American Curl

American curl

American curl är en kattras som drar till sig uppmärksamhet: De böjda öron skulle också fungera som ett ovanligt huvudsmycke, designat av en modern designer. Karaktären hos american curl slår arvet från innekatterna igenom. Den är oförstörd, aktiv och fokuserad på människor.

Historia

Historien om american curl började 1981 i Kalifornien, USA. Det var en långhårig katt med konstiga öron som fångade uppmärksamheten hos kattvännerna Joe och Grace Ruga. Den tiggde om lite foder och flyttade in kort därefter. ”Shulamith” är stammodern till alla american curl-katter.

Efter att de första avkommorna fötts började rasens selektiva uppfödning är 1983. Genetiker undersökte den genetiska basen hos kattrasen med hjälp av 384 kattungar och fann att den gen som är ansvarig för öronformen går i arv autosomalt dominant. Alla katter med curl-genen har därför den uppseendeväckande öronformen. Den brittiska genetikern Roy Robinson tittade också närmare på rasens hälsa och kunde inte upptäcka några som helst genetiska defekter. För att bevara robustheten hos american curlen, tillåts även katter med raka öron för avel, så länge de uppfyller american curl-rasens uppfödningsstandard. Det är tack vare denna korsning av huskatter som american curl är en mycket frisk kattras. För att det ska förbli så, är det viktigt med en ansvarsfull uppfödning.

Utseende

American Curl-katter förtjänar sitt namn tack vare sina ovanliga krullade öron: En american curl har öron med brett fäste och avrundade spetsar, samtidigt medellånga och upprättstående. Öronens spetsar har hårtofsar som pekar mot mitten av bakhuvudet. Hos ungdjur krullar öronen efter fyra till sex dagar – den slutliga formen visar sig först efter flera månader. För öronmusslans krökning är individuell, den varierar från djur till djur och kan i extrema fall vara 180 grader! Trots det påverkas inte kattens hörsel, eftersom kattens öron är lika rörliga som hos andra djur.

Öronens böjning för att garantera kattens kvalitet enligt avelsstandarden: Grad 1 gör katten till ett älsklingsdjur. Katter med 2:a eller 3:e gradens böjning är godkända som avels- och utställningsdjur. Helst ska öronen rulla ihop sig till en halvmåne, den breda basen är till två tredjedelar rak och den sista tredjedelen löper sedan ut till en böjd spets. Vinkeln är 90 till 180 grader.

Dessa krökta öronmusslor utlöstes av en slumpmässig mutation. Den ovanliga öronformen är dominant nedärvda. Hos katter med anlag för böjda och raka öron slår alltid ”Cu-genen”, som är ansvarig för de lockiga öronen, igenom. Om båda föräldrarna har både böjda och raka öron, kan avkomman ha både böjda och ”normala” öron. De senare kallas för “American Curl Straight Ear”.

Men de påfallande öronen är inte det enda som kännetecknar rasen. American curl-katter är medelstora. Deras silkeslena päls har knappast någon underull och ligger därför platt på kroppen. Rasen finns med olika pälslängder, men inte ens de långhåriga djuren fäller nämnvärt på grund av att de har så lite underpäls. Vid american curl-uppfödningen är alla pälsfärger tillåtna, inklusive mer exotiska färger som lynx point och smoke-varianter.

American curls ögon avslöjar mycket om deras karaktär: De är mandelformade och uttrycksfulla, öppna och vänliga.

en American curl som vilar

American curl – karaktär

American curl är en ovanligt vänlig kattras. Den söker närheten till sitt folk och föredrar till och med barnens närhet. Det gör den särskilt lämplig som familjekatt! Dess karaktär präglas av att den kom från en korthårig katt: Rasen är mycket aktiv, öppen och tålig. De intelligenta djuren älskar intelligenslekar och lär sig ofta till och med att apportera och öppna dörrar. Därför bör du med hjälp av intelligensleksaker se till att den får tillräckligt med sysselsättning. Katter gillar regelbundna lekstunder med kattspö, bollar m. m. Dessutom bör det finnas ett klösträd så att dina katter kan busa av sig ordentligt. Katterna är ofta livliga ända fram till hög kattålder! American curl-katter är nyfikna och hänger ofta sin människa i hasorna, men de är inte påträngande eller pratsamma som många orientaliska kattraser.

se_winter_sale_2023_article_banner_1

Hälsa och skötsel

Trots att kattrasen beskrivs som robust kan de bakåtböjda öronen i enstaka fall leda till hälsoproblem. En smal öronkanal kan leda till ökad vaxproduktion och leda till en hög risk för infektioner. Att kontrollera öronen regelbundet är den bästa förebyggande åtgärden! Överdriven öronvax kan enkelt tas bort med en mjuk och lätt fuktad trasa. Undvik att föra in främmande föremål direkt i hörselgången.

American curl finns med lång och kort päls. Eftersom båda varianterna av rasen endast har lite underpäls i sin silkeslena hårprakt fäller de bara lite. Att borsta regelbundet underlättar pälsbytet, men det räcker med ett fåtal pälsvårdsstunder per vecka.

Precis som alla andra kattraser bör american curl regelbundet tas till en veterinär. Denna kan rekommendera ett lämpligt vaccinationsschema och hålla koll på kattens tandhygien.

Högkvalitativt kattfoder med mycket hälsosamt protein är den bästa förbyggande vården för en american curl. Katter kan bara ta upp en liten andel kolhydrater, som köttätande katter får de nödvändiga näringsämnena och proteinerna från högkvalitativt kött.

American curl – kost

Högkvalitativt kattfoder med mycket hälsosamt protein är den bästa förebyggande vården för american curl-katten. Kattens naturliga näring, musen, består av cirka 85 procent kött och endast cirka fem procent vegetabiliska beståndsdelar som befinner sig i bytesdjurets mag- och tarmkanal. Katter kan därför bara ta upp en liten andel kolhydrater. Som köttätare får de näringsämnen och proteiner som de behöver från kött av hög kvalitet.

Det rätta fodret för din raskatt bör därför ha ett högt köttinnehåll. Tänk på en sak när du tittar på foderetiketten: Enligt foderlagen är ingredienserna ordnade efter fallande vikt i den färdiga produkten. Här bör en sak stå främst: kött. Många typer av foder innehåller också biprodukter som inte är skadliga i sig. Men under begreppet ”kött och animaliska biprodukter” kan det även finnas organ som lever och mjälte, eller till och med hår eller horn. Här är det viktigt att vara försiktig! Även spannmålsprodukter bör endast ges i små mängder, därför bör de finnas så långt ner i ingredienslistan som möjligt.

Smakförstärkare och konserveringsmedel orsakar allergier hos många katter. Tyvärr finns de i nästan alla foder som finns på marknaden. Om din american curls favoritfoder är fritt från sådana tillsatser är det ett stort plus! Inte heller socker bör ingå i kattfodret. Katter är visserligen inte benägna att drabbas av karies, men tillsatt socker i fodret belastar njurarna och kan leda till diabetes på lång sikt. Men oroa dig inte: Med en noggrann titt på foderetiketten är det inget svårt att hitta rätt foder till din american curl!

Upptäck även vårt sortiment av dietisk, ekologiskt eller spannmålsfritt foder

Americal curl katt i gräset

Uppfödning

En professionell uppfödare ser sina katter som familjemedlemmar och tar ansvar för sina djur och deras avkommor. Uppfödaren är hänsynsfull och tittar på kattens individuella genetik och hälsotillstånd när beslut om parning tas. En artanpassad miljö och kost är viktigt, men det kostar naturligtvis också pengar. Ändå lämnar en ansvarsfull uppfödare inte ifrån sig sina djur innan de är 12 veckor gamla. För kattungar behöver minst tre månader på sig för att lära sig allt som är viktigt för katter av sin mamma och sina syskon! En fas som inte bara är spännande och jobbig för uppfödaren, utan även för kattmamman! För att en hon ska kunna socialisera sin kattunge tillräckligt, bör den ha tillräckligt med vila mellan varje kull. För det som verkar ekonomiskt bra är inte alltid det bästa för de inblandade djuren! Titta därför noggrant och låt dig inte luras av så kallade ”uppfödare” som erbjuder ”raskatter utan papper till ett förmånligt pris”.

American curl – pris

Priset på en american curl beror på avelslinjen och öronens böjning: Grad 1 gör katten till ett älsklingsdjur som säljs till kattvänner utan uppfödningsintresse. Katter med 2:a eller 3:e gradens böjning är godkända som avels- och utställningsdjur. Kattrasen är mycket ovanlig i Sverige och det kan därför vara svårt att få tag på den här.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.