Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier king charles spaniel hundras

Cavalier king charles spaniel är livlig, tillgiven och en sann kavaljer.

Vad skiljer cavalier king charles spaniel från king charles spaniel? ”Kavaljeren” är en noslängd längre – och lite tyngre. Läs mer om den trevliga sällskapsspanieln.

Beskrivning av cavalier king charles spaniel

I korthet: Cavalier king charles spaniel är pigga små hundar som passar utmärkt hos aktiva familjer.
Mankhöjd: 30 cm
Vikt: 5,5-8 kg
Genomsnittlig livslängd: 14 år
Pris: från ca 12 000 SEK
Karaktär: livlig, vänlig, tillgiven
Päls: vågig, inte lockad
Pälsfärg: black and tan, tricolour, ruby, blenheim
Uppfostringsinsats: låg
Skötselinsats: medelhög
Behov av rörelse: medelhög
Härkomst: Storbritannien

Utseende: Hur stor är en cavalier king charles spaniel?

Cavalier king charles spaniel är en kraftig liten hund som väger mellan 5,5 och 8 kilo. Mankhöjden är inte fastställd i standarden, men i genomsnitt är den 30 centimeter. Tillägget “cavalier” lär komma från den snygga brittens graciösa utseende och mjuka uttryck.

Den skiljer sig från sin släkting, king charles spaniel, främst genom att den har en betydligt mer utpräglad nos och i genomsnitt väger två kilo mer. De högt uppställda hängande öronen har en kraftig hårväxt.

Den långhåriga, silkeslena pälsen får vara vågig men inte lockig. Pälsfärgerna är black and tan (svart med rödbrun teckning), tricolour (svartvitt med rödbrun teckning), ruby (enfärgad röd) och blenheim (kastanjefärgade plattor på vit botten).

Cavalier king charles spaniel ute på äventyr © Giuseppe / stock.adobe.com
En noslängd framåt: Cavalier King Charles Spaniel i färgen Blenheim.

Karaktär: en riktig kavaljer

Rasen gör allt för att hedra sitt namn: De små kavaljererna är vakna, livliga och vänliga. De kommer mycket bra överens med barn och andra husdjur i samma hushåll, är socialt toleranta mot andra djur och tillgivna när det gäller ”sina” människor.

Även om jakthundarvet blir märkbart då och då – och cavalier king charles spanieln börjar att jaga möss – så är de i den i de flesta fall fortfarande lätt att kalla in.

Skäller cavalier king charles spaniel mycket?

Det finns undantag här och där, men rasen är inte skällig av sig och är därför inte heller en ambitiös vakthund.

Så här tränar du din lilla kavaljer

Rasen är lätt att uppfostra, smart och är inte lagd åt det nervösa hållet. Det öppna sinnelaget gör det enkelt att uppfostra valpen om man är konsekvent och tålmodig.

Pälsvården är en del av vardagen för en cavalier king charles spaniel. Därför är det bra att vänja valpen vid att man tar på den överallt. För detta är till exempel övningar från medical training lämpliga.

Skötsel: Hur sköter jag om en cavalier king charles spaniel?

Passar den här lilla tillgivna hundrasen till mig? Följande avsnitt hjälper dig att svara på denna fråga.

Daglig pälsvård

Det är bäst att vänja din lilla fyrbenta kompis vid daglig skötsel för att förhindra tovor och knutor i pälsen. Särskilt sårbara är områdena bakom öronen och under armhålorna. Varannan dag bör du dessutom använda en kam.

Som ägare behöver du inte planera ett besök hos en hundfrisör eftersom rasen inte ska trimmas. När hunden, som gärna går i lerpölar, blir så smutsig att det inte räcker att borsta den ren, tvättar du den med ett milt hundschampo.

Kontrollera och rengör öronen på din cavalier king charles spaniel regelbundet. På grund av de böjda öronen kan inflammationer utvecklas snabbare. Rengör vid behov även ögonen med en speciell rengöringslösning och en trasa.

Om pälsen blir för lång mellan trampdynorna, klipper du ner den lite vid tassarna – detta rekommenderas särskilt på vintern.

Är cavalier king charles spaniel en nybörjarhund?

Den lilla kavaljeren passar både för nybörjare och som familjehund. Den lekfulla fyrbenta vännen är en underbar lekkamrat för barn, förutsatt att de har lärt sig att umgås respektfullt med hundar. Men den passar också bra för äldre människor som vill ha en glad kompis och tillbringar mycket tid med den.

En väl socialiserad cavalier king charles spaniel är också vänligt sinnad mot andra hundar och katter. På grund av sitt vänliga sätt är den också ett bra sällskap på kontoret eller på resor.

Kan man ha en cavalier i en lägenhet?

Denna mindre ras behöver varken en stor tomt eller timmar långa promenader i skogen för att vara lycklig. Den går bra att hålla den i en lägenhet, även i stan. Du kan ta med den till parken där det finns många lekmöjligheter.

Kan man lämna cavalier king charles spaniel ensam?

Det rekommenderas inte att lämna denna lilla hundras ensam för länge, då de trivs bäst i sällskap och kan finna det svårt att hantera ensamhet. Att förstå deras behov av närvaro och hur du kan göra deras tid ensamma så bekväm som möjligt är viktigt. Skapa en trygg och tröstande miljö för din Cavalier King Charles Spaniel för de tillfällen när den måste vara ensam.

Aktivitet: Att sysselsätta en cavalier king charles spaniel

Den vackra britten är ingen atlet, men älskar att vara ute i naturen tillsammans med sin människa. Det kan vara långa promenader eller omväxlande turer runt i parken. Rasen är däremot inte lämplig för soffpotatisar.

Liten sportdåre

En tränad cavalier king charles spaniel går också att ta med på små joggingturer. Eftersom rasen är mycket social, tycker de flesta “cavalierer” mycket om att socialisera med andra hundar och tycker om gemensamma lekar.

Även att apportera och leka med människor är mycket populärt. Eftersom den är mycket lättlärda tycker hunden om att lära sig tricks och kan ha roligt med agility för små hundar.

Hur mycket motion behöver en cavalier king charles spaniel?

Framtida hundägare frågar sig ofta hur mycket hunden behöver komma ut. Den lilla kavaljerens rörelsebehov är visserligen måttligt. Trots detta älskar den att gå på promenader och bör vara ute minst en och en halv till två timmar varje dag.

Hälsa: Är cavalier king charles spaniel sönderavlade?

Allt oftare talas det om tortyr i samband med uppfödning av denna ras. Faktiskt är det så att de sympatiska hundarna på grund av sin långa uppfödningshistoria har fler sjukdomsframkallande genmutationer i sig än många andra hundraser.

Därför är det viktigt med en seriös uppfödare, inte bara för rasstandarden, utan framför allt för cavalier king charles spanielns hälsa.

Typiska sjukdomar

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande sjukdomar:

  • Hjärtsvikt: Cavalier king charles spaniel drabbas av hjärtproblem mer än vanligt. Till dessa hör mitralisendokardos (MVD). Det är rasspecifikt att hundar kan bli sjuka redan när de är ett och ett halvt till två år gamla. Ansvarsfulla uppfödare låter därför föräldrarna undersökas regelbundet för hjärtsjukdomar – och då inte bara en gång. Tikar bör genomgå en ultraljudsundersökning av hjärtat högst sex veckor före varje betäckning, hanar en gång per år.
  • Episodic Falling (EF): Denna sjukdom förekommer uteslutande hos cavalier king charles spaniel. Här drabbas hunden av muskelkramper efter ansträngning eller stress, vilket kan leda till oförmåga att röra sig och att den faller omkull. Kramperna är oftast smärtfria och kan behandlas. Men de förväxlas ofta med epilepsi. För denna sjukdom finns ett genetiskt test som uppfödare kan använda för att utesluta den.
  • Dry eye syndrome och curly coat syndrome: Denna sjukdom tenderar att vara vanligare hos cavalier king charles spaniel och visar sig i form av kroniskt torra ögon som måste behandlas hela tiden så att hornhinnan inte blir inflammerad. Curly coat-syndromet, som ibland också uppträder, visar sig redan kort efter födseln genom kraftigt lockig päls, senare följs den av smärtsam och inflammerad, fet hud. Tyvärr måste man ofta låta de drabbade djuren få somna in. Det finns också ett genetiskt test för curly coat-syndromet.
  • Syringomyeli: Syringomyeli är en allvarlig neurologisk sjukdom. Då samlas järnvätska på hundens ryggrad på grund av att det bakre benet är för litet och bildar en hålighet i ryggmärgens vävnad. Ett vanligt symptom är falskt kliande, då hunden inte rör vid pälsen. Det är dock möjligt att de drabbade hundarna inte uppvisar några symtom, men senare kan det uppstå förlamning eller motoriska störningar. När det gäller huvudet och nacken är djuren oftast känsliga för smärta. Diagnosen siringomyeli ställs med hjälp av en MR-skanning.

Andra sjukdomar hos cavalier king charles spaniel

Liksom många små hundar har rasen en tendens till analkörtelinflammation, patellaluxation (PL) och kan vara benägen att drabbas av ögonproblem. Därför hör undersökningar av armbågar och ögon till standarden vid uppfödning av cavalier king charles spaniel.

Hur gammal blir king charles spaniel i genomsnitt?

Hundrasen har en tendens till många genetiska sjukdomar. Ansvarsfulla uppfödare kan dock på ett tillförlitligt sätt utesluta de flesta av dessa. Då är en cavalier king charles spaniel en robust liten hund med en genomsnittlig livslängd på upp till 14 år.

Näringstips för cavalier-hunden

Se till att det finns ett lättsmält hundfoder. Om du ska ge torrfoder underlättar det om du ger små kroketter till cavalier king charles spanieln att tugga på. Det finns dessutom ett komplett foder som är anpassat till cavalier.

Historia: Var kommer cavalier king charles spaniel ifrån?

Dvärgspanielar har varit populära sällskapshundar hos den europeiska adeln i hundratals år. De föddes upp från jaktspanielar.

Faddrar för cavalier king charles spaniel var det de två brittiska kungarna Charles I (1600–1649) och hans son Charles II. (1630–1685), som deras älskade spanielar följde vart de än gick. De fyrbenta vännerna kan beundras på otaliga samtida målningar.

Erkänns i Storbritannien

När rasen “King Charles Spaniel” för första gången registrerades i den brittiska avelsboken för Kennel-Club 1892 hade hundarna förlorat sin noslängd jämfört med sina förfäder. För de flesta uppfödare, enligt dåtidens modetrender, hade korsat med raser med kortare nosar som mopsar.

1926 räknas som den långnosade spanielns (pånytt)-födelse. Amerikanen Roswell Eldridge gav höga prispengar för en spaniel med lång nos i samband med en utställning.

Den mest kända vinnaren i den sedan dess årligt återkommande tävling blev “Ann’s Son”. Han hamnade på första plats mellan åren 1928 och 1930 och anses vara stamfadern till “cavalieren”. 1945 erkändes rasen som en självständig ras. Idag är cavalier mycket mer populär än sin förfader med kort nos, king charles spaniel.

Liknande raser

Den största likheten med cavalier king charles spaniel har naturligtvis den kortnosade king charles spaniel. Lite mindre, men lika charmig, är den kontinentala dvärgspanieln i varianterna papillon och phalène.

Löwchen hör till de raser som är besläktade med bichonerna, men är lika social och läraktig som kavaljeren. Naturligtvis finns det blandraser på djurhemmen som har många egenskaper från de sympatiska brittiska hundarna.

© radovan zierik/EyeEm / stock.adobe.com
De små kavaljererna är alerta, livliga och vänliga.

Tips vid köp av en cavalier

När man letar efter en valp är det viktigt att hitta en uppfödare som inger förtroende. Valparna ska ha FCI-papper och föräldrarna ska ha testats för de vanliga sjukdomarna hos rasen.

King charles spanielns nosvariant är en av de populära små hundarna i många länder i Europa.

Olika uppfödningsnivåer

I vissa länder finns det olika uppfödningsnivåer för denna hundras.

Förutom minimikraven behöver föräldradjuren i de högre avelsnivåerna ytterligare bevis för att bli godkända. Detta inkluderar till exempel en MR-skanning från en ålder på 30 månader för att utesluta sjukdomen siringomyeli samt en “utmärkt fenotyp” som styrks av utställningsresultat.

Innan du köper en valp bör du diskutera de olika uppfödningsstadierna.

Hur mycket kostar en cavalier king charles spaniel?

En valp av denna ras från en bra uppfödare kostar runt 12 000 till 15 000 SEK. Valpar från högre avelsnivåer kan vara betydligt dyrare. Äldre djur som söker efter ett nytt hem säljs billigare.

Slutsats: sällskapsspaniel för många hundälskare

Cavalier king charles spaniel är en mycket vänlig och omtänksam hund som är en källa till glädje för många människor.

Men den höga tendensen till många ärftliga sjukdomar, jämfört med andra hundraser, gör det tydligt att en seriös uppfödare med kunskap och ansvarskänsla är ett måste för denna spaniel. Då finns det inget som står i vägen för många lyckliga år tillsammans med den vackra kavaljeren.

Våra mest populära inlägg
11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.

12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.