Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

en katt äter en kattglass

Att få roa sig med att slicka lite på sommaren är ett måste – det tycker även katter. Med enkla tips och några få ingredienser kan du själv göra kattglass.

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!

Får katter äta glass?

Huskattens stora släktingar är vana vid höga temperaturer. Även din lilla tiger därhemma klarar därför värme bra. Men under högsommaren blir det för varmt för många katter, även för det katter som älskar värme.

Skuggiga platser och tillräckligt med vatten ger svalka. Ändå undrar många kattägare: får man ge katter glass?

Gör egen kattglass: Tips för säker glassglädje

I princip finns det inget som talar emot att skämma bort sin kissemiss med fruset godis under varma sommardagar. Men för att glassen inte ska irritera magen, bör du som kattägare tänka på detta:

 • Katter älskar mjölk. Men ofta tål de inte laktosen i mjölken. Till kattglass är det därför bättre att använda kvarg, yoghurt eller speciell kattmjölk. Du kan också du prova ett laktosfritt recept på kattglass. Idéer till detta hittar du nedan.
 • En sak gäller för både människor och katter: mindre är bättre. Till ett hälsosamt kattliv hör en balanserad kattkost. Därför får glass, precis som kattgodis, bara stå på kattens menyn då och då.
 • Även om frestelsen är stor bör katten njuta av sin kattglass långsamt, och glassen får inte vara för kall. Låt därför glassen tina lite i förväg.

Medan det finns många olika sorters färdig glass att köpa till hundar, är utbudet tyvärr mycket mindre för kattägare. Men den goda nyheten är att du kan göra kattens glass själv – enkelt och billigt. Vilken kattglass som passar bäst beror naturligtvis helt på vad din katt gillar.

Blir det bara varmare och varmare? Med våra fem tips skyddar du din katt mot värmen.

Gör egen kattglass: Ingredienser och tillbehör

Det fina med kattglass är att du förmodligen redan har de flesta ingredienser hemma. Det går precis lika bra med kattens favoritfoder som att använda pastejgodis, kattmjölk eller krispiga snacks.

Däremot är choklad eller socker, som gör glassen sötare för oss människor, förbjudet för katter. Inte heller salt eller spannmål hör hemma i kattfodret.

Som glassmassa kan du använda naturlig yoghurt eller kvarg, om din katt tål dessa ingredienser. Ännu skonsammare för känsliga kattmagar är okryddade, om möjligt naturliga buljonger eller vanligt vatten.

Förutom olika de ingredienser till dina glasskreationer behöver du även en isbitsform. Vanliga isbitar har den perfekta storleken för en liten glass till efterrätt. För att fylla den ofrysta kattglassen i formen utan kladd är det bäst att ha en spritspåse eller en klippt fryspåse till hands. En liten sked funkar också bra.

Nu behöver du bara ha tålamod tills glassen är frusen. Eller så kan du enkelt bespara dig arbete längre fram och tillverka ett helt förråd av det svala sommargodiset på en gång.

Gör egen glass till katten: de enklaste sommarrecepten

Första gången du ska göra kattglass bör du fundera över vilken mat din katt gillar. Är den en fiskälskare, föredrar den våtfoder eller är det godis som gäller? I vår lista finns lämpliga recept på kattglass för alla smaker.

Recept nr 1: tonfisk

Den iskalla fisknjutningen

Älskar din katt fisk? Då kommer det här receptet att få den att spinna. Det kan knappast bli enklare. Allt du behöver är tonfisk lite vatten. Så här gör du:

 • Mosa en portion tonfisk
 • Tillsätt vatten tills massan blir krämig
 • Fyll tonfiskkrämen i isbitsformar
 • In i frysen tills glassen är fryst

Recept nr 2: våtfoder

Gör egen kattglass med våtfoder

Lika snabbt som tonfiskglassen kan du även göra våtfodervarianten: istället för tonfisk mosar du då en portion kattfoder som din katt gillar bäst.

Recept nr 3: godis

Kattglass med gömda gobitar

Överraska din katt genom att gömma en godbit i glassblandningen innan du fryser glassen. Du kan också frysa in godbiten i en isbit med vatten eller okryddad buljong.

För katter som gillar pastejgodis kan du enkelt frysa massan blandad med lite naturlig yoghurt eller frysa in den som den är.

Recept nr 4: mjölk

Magvänlig mjölknjutning

Mjölkglass passar även bra för katter – så länge den inte innehåller laktos. Med speciell kattmjölk kan du ändå göra din katt glad med en läcker mjölkglass som den inte får ont i magen av.

Förutsättningen är dock att din katt inte vräker i sig det kalla godiset. Låt därför glassen tina lite först för att skydda kattens lilla mage.

Kattmjölk kan också användas för att göra våtfoder- eller tonfiskglassen underbar krämig.

Recept nr 5: lågkalorivariant

Glassbomben

Om katten går på diet behöver den ändå inte avstå från en härlig förfriskning. Med en glassbomb får din lilla gottegris inte bara något kalorisnålt att svalka sig med, utan uppmuntras dessutom till lek.

Allt du behöver är en ballong och vatten, sedan kan du sätta igång:

 • För att få bort allt talk från ballongen häller du i lite vatten, knådar den ordentligt och tömmer ut vattnet igen
 • Fyll ballongen med vatten (inte för mycket, då kan katten bli skrämd)
 • Lägg den fyllda ballongen i frysen tills vattnet har frusit.
 • Ta bort ballongen

Nu kan katten få sin glassbomb i en ugnsform eller liknande. Fyll på lite vatten först. Sedan kan katten leka och ha kul med glassbomben. Eftersom glassen är rund rullar den runt och uppmuntrar katten att leka.

Ett sista tips om du vill göra egen kattglass: oavsett vilken variant du bestämmer dig för är det bäst att servera den svala godbiten i en skål. På så sätt kan glassen inte fara omkring och golvet håller sig torrt. Vi önskar din katt smaklig måltid!

I zooplus webbshop hittar du många ingredienser för den perfekta kattglassen och tillbehör för en sagolik sommar – till exempel de elva coolaste kattillbehören för säsongen.

Våra mest populära inlägg
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.

5 min

Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!