten med welsh corgis är rasens historia till stor del höljd i dunkel. Var det vikingarna som tog med sig dessa hundars förfäder från England till Sverige? Eller från Sverige till England? Eller utvecklades de två moderna raserna oberoende av varandra? Alla tre scenarion är tänkbara. Vad som däremot är säkert är att förfäderna till dagens vallhund redan för 1 000 år sedan användes i Sverige för att driva och valla boskap. Hundarna styrde boskapen i önskad riktning genom att nafsa dem i benen.

En annan sysselsättning för denna lågbenta ras var råttjakt. På 1940-talet stod västgötaspetsen på gränsen till utrotning. Men tack vare ett intensivt arbete av greve Björn von Rosen, som inte bara födde upp rasen själv utan också marknadsförde den lilla svenska hunden i sitt hemland, blev rasen åter populär bland många hundälskare.

Svenska Kennelklubben erkände rasen 1943 och gav den officiellt namnet västgötaspets efter den region där rasen återupplivades, nämligen Västgötaslätten i Västergötland. Inte heller idag är den här fyrbenta vännen någon modehund, och de västgötaspetsar som finns används mest som sällskapshundar snarare än vallhundar – även om de fortfarande är duktiga på det ursprungliga arbetet.

Karaktär och uppfostran

Liten men tuff – det gäller även västgötaspetsen. För den ursprungliga arbetarhunden är inte någon bortskämd knähund. Den är ihärdig, modig och full av energi och kan hållas bra som gårdshund med nära kontakt med familjen. Barn bör helst vara lite äldre och vana vid att hantera hundar med respekt. Om man retar den normalt godmodiga spetsen kan den nämligen tendera att nafsa.

På grund av sin ursprungliga uppgift som boskapsvallare älskar hunden att röra sig utomhus och uppskattar en mysig eftermiddag i soffan först när den har motionerats ordentligt. En västgötaspets med lugnt temperament älskar att gosa och leka och är lojal mot sin tvåbenta flock.

Som många andra nordiska hundar tenderar även denna ras att skälla mycket, vilket du bör försöka kontrollera redan från valpstadiet. Men även med gedigen fostran kommer hunden inte att vara en särskilt tystlåten kompis, så du ska inte ha alltför höga förväntningar i detta avseende.

Eftersom västgötaspetsen kan ha en tendens att bråka med andra hundar är det extra viktigt att ta med den på valpträffar och gå på grundläggande valpkurser. Det stärker hundens sociala färdigheter och kan också lägga grunden till att den kommer överens med andra djur.

Två svenska valthundar i gräset poserar för bild en solig dag © Beatrix Kido / stock.adobe.com
Den svenska valthunden kan tas med på vandringssemester, men man bör komma ihåg att den fortfarande är en skällande hund

Rasens hälsa

Denna robusta friluftsälskare anses vara en ras med liten genetisk benägenhet för sjukdomar. Man kan nämna en form av ögonsjukdomen progressiv retinal atrofi, som kan leda till måttlig nattblindhet hos västgötaspetsen vid ca tio års ålder och som förekommer hos omkring en tredjedel av hundarna.

Trots sitt nordiska ursprung klarar västgötaspetsen vanligtvis klimatet i Centraleuropa bra även på sommaren, men ska precis som andra husdjur alltid ha en sval och skuggig plats. Under varma dagar är det bäst att lägga träningen tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Se också till att den ganska kompakta fyrbenta vännen behåller sin smala midja – en hälsosam kroppsvikt är också en av de bästa förutsättningarna för ett långt liv hos hundar. Den genomsnittliga livslängden är 12 till 15 år.

Kost för en västgötaspets: vad lägger man i matskålen?

Ett artanpassat hundfoder med högt köttinnehåll är den bästa grunden för ett hälsosamt hundliv. Välj därför ett torr- eller våtfoder som med kött som huvudingrediens. Det ser du genom att kött står överst på ingrediensförteckningen. Undvik hundfoder med spannmål som billigt fyllmedel. Om du väljer torrfoder bör du också se till att din västgötaspets dricker tillräckligt.

I vilket fall som helst ska friskt vatten alltid finnas fritt tillgängligt. Om du vill ge din pälskling en extra godbit kan du välja hälsosamt godis, t.ex. torkade köttbitar avsett för hundar eller tandvårdssnacks.

Undvik allt som innehåller socker. Du kan ge din lilla kompis torkade tuggprodukter som nötöron eller speciella hundben för medelstora hundar. Undvik övervikt: om hunden går upp i vikt ska du se till att den får mer motion eller minska portionerna – hunden behöver vanligtvis inte dietmat.

Lättskött nordbo

Den korta, släta pälsen, som består av en mjuk underull och hårdare täckhår, är lätt att sköta. Borsta västgötaspetsen en gång i veckan för att avlägsna löst hår. Särskilt under pälsbytet två gånger om året är det klokt att borsta hunden oftare för att minska hår i hemmet och underlätta fällningen för hunden.

Om västgötaspetsen blir smutsig räcker det oftast med att borsta bort den torkade smutsen. Bada den med ett milt hundschampo om det absolut inte går att borsta bort eller torka av smuts med en trasa. Kontrollera regelbundet om klorna behöver klippas, särskilt på äldre hundar. Om klorna blir för långa kan hunden fastna med dem och skada sig. Om du är osäker kan du be din veterinär visa hur du klipper klorna.

Och glöm inte: Många hundvänner inkluderar även tänderna i skötseln och använder en hundtandborste och specialtandkräm. Den som funderar på denna effektiva tandstensprofylax bör vänja hunden vid detta redan från valpåldern.

Västgötaspetsen vill vara aktiv

Som redan beskrivits är västgötaspetsen allt annat än en soffpotatis. Den är fortfarande lämplig för arbete som jakt-, vakt- och vallhund. Om du ska hålla västgötaspetsen som en ren sällskapshund kan du hålla den sysselsatt med hundsport. Den klarar många discipliner, till exempel agility, även om man måste ta hänsyn till hundens korta ben. Den smarta vovven gillar också hjärngympa. Gillar du långa vandringar? Västgötaspetsen hänger gärna med!

På utflykter ska du dock komma ihåg att vissa hundar har en jaktinstinkt som du måste ha kontroll över om du vill låta dem springa fritt. Simning är inte en favoritgren, utan hunden brukar undvika att hoppa i sjön.

Svensk Vallhund porträtt mot naturlig bakgrund © everydoghasastory / stock.adobe.com
Svensk Vallhund har en kort, slät päls som består av en mjuk underull och en hårdare ytterpäls och är lätt att sköta om.

Är en västgötaspets något för mig?

Västgötaspetsen trivs hos aktiva människor som ger den något att göra. Den kan till exempel hållas som gårdshund med nära kontakt med sin tvåbenta flock. Där kommer den att göra ett utmärkt jobb som vakthund, men den behöver mer motion i form av gemensamma aktiviteter – såvida den inte har till uppgift att valla andra djur.

Om du funderar på att skaffa en västgötaspets bör du redan ha viss hundvana. Den kan bli bra kompis med äldre barn, förutsatt att de ger hunden möjlighet att dra sig tillbaka och har fått lära sig att uppträda respektfullt mot hundar. Med yngre barn upp till skolåldern kan det uppstå missförstånd.

Den före detta råttjägaren ska helst inte bo med mindre husdjur och du bör endast fundera på att sammanföra den med katter om uppfödaren socialiserade den med andra djur, eller om du vet att den vuxna västgötaspetsen har stor kattvana.

Innan hunden flyttar in måste du veta att alla i familjen vill skaffa hund, och att ingen är pälsdjursallergiker. Fundera också över hur du ska ta hand om din hund på semestern – du kan gärna ta med dig din västgötaspets på vandringssemester, men tänk på att den kan skälla en del. Det måste du också ta hänsyn till när det gäller dina grannar.

En sak är säker: Trots sin smidiga storlek passar västgötaspetsen inte bra i en lägenhet i stan, utan hellre i ett hus på landet med en inhägnad trädgård.

Innan du skaffar hund måste du också tänka på kostnaderna för själva hunden och basutrustningen plus löpande kostnader för bra hundfoder, veterinärkostnader, hundskatt och försäkring. Det kan också tillkomma oförutsedda kostnader för veterinärbesök. Se till att ha kollat upp hundförsäkringar i förväg och teckna en när du köper hund.

Var hittar jag en västgötaspets?

Det finns mycket få exemplar av denna hundras utanför Skandinavien. I Tyskland till exempel hittar man sällan kullar, så att adoptera en valp från andra länder kan vara ett alternativ. Ta i förväg reda på detaljerna kring införseln av valpen och vilka vaccinationer som krävs.

Sök på internet efter uppfödare som är medlemmar i en organisation, så att du kan vara säker på att det verkligen är en västgötaspets du köper. Dessutom ska uppfödare alltid stödja en seriös och ambitiös avel och därmed bevarandet av rasens hälsa, typ och karaktär. Vänd dig gärna till nordiska hundklubbar – de kan hjälpa dig att komma i kontakt med uppfödare av rasen.

Du kan också vända dig till dessa klubbar om du vill ge ett nytt hem åt en vuxen västgötaspets. Men beroende på var du bor kan du också hålla utkik efter vuxna blandraser eller se dig om efter alternativ, för utanför Skandinavien är det som tur är inte många av de redan mycket få västgötaspetsarna som måste leta nya hem.

Om du ändå tar över en äldre hund ska du ta reda på allt du kan om dess historia, eftersom det inte är ovanligt att ägare som måste skiljas från sin västgötaspetsen har underskattat den och inte klarat av att uppfostra den. Det kan krävas en hel del hundvana för att rätta till fel i uppfostran – men i rätt händer är den smarta västgötaspetsen mycket läraktig!

Vi önskar dig lycka till med din robusta och aktiva västgötaspets!

Våra mest populära inlägg
10 min

Malteser

Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.

11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.