Alaskan Malamute

Alaskan malamute hundras

Den stora och kraftfulla malamuten har sitt ursprung i nordvästra Alaska.

Alaskan malamute, eller ”Mally” som den kallas i bland av sina fans, hör till slädhundsraserna från norra halvklotets isiga trakter. Precis som siberian husky har även denna ras hittills fått många anhängare även på varmare breddgrader. Men denna uthålliga hund ställer mycket speciella krav på sina ägare.

Utseende: typisk slädhund

Alaskan malamute, känd som den största och mest kraftfulla bland slädhundarna, imponerar med sin robusta och kompakta kroppsbyggnad. Rasen har en djup bröstkorg och starka, muskulösa skuldror, egenskaper som gör den utmärkt för att dra tunga laster.

Öronen är ganska små och trekantiga, ögonen är mandelformade och oftast bruna. Men de är aldrig blå. Svansen bär malamuten upprätt i en båge över den mjukt sluttande ryggen.

Alaskan Malamute är dessutom väldigt ståtliga hundar: hanhundar når en mankhöjd på cirka 63 centimeter, och tikar 58 centimeter. Samtidigt väger de här kompakta hundarna mellan 34 och 38 kilo.

Pälsen på en malamute

Den tjocka pälsen skyddar den mot kyla. Den består av en oljig underull och olika långa grova täckhår, och pälsen är något längre över skuldrorna och vid halsen.

Pälsfärgen är i regel ljusgrå till svart med vita teckningar. Alaskan malamutes huvud har oftast en teckning som ser ut som en hätta eller en mask. Hundens teckning ska helst vara symmetrisk för att uppfylla standarden. Även helt vita exemplar är tillåtna.

Sinnelag: Vilken karaktär har en alaskan malamute?

Denna slädhund från de nordligaste regionerna imponerar inte bara med sin stolta hållning. Även i andra avseenden är alaskan malamute en mycket speciell hundpersonlighet. Det faktum att den är uppfödd för att dra slädar visar sig nämligen också i dess karaktär.

Malamuten är mycket självständig och enormt arbetsvillig. Den behöver och kräver sin dagliga aktivitet. Lika tydligt utpräglad är den egna viljan. Om den inte får rätt vägledning så förverkligar den vackra fyrbenta kompisen gärna sina egna planer.

Men i grund och botten är det en mycket vänlig hund som inte tappar fattningen så lätt. Om den litar på sin människa kommer den att lyda villigt. Även främlingar bemöter den oftast mycket lugnt och med en viss likgiltighet. Samma inställning uppvisar den oftast även gentemot andra hundar. Men de bör helst undvika att provocera den. Man bör nämligen inte underskatta den starka och stolta hunden.

Alaskan malamute behöver en konsekvent uppfostran redan från valpåldern. De har nämligen en tendens till att visa dominans.

Varför uppfostran är så viktig för alaskan malamute

Denna hund behöver klara och tydliga regler redan från början. På så sätt börjar den inte ens att ifrågasätta rangordningen. För om det händer kan det bli mycket obehagligt med en hund med en sådan kroppsbyggnad. Du behöver alltså hunderfarenhet och tålamod för att uppfostra den.

Du måste med suverän självklarhet visa din alaskan malamute att det är du som med rätta är den tvåbenta ledarhunden. Annars kommer den att försöka inta den platsen. Denna ras har nämligen en tendens till dominans. Men när du har vunnit hans tillgivenhet och förtroende kommer din stolta slädhund i regel att samarbeta för din skull.

Valpuppfostran bör alltid ske kärleksfullt och konsekvent. Att vara tuff eller överdrivet hård mot den sensibla valpen är – precis som med alla andra hundar – helt fel. Tänk på följande också: endast en alaskan malamute som får tillräckligt med fysisk aktivitet kan bli väluppfostrad. Om den blir uttråkad kommer slädhunden ge utlopp för sin energi på ett sätt som säkert inte kommer glädja ägaren.

En omfattande socialisering bör påbörjas redan hos uppfödaren. På så sätt kommer din följeslagare bland annat kunna umgås bra med andra hundar på de dagliga utflykterna. Fortsätt socialiseringen genom att gå på valplek och hundskola också.

Hundhållning: Passar en Alaskan Malamute till mig?

Denna kraftiga hund från norr ställer höga krav och är inte lämplig för nybörjare. Potentiella ägare bör ha gott om erfarenhet för att kunna klara av denna hund med sin egensinniga karaktär.

Du måste dessutom klara av att leda din alaskan malamute lugnt och självsäkert för att etablera en grundläggande lydnad. Det är särskilt viktigt med tanke på hundens stora styrka. Denna aspekt måste man fundera noga över innan man bestämmer sig för att ta hem den här hunden till sig. Slädhundens styrka underskattas nämligen ofta.

En alaskan malamute är ingen stadshund

Denna fyrbenta uthållighetsatlets enorma rörelsebehov passar inte heller till staden. Två korta promenader för att rasta hunden varje dag räcker inte för en alaskan malamute. Denna ras från Alaskas vidder hör därför inte hemma i staden eller i en lägenhet.

Tvärtom behöver en malamute utrymme och natur. Den går bra att hålla utomhus på en säkert inhägnad yta med regn- och vindskydd, om den lever i en flock med andra hundar av samma ras. Det är också möjligt att hålla den som familjehund. Men i båda fallen behöver den ändå mycket mänsklig kontakt.

För övrigt säger det sig självt att den här hunden inte är lämplig för varma länder. Den skulle nämligen lida av värmen. Tänk på det också om du skulle planera en semester till sydligare nejder. Om du är osäker är det bättre att lämna din alaskan malamute hemma på ett ställe där den tas om hand av experter.

Tänk på kostnaderna

Innan du tar hem en hund bör du göra en så realistisk uppskattning av tiden och kostnaderna som möjligt. Din alaskan malamute kommer nämligen ta upp mycket av din dagliga tid med gemensamma utflykter i naturen. Man får inte heller glömma att den behöver tillgivenhet och skötsel också.

Förutom engångskostnaderna för en hund från en seriös uppfödare kostar det också att köpa basutrustningen. Därtill kommer eventuellt utgifter för en drag- eller slädhundsutrustning.

Till de konstanta kostnaderna hör dessutom utgifter för ett högkvalitativt foder, veterinärundersökningar inklusive vaccinationer och avmaskningar samt hundskatt och hundansvarsförsäkring. Det kan dessutom vara klokt för dig att ha en hundförsäkring.

Motion och aktiviteter: Hur sysselsätter jag en slädhund?

En alaskan malamute bör i enlighet med sina naturliga behov få möjlighet att regelbundet arbeta som dragdjur efter en släde eller efter en vagn. Men den uthålliga atleten från norr är inte snabb utan stark. Och det är något som man kan främja målinriktat.

Till exempel blir Weight Pulling allt populärare bland alaskan malamute-fans i snöfattiga områden. Din fyrbenta vän drar då en vagn. På vagnen finns vikter som är anpassade till hundens kroppsvikt och som ökas i enlighet med hundens styrka.

Precis som med alla krävande sporter bör man endast träna Weight Pulling med fullvuxna slädhundar från 15 månaders ålder. Även om malamuten behöver mycket motion bör man aldrig överanstränga vuxna hundar. Det är det enda sättet att hålla dem motiverade och helt friska.

På grund av sin tendens till dominans är rasen inte lämplig att tränas som skyddshund. Dessutom går det ofta inte att gå utan koppel med en alaskan malamute, eftersom jaktinstinkten är för utpräglad. Ändå älskar den här hunden långa vandringar.

Pälsvård på en alaskan malamute

Pälsen hos denna ras är visserligen lättskött, men alaskan malamute fäller väldigt mycket hår. Därför är det lämpligt att borsta hunden regelbundet. På så sätt hjälper du hunden att bli av med överflödigt hår. Särskilt på våren och hösten när slädhunden byter päls tappar den sin underull i riktiga tussar.

När pälsen har blivit smutsig räcker det oftast med att borsta igenom den när den är torr. Om din hund ändå behöver ta ett bad bör du använda ett milt hundschampo.

Kontrollera öron, klor och tänder

Titta regelbundet i hundens öron och rengör dem vid behov med ett speciellt öronrengöringsmedel från en specialaffär. Kontrollera dessutom klornas längd och klipp dem vid behov med en speciell klotång.

Vissa hundägare använder nu för tiden en särskild hundtandborste och hundtandkräm till tandrengöringen. Om det är något du kan tänka dig bör du vänja hunden vid den dagliga skötselritualen redan som valp. Tandborstning betraktas även hos hundar som det effektivaste sättet att förebygga tandsten och de sjukdomar den leder till.

Hälsa och typiska problem

Den bästa basen för en helt frisk alaskan malamute är en ansvarsfull uppfödare. En ansvarsfull uppfödare kan också visa upp de relevanta hälsointygen för hundens föräldrar.

Relevanta är till exempel undersökningar av höftledsdysplasi, som kan förekomma ganska ofta hos hundar av denna storlek. Bidra också till friska leder genom att utfodra och motionera hunden på ett artanpassat sätt.

Rasen kan dessutom vara benägen till dvärgväxt och zinkresponsiv dermatos. Det senare är en hudsjukdom som orsakas av ett minskat zinkupptag i tarmen. Det visar sig bland annat i form av rodnader, fjällande hud och håravfall. Terapin består oftast av att ge zinksalter – ibland i kombination med en kalciumfattigare kost.

På grund av kroppsbyggnaden och den värmande pälsen, som är perfekt anpassad till de kalla förhållandena i hemlandet, klarar alaskan malamute inte av värme. Undvik därför stora ansträngningar redan vid temperaturer över 15 grader och se till att din norrväga vän har en sval plats på sommaren. Vid god hälsa kan denna hund nå en ålder på cirka 12 år.

Alaskan malamutes kost

Naturligtvis vill även en alaskan malamute ha en artanpassad kost – och en sådan består av foder med högt proteininnehåll. Exakt hur du utformar kosten beror förstås först och främst på vad som faller din fyrbening i smaken och på dina egna preferenser.

I webbutiken på zooplus finns ett stort urval av högkvalitativa foder, både i form av torrfoder och våtfoder. Eller så kan du läsa mer om andra kosthållningskoncept i zooplus magasin.

Var noga med utfodringstider och utfordringsmängder

Precis som alla andra stora hundar behöver alaskan malamute en matsmältningspaus efter maten, annars finns det risk att den drabbas av livshotande tarmvred. Därför bör du alltid utfodra hunden efter att den har motionerat och efter maten bör du låta hunden få vila.

Vuxna alaskan malamutes klarar sig på två portioner per dag. Växande hundar bör du däremot utfodra upp till fyra gånger om dagen. Det är viktigt att du anpassar näringsmängden till det verkliga energibehovet och att du håller ett öga på din hunds figur. Övervikt hos hundar har nämligen en mycket negativ effekt på deras hälsa.

Om du vill belöna din Malamute med en bit hundgodis är det bäst att ge den hälsosamma snacks utan socker. Torra tuggprodukter tillfredsställer hundens naturliga tuggbehov. Se också till att din fyrbenta vän alltid har fri tillgång till vatten i tillräckliga mängder. Tänk på att alltid ta med dig vatten på längre utflykter.

Historia: Varifrån kommer alaskan malamute?

Redan på namnet ”alaskan malamute” hör man att hunden kommer norrifrån: hunden är uppkallad efter de som först avlade fram den, inuitfolket mahlemut. Detta nomadiska inuitfolk från nordvästra Alaska behövde en stark, robust och pålitlig slädhund. Så kom det sig att de skapade alaskan malamute genom att välja ut de bästa hundarna efter deras prestation.

Förfäderna till hunden och till de andra besläktade slädhundarna är de nordliga spetshundarna: till dessa hör till exempel den snabbare och lättare rasen siberian husky samt raserna samojedhundoch grönlandshund, vilka är mindre vanliga utanför sina hemländer. De här hundarna hjälpte inte bara jägarna och fiskarna i hemlandet som dragdjur. De hjälpte dem dessutom som jakt- och ibland även som vakthund.

Målinriktad avel på 1900-talet

Även om alaskan malamute har funnits i hundratals år och hör till de ursprungliga hundraserna så började den målinriktade aveln inte bedrivas förrän 1926. År 1935 formulerades rasstandarden officiellt och rasen erkändes av American Kennel Club (AKC). Det var också då som föreningen ”Alaskan Malamute Club of America” (AMCA) blev till.

Dessutom blev hundrasen känd eftersom några malamuter följde med på polarexpeditioner till de eviga isvidderna. Nu för tiden används den starka hunden bland annat i slädhundstävlingar. Där visar den framtassarna genom sin otroliga uthållighet snarare än genom sin snabbhet. Detta kraftpaket från norr pryder dessutom det kanadensiska territoriet Yukons statsvapen, på gränsen till Alaska. Och i Alaska har hunden upphöjts till ”State Dog”.

Var kan jag hitta min alaskan malamute?

Vid sidan av siberian huskys är alaskan malamutes en av de mest utbredda slädhundarna. De är dock inte riktigt lika vanliga som deras mindre släktingar. Men i de flesta länder kommer du troligen relativt snabbt hitta en seriös uppfödare, som har en kull på gång för tillfället eller inom en överskådlig framtid.

liliya kulianionak / stock.adobe.com
Köp alaskan malamutes endast från seriösa uppfödare.

Besök uppfödaren hemma och informera dig om avelsmålen och hur hundarnas hälsovård sköts. Uppfödaren borde definitivt vara medlem i en förening som är ansluten till FCI. Valparna måste dessutom alltid överlämnas tillsammans med en stamtavla. Bara då kan du vara säker på att du får en renrasig alaskan malamute, vars föräldrar har valts ut för avel baserat på deras typ, karaktär och hälsotillstånd.

Köp aldrig valpar av tvivelaktigt ursprung – inte ens av medkänsla. Den som köper valpar på det sättet stärker bara marknaden för fler illegala och oseriösa uppfödare.

Går det bra med en blandrashund från djurhemmet också?

Om du letar efter en vuxen alaskan malamute kan du leta efter nordliga hundar hos djurskyddsföreningar eller på ditt lokala djurhem. Kanske kan en blandrashund vinna ditt hjärta också. Välj en hund som passar bra till dina levnadsförhållanden och din hunderfarenhet.

Du kan också kontakta föreningar för nordliga hundraser som kan hjälpa dig att hitta en alaskan malamute. Det bästa är om du bokar en tid så att du och hunden kan lära känna varandra i lugn och ro, för att se om ni passar till varandra och om ni kanske kan bli det perfekta drömteamet.

Vi önskar dig lycka till med din viljestarka och stolta alaskan malamute!

Liknande artiklar
Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.