Hur kan jag få min hund att sluta skälla?

Hunden skäller

Att skälla är en naturlig kommunikationsform för hundar. Men om hunden skäller för mycket måste du agera.

Vissa hundar kommenterar varje händelse högljutt. Att skälla är en del av hunden och dess sätt att kommunicera, men om din fyrbenta vän skäller okontrollerat måste du motverka det. Vi ger tips om hur du kan stoppa din hund från att skälla.

Hur mycket skällande är normalt?

Som med oss ​​människor finns det också hundar som är mer “pratsamma” och hundar som är tystare. Chihuahua, spetsar, mops, appenzeller sennenhund eller shepherds anses i allmänhet vara mer kommunikativa raser än grand danois, st. bernard, eurasier eller irländsk varghund.

Följande gäller för alla hundraser: om hunden skäller med ett acceptabelt intervall och slutar när du säger till är allt bra. Men om din hund skäller på varje passant eller besökare och knappt kan lugna sig beror det ofta på andra orsaker.

Varför skäller hundar?

Hundar skäller inte utan anledning, utan för att uttrycka sig. Till exempel när din hund blir glad när den ser dig igen.

Om hunden däremot skäller oacceptabelt mycket och i situationer där det inte är önskvärt uttrycker de negativa känslor. Ett typiskt exempel på skällande i oönskade situationer är när du träffar andra på gatan eller när din hund börjar skälla på alla som går förbi din tomt.

Osäkerhet, rädsla, frustration eller tristess är några av de vanligaste orsakerna till överdrivet skällande. Allt som ökar hundens spänning kan också öka skällande. Det kan till exempel vara:

  • Hunden känner av stämningen: om du är nervös blir din hund också nervös.
  • Ökade förväntningar: du har en boll i handen – när börjar leken?
  • Du grälar – hunden tycker att du också “skäller”.
  • Hunden måste gå mot en förmodad “fara” – rädslan växer.

Skälla är naturligt för hunden

Att bevaka ligger i generna hos många hundar. De skäller för att uppmärksamma på en inkräktare på deras territorium. Det kan vara brevbäraren eller grannen som plockar ur sina inköp ur bilen på uppfarten bredvid.

Vissa jakthundar arbetar också genom att skälla när de visar var bytet befinner sig, så det kanske inte är konstigt att de kommunicerar lite mer än andra. Hos dessa hundar är målet inte att helt undertrycka skällandet – och därmed deras natur – utan att förvandla onödigt, konstant skällande till bara ett voff emellanåt.

Skälla av osäkerhet

Om din hund skäller på andra hundar eller barnvagnar beror det vanligtvis på att den är osäker eller rädd. Det brukar vara fallet med särskilt unga hundar. De kan till exempel uppfatta en rollator som en fara eller känna sig hotade av vissa andra hundar.

Ofta ökar också ägarens egen osäkerhet beteendet. Ett vanligt exempel är att dra åt sig hunden i kopplet när andra hundar närmar sig. Hunden uppfattar det som: ”oj, min tvåbenta vän är osäker – jag måste nog ta tag i detta och skälla för att försvara oss!” Nyckeln är att du ändrar ditt eget handlande i dessa situationer.

Hunden skäller av frustration och tristess

En annan orsak till konstant skällande kan vara frustration. Hundar som är uttråkade tar varje tillfälle i akt att starta ett stort drama. När hunden inte får utlopp för sin arbetsiver genom motion eller andra aktiviteter  släpper den ut den överflödiga energin på andra vägar.

Hundens hjärna måste också stimuleras – till exempel med trickövningar eller uppgifter på era promenader. Antiskäll-träning är bara vettigt med en hund som också har möjligheten att anstränga sig fysiskt och mentalt.

Hunden skäller på grund av sjukdom

I sällsynta fall ligger kronisk smärta eller andra sjukdomar bakom skällandet. Det är inte ovanligt att en underaktiv sköldkörtel är orsaken till ökad ångest och stresskänslighet.

Innan du börjar försöka få din hund att sluta skälla genom träning bör du låta undersöka den av din veterinär. Det är det enda sättet att utesluta att fysiska problem är orsaken till hundens frekventa oväsen.

hund an der leine spaziergang
Du kan använda vissa knep för att hindra din hund från att skälla.

Hur kan jag stoppa min hund från att skälla?

För att få hunden att sluta skälla måste du veta orsakerna. Observera hunden och analysera exakt i vilka situationer din fyrbenta vän skäller. Du kan för det mesta hitta motivet i dessa situationer.

Till exempel, om din hund skäller på andra människor när de närmar sig dig, betyder det vanligtvis att den vill skydda och försvara dig. Om du lämnar huset och kör iväg utan honom betyder skällande antingen: “Jag är uttråkad!” Eller “Jag är ensam och utan min grupp – jag är rädd!”

Sport och lek

Skäller din hund för att den ofta är uttråkad? Då är det viktigt att låta den arbeta och använda hjärnan. Även familjehundar vill bli fysiskt och mentalt utmanade med långa promenader, apportering, spåra godis och lära sig små knep. Det ger hunden variation i vardagen och tröttar ut den mer än du tror.

Om din hund är en arbetsnarkoman, som vissa arbetande hundar är, har den mycket uthållighet och energi. Hundsport kan vara ett sätt att få hunden trött. Agility, lydnadsträning, hunddans eller mantrailing – det finns många olika typer av sport och säkert något passande för varje hund. Dessutom stärker gemensamma äventyr ert band. Hundar som belastas fysiskt och mentalt har mer inre frid, är mer balanserade och brukar sluta skälla.

Ge din hund säkerhet

Om din hund skäller av osäkerhet och rädsla bör du förmedla att du har kontroll. Ni kan, med mycket tålamod, behöva bygga ett nytt förtroendeförhållande med varandra.

Övertyga din hund att du har tillräckligt självförtroende och suveränitet för att ta hand om dina egna angelägenheter. Det är inte alltid lätt och fungerar inte direkt. Följande exempel kan ge dig praktiska tips och handledning hur du kan visa din hund att det är inte nödvändigt att skälla – hunden ska känna att ”min människa har allt under kontroll!”

5 träningstips mot skällande

När hunden skäller vid ytterdörren

När dörrklockan ringer och hunden börjar skälla högt försöker många hundägare lugna hunden med höga rop som ”sluta nu!”

Det uppfattar hunden som: ”min människa blir så upprörd när dörrklockan ringer så det verkar som om jag gör allt rätt!” Försöker du klappa hunden lugnande så visar det också ”bra gjort!” – vilket det inte alls är. Innan du öppnar dörren är det bättra att placera hunden på en plats i bakgrunden. På så sätt kan du visa att du tar hand om situationen!

När hunden sitter stilla belönas den, skällande ignoreras. Ditt besök bör också ignorera den skällande hunden. Först när hunden slutar skälla – även om det bara är för att dra ett snabbt andetag – berömmer du den.

Tips: genom att berömma positivt beteende och ignorera oönskat kan du påverka hundens beteende.

Gemensamma promenader

För att förmedla din hund trygghet när ni promenerar tillsammans ska hunden vara kopplad. Inte som straff utan som en förlängning av din skyddande arm. Låt inte din hund leda vägen utan du bestämmer riktningen och tempot.

Om du stöter på någon, fortsätt gå lugnt utan att dra till dig kopplet eller förändra hastigheten. På detta sätt ger du din hund trygghet och visar att hundens skällande inte är nödvändigt. Ignorera hunden när den skäller och belöna med godis om hunden beter sig lugnt

Tips: Att hunden är tränad att gå fint i koppel kan också hjälpa mot skällande, för du bestämmer riktningen. Informera dig om hur du kan träna din hund att gå i koppel.

Hundar som känner sig ensamma

Samma tillvägagångssätt gäller för hundar som skäller när de lämnas ensamma. Att skälla ska inte leda till något positivt.

Det är viktigt att börja med korta träningspass. Första övningen: Lämna hemmet i 15 sekunder utan föregående meddelande (du behöver inte leta efter en nyckel, inte ta på dig skor). Kom tillbaka som det är det mest normala i världen. Ta på dig jackan och skorna, skramla med nyckelknippan och sätt dig i soffan.

Öka långsamt tiden du stannar utomhus. Viktigt: Innan hunden lämnas ensam bör den ha fått anstränga sig innan.

Mer säkerhet och struktur i hundens vardag

I allmänhet längtar nästan alla hundar efter säkerhet och struktur. De behöver en säker hundförare som de kan lita på. Du bestämmer hur dagen ser ut – inte din hund.

Börja varje dag med en liten lydnadsövning på morgonpromenaden. Lär hunden de viktigaste kommandona och ge beröm när den lyckas. Upprätta fasta tider för måltider, promenader eller lekar tillsammans och visa att du är ledaren.

Även här gäller det att ignorera oönskat beteende och belöna positivt beteende med godis eller lekar.

För vakthundar som jobbar konstant

Förbjud inte vakthundar helt att skälla. Din hund gör ett jobb som är medfött. Försök istället att styra skällandet på ett kontrollerat sätt.

Visa din hund att ni är ett team. Hunden påvisar och du skyddar territoriet. Men hur då? Om din hund skäller, led tillbaka den till en plats lite i bakgrunden. Nu kan du kolla upp “faran” genom att gå till fönstret / trädgårdsgrinden och titta noga. Sedan återvänder du lugnt till hunden. På så sätt uppskattar du hundens uppmärksamhet, men du har fortfarande kontrollen.

Avvänja hunden från att skälla: när kan det vara vettigt att besöka en hundskola?

Du kan avvänja en valp från att skälla med relativt lite ansträngning genom konsekvent träning. Ju äldre hundarna är, desto mer tålamod behöver du.

Tveka inte att söka hjälp från experter som kan erbjuda skräddarsydda övningar för dig och din hund. Ett besök på hundskolan, hos veterinären eller en hundterapeut kan ofta visa sig vara till stor hjälp till ett lugnare liv tillsammans.

Expertråd från hundtränaren är också vettigt om du inte är säker på varför hund skäller. När hunden skäller när den är kopplad är det ofta inte tydligt om det beror på att den är upphetsad, rädd eller aggressiv. En erfaren tränare kan hjälpa till att klura ut detta genom att ni får öva kontrollerad social kontakt med andra hundar.

Stoppa skällande – aldrig med ett antiskäll-halsband!

Antiskäll-halsband verkar praktiska vid första anblicken. Hunden skäller och straffas omedelbart genom en spray som utlöses och skrämmer den. Denna metod kan faktiskt hjälpa kortsiktigt hos vissa hundar. Men träningshjälpmedlet är dock inte lämpliga för att avvänja hunden från att skälla.

Orsaken till att ett antiskall-halsband inte är en bra idé är för det bara motverkar symptomet, inte orsaken.  Om din hund skäller av osäkerhet kommer sprayen att göra den ännu mer orolig i en redan skrämmande situation. Kanske har hunden slutat skälla men är fortfarande i panik på insidan. Om din hund skäller för att den inte får anstränga sig tillräckligt och är uttråkad kommer den att hitta en annan ventil för att få utlopp för känslorna.

Ett antiskall-halsband är inte en hundvänlig träning, och därför säljer vi inte sådana i zooplus shop.

Våra mest populära inlägg
19 min

De 10 mest omtyckta hundtricken

Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.

9 min

Aggressiv hund: träningstips

Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
5 min

Varför slickar min hund mig?

Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.