Min katt är rädd för fyrverkerier

Katze versteckt sich an Silvester

Am liebsten verstecken sich Katzen an Silvester und würden wegen des Krachs auf dieses Fest gerne verzichten.

Katter har förträffliga sinnesorgan. Katten hör nästan tre gånger bättre än människor och ser betydligt mer i mörker än vi gör. Det är inte konstigt att det öronbedövande ljudet och det blixtrande ljuset på nyårsafton skrämmer många djur. Men hur kan vi hjälpa våra katter i denna stressiga situation?

Naturligtvis reagerar inte alla katter på samma sätt på oväntade ljud- och ljuseffekter. Medan vissa knappt blinkar får andra katter panik. De skakar, vandrar oroligt runt i hemmet, tvättar pälsen oavbrutet eller kissar plötsligt inne. Uppehåller katten sig utomhus kan den springa bort av rädsla och är plötsligt så långt hemifrån att de inte hittar tillbaka igen. Den kan också få panik och springa framför en bil. Faktum är att rädslan kan få dramatiska konsekvenser. Desto viktigare är det för dig att veta hur du kan hantera stressen hos din katt och vad du kan göra för att lindra djurets rädsla för fyrverkerier.

10 tips hur du kan förbereda dig inför nyårsafton

Katterna är helt oförberedda på det högljudda väsande ljudet och smällarna från de första nyårsraketerna. De vet trots allt inte att vi människor firar nyår, även om matte och husse har förberett kvällen långt i förväg. Lyckligtvis finns några enkla åtgärder du kan vidta för att minska kissens rädsla. Vi vill gärna sprida följande tio tips vidare:

  • Vänj din katt vid ljudet av fyrverkerier

Katter är vanedjur. De reagerar lika irriterat på nya och obekanta ljud som när deras dagliga rutiner plötsligt förändras. Det kan alltså vara en god idé att försöka desensibilisera katten med hjälp av ljudfiler eller en CD som återger ljudet av nyårsraketer eller smällare. Viktigt är bara att börja i tid – katten kommer inte att vänja sig över natt vid de nya ljuden. Spela upp ljudfilerna när ni är tillsammans hemma, till exempel när katten kommer in för att äta eller när den ligger och myser på soffan på kvällarna. Börja med låg volym, och om katten inte reagerar särskilt på det kan du höja ljudet (gradvis under flera dagar). Det är viktigt att också matte och husse är avslappnade under träningen och inte bryr sig om ljudet. På så sätt kan ni visa katten att oväsendet i bakgrunden är något helt normalt och inget att bli rädd eller stressad av.

  • Var lugn

Katter visar det inte alltid, men de är mycket mottagliga för sina medmänniskors stämningar. När du utstrålar lugn och är avspänd kommer denna stämning att överföras till ditt djur. Är du däremot själv nervös och börjar leta hektiskt efter tomteblossen, dekorera rummet med serpentiner och dessutom glömmer nyårsmenyn i ugnen på grund av all stress kommer katten att känna av det och bli lika jäktad som du. Det stegrar oron, som de obehagliga smällarna utomhus redan orsakat, ännu mer. Självklart är det ett ”undantagstillstånd” i många hushåll mellan jul och nyårsafton, men som kattägare bör du försöka upprätthålla ditt husdjurs dagliga rutiner. Fodertider, lekstunder och tiden den är utomhus bör inte förändras.

  • Lämna inte katten ensam

Gör dig och katten en tjänst och låt varken förberedelserna för partyt eller själva nyårsfesten bli stressigare än absolut nödvändigt. Undvik större evenemang med många gäster och trängsel, högljudd musik och smällande champagnekorkar – av kärlek till din katt. Det är inte heller en bra idé att lämna katten ensam hemma. Katten behöver inte bara lugn utan måste även känna sig säker och trygg, och det kan du bäst hjälpa den med. En mindre fest hemma med familj och nära vänner kan också vara väldigt mysigt!

  • Hämta hem katten i god tid

Som vi nämnde ovan är det viktigt att kattens rutiner inte förändras. Ett undantag är däremot tiderna den brukar vara ute. Hämta hem katten i god tid innan fyrverkeriet börjar. Risken att katten får panik och springer framför en bil eller rentav skadas av en raket är alltför stor. Om katten är van att ströva fritt ute i mörker eller på natten bör du börja öva lite i förväg att hålla den inne. Ladda upp med kattens favoritgodis – de mest envisa nattugglorna kan lockas in igen  bara den erbjuds rätt belöning. Stäng kattluckan – åtminstonde på nyårsafton – så att katten inte kan smita ut.

  • Erbjud katten mysiga platser att dra sig tillbaka till

Katter är flyktdjur. Kan de inte fly ut behöver de en plats inomhus där de kan dra sig tillbaka när faran känns överhängande. Det bästa är ett eget, lugnt rum, så långt bort från fyrverkeriet som möjligt, dit katten kan smita in självständigt. Ställ in bädden den är van vid för att den ska känna sig hemma och trygg. Har du ingen möjlighet att erbjuda katten ett eget rum kan du bygga en liten ”koja” under sängen, bakom soffan eller i ett skåp. En vanlig kartong med tjocka filtar där katten kan ligga i mörkret kan också vara ett bra alternativ. De flesta katter älskar att gömma sig under en filt eller i klösträdets koja, och de kommer säkert att acceptera detta erbjudande med stor tacksamhet även på nyårsafton. Bli inte besviken om katten hittar ett eget gömställe som passar den bättre, utan respektera det. Försök inte tvinga katten att prova den mysiga liggplats du ordnat  – det gör den bara osäker och avskräcker den.

  • Släpp inte in oljudet

Oavsett var din katt föredrar att vara är det viktigt att platsen är så lugn och tyst som möjligt. Stäng fönster och dörrar, stäng ute ljud och oväsen med persienner eller jalusier och dra för gardinerna. Det går naturligtvis inte att bli fri oljudet helt, men du kan dämpa det så gott det går. Försök också minska ljudet och ljuset från raketerna i de andra rummen. Det förståeligt om du inte vill missa de vackra fyrverkerierna på natthimlen, men av hänsyn till din katt kan du kanske alternera med en familjemedlem så att alltid en person finns inomhus med katten som kanske är skräckslagen. Även om din katt inte verkar vara rädd och bara gömmer sig i sin håla känner den att du finns i närheten och känner sig säkrare.

Katze auf dem Arm einer Frau © Konstantin Aksenov / stock.adobe.com
Die wichtigste Regel am Silvesterabend lautet: Bleiben Sie ruhig und seien Sie für Ihre Fellnase da.
  • Distrahera katten med musik eller lekar och godbitar

Ett bra sätt att distrahera din katt ännu mer från de högljudda fyrverkerierna utomhus är att förstärka de vanliga ljuden inomhus. Spela din favoritmusik eller sätt på radion eller tv:n. Även lugn, klassisk musik kan hjälpa din katt att slappna av. Men inte bara med andra ljud utan också med särskilt läckra godbitar eller underhållande lekar tillsammans, till exempel med ett kattspö, kan du få din katt på andra tankar. En egen designad parkour som katten kan klättra på eller gömda godbitar den måste leta efter kan vara en välkommen förströelse.

  • Ignorera rädslan

När de första smällarna avfyras och spänningen stiger är det dags att börja ägna dig åt katten och – om den vill – distrahera den med lekar eller godbitar. Det hjälper inte att kela överdrivet eller försöka övertala katten med lugnande ord (”ingen fara, oljudet ute är snart förbi”). Tvärtom kan det bekräfta kattens farhågor när den får ovanligt mycket uppmärksamhet och få den att tro att fara består. Även om det känns svårt: försök ignorera kattens rädsla och uppföra dig som normalt. Det visar katten att fyrverkerierna inte är något att bry sig om och hjälper den att bevara lugnet.

  • Skapa en avslappnande atmosfär

Känner du att du behöver göra mer för din katt finns speciella doftavgivare för eluttag. De sprider syntetiska feromoner. Det är doftämnen som liknar moderkattens feromon som den avger till sina kattungar medan de diar. Denna doft sänder ut ett omedveten signal att allt är bra och får katten att slappna av. Ofta kan dessa doftavgivare hjälpa att minska stressnivån som orsakas av fyrverkerier avsevärt.

Upptäck Feliway, en effektiv metod mot kattens stress!

  • Ta till naturliga lugnande medel i nödfall

När inget av ovanstående medel hjälper och kattens rädsla blir värre med varje nyårsafton kan det vara nödvändigt att ta till lugnande läkemedel. Rädslan för fyrverkerier kan annars utveckla sig till kraftiga ljudfobier. Kontakta alltid din veterinär för att få råd om vilket medel som kan hjälpa katten. Några lugnande läkemedel gör katten bara trött och oförmögen att röra sig, men rädslan för fyrverkerierna försvinner inte. Det kan till och med öka rädslan om katten inte kan röra sig och fly undan. Lugnande örter som lindrar kattens ångest naturligt utan att den tappar rörelseförmågan är ofta ett bättre alternativ. Det tar emellertid lite tid innan till exempel Bach blomstermedicin börjar verka. Om möjligt är det bäst att börja behandlingen att bra tag innan årsskiftet.

För ett avslappnat nytt år!

Du kommer att behöva mer eller mindre tålamod med din katt, beroende på hur rädd den är för fyrverkerier, smällar och ljuseffekter. Katter är individualister och inte alla ”terapier” ger lika bra resultat hos varje katt. Prova de tio tipsen ovan – du kommer garanterat att ha framgång med ett eller flera av dem och kunna lindra kattens nyårsstress. Välkomna det nya året tillsammans med din katt i en lugn och stressfri atmosfär!

Våra mest populära inlägg
7 min

Uppfostran av katter – allt du behöver veta!

Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.

4 min

Min katt slickar mig: vad betyder det?

Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?

9 min

Katten jamar på natten – varför, och vad kan jag göra?

Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?