Gör din egen kattadventskalender

Gör din egen kattadventskalender

Det är enkelt göra en adventskalender för katter själv.

Julen närmar sig, de mörka kvällarna blir allt längre och inbjuder till mysiga pysselstunder. Varför inte göra en adventskalender åt din katt? Vi visar hur det går till.

Det är inte så långt kvar till jul och innan dess är det förstås advent. När det har blivit kallt och ruggigt ute vill man stänga in sig och mysa med pepparkakor och glögg. Och så vill man pyssla.

Med en DIY-kalender kan du inte bara glädja dina nära och kära, utan även din lilla tiger. Adventskalendern för katter består av 24 små paket som alla innehåller en liten överraskning. Varje dag under advent får din pälskling öppna ett av dem.

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Material för kattens adventskalender

För att göra en kattadventskalender behöver du 24 små presenter till din katt. Till detta passar godis eller små kattleksaker bra.

I zooplus webbutik finns till exempel ett prisvärt kattleksaksset med olika bollar och tygmöss.

Dessutom behöver du juligt förpackningsmaterial att slå in de små paketen i.

Det här behöver du för att göra en adventskalender för katter:

  • Sax
  • Presentpapper
  • Presentband
  • Juliga dekaler för märkning
  • Penna
  • 24 små presenter (godis och kattleksaker)

Så gör du en hemgjord kattadventskalender

Till kattens egen adventskalender klipper du till 24 bitar av presentpapperet för de enskilda paketen. Klipp sedan 48 st. ca 25 cm långa bitar av presentbandet.

Rulla löst in ett par kattsnacks eller en liten leksak i presentpapperet, och knyt ihop i båda ändarna med en bit presentband. På så sätt ser paketen nästan ut som små smällkarameller. För att katten ska ha en chans att få upp dem bör du inte slå in de små presenterna för hårt.

Sätt en juldekal på varje ”karamell” i den hemgjorda adventskalendern och märk dem från 1 till 24. En guldfärgad filtpenna gör att det ser extra festligt ut.

Alternativ: silkespapper

Som ett alternativ till presentpapper kan du även använda silkespapper till kattkalendern. Det ser kanske inte lika juligt ut, men prasslar och frasar på ett roligt sätt när man öppnar det. Katter älskar det!

Alternativ: små paket

Istället för ”karameller” kan du göra 24 små fyrkantiga paket till din katt. Då behöver du dessutom tejp. Om du tror att det är risk att din lilla tiger äter plast, bör du hoppa över tejpen och bara slå in adventskalendern med papper och presentband.

Lämna aldrig presentband utan uppsikt

Presentband är en skojig leksak för katter. Men låt aldrig din katt leka med rullar av presentband eller långa band utan uppsikt. Under leken kan bandet linda sig runt kattens hals så att den riskerar att kvävas.

kattadventskalender med presenter
Det är enkelt göra en egen adventskalender för katter.

Kattens adventskalender: Idéer till 24 presenter

Fyll kattkalendern med godis eller små kattleksaker. Knapriga snacks eller torrfoder passar extra bra. Du kan också göra din katt glad med kattbollar och små plyschfigurer. Här är några förslag:

Har du inte tid att skapa en sådan här adventskalender? Då kan du istället fylla 24 små papperspåsar med presenter till din katt. Du behöver bara märka dem från 1 till 24 med en guldfärgad penna så är den snabba DIY-kalendern färdig.

Inte allt på en gång

Adventskalendrar för katter skiljer sig inte bara från adventskalendrar för människor genom innehållet. Medan människor (förhoppningsvis) öppnar de 24 luckorna i tur och ordning, har din katt förmodligen inte så mycket tålamod. Den kommer att försöka öppna alla 24 presenterna i adventskalendern på en gång.

Även om de 24 små paketen passar bra som dekoration – håll kalendern utom räckhåll för din katt och ge den bara ett varje dag.

Du bör inte heller lämna en färdigköpt adventskalender obevakad. Det har hänt att katter har öppnat alla luckor på en gång och på så sätt rivit kalendern i bitar.

Vad du måste tänka på för att din katt ska klara julen på bästa sätt kan du läsa om i vår artikel: 5 tips för ett säkert julfirande med din katt

Våra mest populära inlägg
5 min

Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det

På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
8 min

5 tips för ett säkert julfirande med din katt

”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.