Shiba Inu

Shiba Inu

Spetsiga öron, lång nos: Shiba Inu påminner om en räv.

Den lurviga pälsen och den behändiga storleken gör att en Shiba Inu enligt det första intrycket är en attraktiv följeslagare för många hundvänner. Men att leva med denna japanska spets kräver en hel del kunskaper rund hundträning och stort behov av gemensam motion.

Shiba Inu utseende

I översättning betyder “Shiba Inu” helt enkelt “liten hund”. Och med upptill 13 kilo är Shiba Inu den minsta representanten för de sex av FCI godkända japanska hundraser. Dess kännetecken är raka, trekantiga öron, som understryker dess uppmärksamma ansiktsuttryck.

Pälsfärger från rött till sesam

Enligt standard ska svansen vara inrullad och ligga tät mot ryggen. Den korta pälsen kan ha färgerna röd, svartröd eller sesam varvid sesam beskriver en blandning av röda och svarta hår. Varje färg bör uppvisa “Urajiro” – med det menas vitaktiga hår kring munen, halsen, bröst och mage samt på svansens undersida och på benens insida.

Överallt är dessa japanska hundarnas utseende mycket ursprunglig och påminner, speciellt på rödaktiga exemplar, om utseendet av en räv.

Shiba Inu © Africa Studio / stock.adobe.com

Shiba Inu Karaktär: Stark och smart

En Shiba Inu har ett eget sinne. Den självständiga, oberoende hunden vill inte vara underordnad. Dessutom finns det ett starkt territoriellt beteende, en passion för jakt och en grundläggande misstro mot främlingar – oavsett om det är människa eller hund.

Utnyttjande och god socialisering är avgörande

En Shiba Inu är en bra vakthund, men är inte benägen att skälla i onödan. Om han har socialiserats ordentligt från valpåldern , kan han senare integreras väl och glatt i en grupp. Med tanke på tidig prägling kan Shiba Inu ibland bli utmärkta vänner med husdjur som är en del av deras familj.

Den som har förtjänad en Shiba Inus vänskap, kan lita på att ha en lojal kompis vid sin sida, som övertygar med sitt vaksamma och samtidigt vänliga sätt. En väl motionerad Shiba Inu är lugn och utan stress, men alltid uppmärksam.

Shiba Inu © cynoclub / stock.adobe.com
En renrasig Shiba Inu-valp kan kosta allt mellan 8000-14000 kronor.

Uppfostran: Tydligt ledarskap krävs

Är du en ledare? Endast som sådan kommer du att framgångsrikt kunna träna en hund av denna ras. För den oberoende fyrbente vännen visar knappast någon vilja att behaga och ser sig själv som den bästa ledaren i flocken. Om du inte kan bevisa motsatsen.

Är Shiba Inus verkligen så svår att träna?

Därför kräver uppfostran mycket empati, erfarenhet, kärleksfull konsekvens och sist men inte minst: tålamod. Osäkerheter, inkonsekvenser eller grov agerande – allt detta noteras av dominerande Shiba Inus och den kommer inte längre att vilja vara underordnad i sådana missförhållanden.

Då spelar rasens distinkta dominansbeteende in. Men om du uppfyller de höga kraven och kan leda din Shiba Inu tydligt kommer du knappast att ha några problem med träningen .

Är Shiba Inu farlig?

Intensiv träning och socialisering under valp- och unghundstider är särskilt viktigt för Shiba Inus, så att de vuxna djuren inte blir oförenliga med andra hundar.

På grund av dess starka jaktdrift är det inte alltid möjligt att ha hunden okopplad – du ska när som helst kunna kalla in hunden, och det kräver för denna rasen en hel del träning.

Shiba inu i träning © PhotoSpirit / stock.adobe.com
Shiba Inus är dominanta hundar med starka skyddsinstinkter.

Yrke: Mycket tid i det fria

Natur i alla väder – långa promenader är den japanska spetsens favoritsysselsättning. Även när det regnar sträcker de gärna ut tassarna utanför.

Vuxna djur kan även vara bra följeslagare under cykling eller jogging: bygg upp hundens kondition långsam och beakta alltid hundens jaktdrift.

Prova olika hundsporter

En Shiba Inu vill utföra uppgifter med en mening den förstår, därför tycker den mindre om ren apportering. Vissa representanter för rasen kan tycka om en hundsport som Agility, andra bryr sig inte alls om det – testa tillsammans med din hund vad ni båda tycker om.

Preliminära överväganden: Är en Shiba Inu lämplig för nybörjare?

Alla som funderar på att dela sitt liv med en Shiba Inu, bör redan vara en van hundförare, för rasen passar inte för nybörjare. För hundens fostran ska ägaren ha tid, tålamod och bra nerver. Utöver det bör du som Shiba Inu intressent tycka om att vara ute i vind och väder.

Bostad är i allmänhet möjligt

Om du ska ge din hund en professionell uppfostran samt lämplig motion passar den även för ett liv i en lägenhet – förutsatt att lägenhetsägaren går med på det. Familjens alla medlemmar ska vara överens om den nya medlemmen och inte ha några allergier.

Den japansk spets är ingen hund för renlighetsfanatiker och fans av svarta sammetsbyxor, för speciellt under de två pälsbyten per år tappar den mycket hår.

Är en Shiba Inu lämplig som familjehund?

Rasen kan komma bra överens med äldre barn. De bör dock tillåta honom att dra sig tillbaka. Shiba Inu accepterar bara andra husdjur om han socialiserats på lämpligt sätt som valp. Ändå bör du inte nödvändigtvis lämna honom ensam med marsvinet senare. För jakt ligger i hans blod.

Ordna vård under semestern

Förtydliga skötseln av hunden vid semester eller sjukdom. Nuförtiden kan du ta med dig din väluppfostrade djurkamrat till många semesterorter, eftersom många hotell också välkomnar fyrbenta vänner.

Du bör dock inte resa till mycket varma resmål med din Shiba Inu, eftersom han kan lida av värmen. . Om den ska omhändertas hemma, är det viktigt att den tas omhand av erfarna hundförare,. Annars, efter resan, kan din Shiba Inu ha fått några dåliga vanor som är svåra att bryta.

Hålla ett öga på kostnaderna

Tänk på engångskostnaderna i början innan du flyttar in din Shiba Inu. Dessa inkluderar priset på själva hunden, Grundutrustning i form av skålar , filtar, hundsäng, koppel, sele, krage ,skötseltillbehör ,transportsäkerhet för bilen och Leksaker.

Sedan tillkommer månadskostnaderna för artanpassat foder, hundförsäkring samt för vanliga veterinärbesök som kan bli motsvarande dyrare vid sjukdom.

Shiba Inu leker på stranden © everydoghasastory / stock.adobe.com
Shiba Inus behöver mycket motion i frisk luft.

Förvärv: Var kan jag hitta den Shiba Inu jag vill ha?

Om du har blivit kär i den japanska rasen och uppfyller alla krav för att äga dessa stolta hundar kan du börja leta efter en uppfödare. Undvik erbjudanden utan bevis på föräldraskap. För bara detta kommer att garantera dig en renrasig Shiba Inu.

Se till att uppfödaren är medlem i en förening eller kennel klubb. Detta är faktiskt en minimiegenskap för ansvarsfull avel för rasens bästa. Här måste föräldradjuren uppfylla vissa hälso- och karaktärsdrag innan den blir godkänns för avel.

Hur mycket kostar en Shiba Inu?

Ytterligare ska uppfödaren ge dig möjligheten att lära känna valparna och deras föräldrar i deras eget hem. Alla djur ska göra ett balanserat och livligt intryck på dig. Kostnaden för en Shiba Inu-valp är cirka 8000 – 14000 Kronor.

Med en Shiba Inu är präglingsfasen under valptiden särskilt viktig. Uppfödaren bör lägga stor vikt vid detta, så att valpar integreras i vardagen så fort som möjligt och får lära sig mycket. Den som vill vänja sin hund till katter, hittar idealfall en uppfödare som också har katter.

Hur man går tillväga efter medling

Tillsammans med din vaccinerade och avmaskade valp får du härstamningsbeviset tidigast när den är nio veckor gammal, ett EU-ID-kort för den chippade valpen samt småsaker som gör det lättare att bosätta sig – till exempel en bekant filt och några ransoner av den kända maten.

Även efter försäljningen finns ansvariga Shiba Inu-uppfödare vid din sida med råd och handlingar om du har specifika frågor om utveckling eller hälsan hos din fyrbenta vän.

Letar du efter en vuxen Shiba Inu?

Om du inte letar efter en valp, men vill ge en vuxen hund ett nytt hem, har du flera alternativ. Chansen för en renrasig Shiba Inu i det lokala djurhemmet är ganska liten, eftersom rasen inte är särskilt utbredd.

Men senast i Internets viddlighet kommer du att hitta många Shiba Inus som har förlorat sin tidigare familj av olika anledningar.

Ta emot hjälp från hundtränare

En del av dessa såldes för att ägarna underskattade rasens dominansbeteende och överskattade sin egen yrkeskompetens. Sådana hundar, som ofta uppfostrades och socialiserades endast rudimentärt. De lämnas bäst i händerna på proffs eller hundmänniskor som tillsammans med sina nya fyrbenta vänner får professionellt stöd från Hundtränare eller skolor som kan dras nytta av.

Prata med den tidigare ägaren

Men naturligtvis finns även på djurhem väluppfostrade exemplar på rasen. Genom intensivt utbyte med förmedlaren, kanske den tidigare ägaren, djurskyddet eller djurhemmet, kan som regel båda sidor reda ut om det skulle kunna fungera mellan er.

Det bästa är naturligtvis om ni lär känna varandra personligen. I alla fall kan det bli en mycket berikande upplevelse, att dela sitt liv med en “andra-hands-hund”.

Vi önskar dig lycka till med din självsäkra Shiba Inu!

Hälsa

Robust hälsa hos Shiba Inu

De företagsamma japanerna har knappast några genetiska dispositioner för vissa sjukdomar, så länge det inte finns någon inavel. Självklart kan även en väldigt robust hund som exempelvis Shiba Inu få höftledsdysplasi eller grön eller grå starr. Men det finns ingen ökad risk. Speciellt inte om du väljer en Shiba Inu från en välrenommerad uppfödare.

Akta dig för sommarvärmen

Se till att din hund inte blir överviktig. Säkerställ en artanpassad kost med hög andel kött och tillräcklig motion. Vid god hälsa kan din Shiba Inu leva upp till 15 år.

Avstå från sommarvärme till allt för sportiga aktiviteter med din plyschkamrat. Eftersom hans varma päls gör det svårt för honom att hantera höga temperaturer.

Näring

Diet: Balanserad kost för köttätare

Upptäck vårt utbud av hundmat i zooplus hundaffär !

Som med alla andra hundar indikerar Shiba Inus tänder och matsmältningsorgan tydligt att den är en köttätare. Oavsett om du väljer våt- eller torrfoder : Se till att köttet står högst upp på ingredienslistan. Den ska innehålla så lite spannmål som möjligt.

Torrfoder är relativt billigt och okomplicerat. Håll dock ett öga på din hunds dricksbeteende så att den dricker tillräckligt med vätska.

Blötfoder består av cirka 80 procent vatten och är ofta mycket mer populärt bland hundar på grund av den intensiva lukten. Naturligtvis kan du även erbjuda våt- och torrfoder omväxlande.

Utfodringstrend BARF

Om du väljer utfodringsmetoden “Barfen” (BARF står för “biologiskt lämplig raw food”) och bestämmer sig alltså för att själv sätta ihop hundens måltider, man bör informera sig mycket noggrant i förväg.

För förutom rått kött behöver din Shiba Inu grönsaker, oljor, ben och örter i en balanserad mängd för att förhindra undernäring. Du kan också erbjuda din fyrbenta vän torkade tuggor för tandvård.

Ta matförändringar långsamt

När man gör kostförändringar är det alltid bäst att gå långsamt. Vissa hundar reagerar på en plötslig förändring i maten med orolig mage eller till och med dyspepsi diarré. Så blanda den nya maten i och öka mängden i den vanliga maten under några dagar.

Plats och tid för utfodring

Unga hundar behöver flera ransoner om dagen, tre till fyra beroende på deras ålder. Till skillnad från den vuxna Shiba Inu, som är väl försedd med två måltider om dagen.

Mata inte alltid unghunden eller vuxen exakt samtidigt, så att den inte vänjer sig vid att stå i köket och skälla.

Servera måltider på en avsedd, lugn plats som du enkelt kan städa. Efter måltiden bör din Shiba Inu ges en viloperiod, varför det är en bra idé att ge dem mat efter promenaderna.

Vård

Vård: Kort hår, liten ansträngning

Shiba Inus päls består av rakt täckhår och mycket fin underull. Att borsta den ibland är fult tillräcklig för pälsvården, för rasens korta päls har ingen benägenhet för att tova sig.

Dock, under de två pälsbyten per år ska den borstas oftare och mer noggrant. Dessa hundar fäller ovanlig mycket päls under en tid på två till fyra veckor. Städningen hemma blir lättare eftersom Shiba Inu-hår inte har hullingar, som gör det mycket enkel att få bort de från möbler och kläder.

Tandhygientips

Ett plus för hundälskare med en känslig näsa: Shiba Inu utstrålar knappast den typiska hundlukten, även när den är våt.

Ett tips för friska tänder: Utöver att ge hunden torkade tuggsaker kan även regelbunden tandborstning bidra till hundens tandhygien. Vänj redan valpen vid hundtandborsten samt hundtandkrämen.

Historia

Historia: Från centraljapans höjder ut i världen

Rasens rötter ligger i de bergiga regionerna i centrala Japan. Där tjänade Shiba Inus förfäder invånarna i århundraden som vakter och jaktkamrater för småvilt och fåglar. Under hela denna tid förblev rasen i stort sett fri från andra influenser. För det fanns helt enkelt inga andra hundar här som de kunde ha korsat med.

Shiba Inu som ett nationellt kulturminne

När britterna mot slutet av 18- hundratalet förde med sig andra hundar, förekom korsningar med Setter och Pointer. Inom några decennier blev den renrasiga Shiba Inu en sällsynthet. 1928 började entusiaster föda upp rasen. En bindande standard har funnits sedan 1934.

Jämfört med sina förfäder är dagens Shiba Inu något större och starkare. 1937 fick rasen status som “nationellt kulturminne” i Japan, vilket ytterligare hjälpte dess spridning. Utöver Akita Inu hör den idag till de populäraste hundraserna i Japan men den är betydligt mer sällsynt utanför sitt hemland.

Våra mest populära inlägg
11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.

12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.